- Venn deg til dyr kaffe

Produsentlandene greier ikke å ta unna for større global kaffetørst.

DYR GLEDE: Tiden med billig kaffe kan være over, ifølge columbianske kaffeprodusenter.
Publisert:

Råvareprisene på kaffe har nesten doblet seg på det siste året. Prisoppgangen er oftest blitt tilskrevet forbigående fenomener som uvær og uvanlig dårlig innhøsting, blant annet i Columbia.

Også spekulasjon på råvarebørsene har fått skylden.

Nå mener Luis Munoz, administrerende direktør for Columbias forbund for kaffeprodusenter (Federación Nacional de Cafeteros), at de kaffetørste bare må innstille seg på at de høye prisene er kommet for å bli.

- Forbrukerne er i ferd med å innse at de må betale litt mer for disse små nytelsene. Ikke bare [den amerikanske kaffekjempen] Starbucks, men hele industrien kan ikke gjøre annet enn å heve prisene, sier Munoz til nyhetsbyrået Bloomberg.

Laveste lager på 40 år

Columbia er verdens nest største produsent av arabica-kaffebønner, som utgjør 75 prosent av all konsumert kaffe i verden.

Landet ble i fjor rammet av tropiske stormer som gjør at innhøstingen i årets andre kvartal kommer til å bli en av de dårligste på lenge, ifølge Munoz.

Selv om resultatene er ventet å bedre seg senere i år, gjør økt etterspørsel etter kvalitetskaffe fra vekstøkonomier at lagrene faller i både Columbia og ellers. Det globale kaffeforbruket økte med 2,4 prosent fra 2009 til 2010.

Ifølge Jose Sette, sjefen for den internasjonale kaffeorganisasjonen ICO, er lagerbeholdningene verden over på det laveste nivået på 40 år.

LES OGSÅ: Du må betale mer for maten

Starbucks hever med 17 prosent

Også økte kostnader for kaffebøndene bidrar til å sende kaffeprisene oppover.

Ifølge Munoz bruker columbianske kaffebønder nå langt mer enn tidligere på gjødsel. Også den kostnaden er det forbrukerne som til slutt må ta.

Den amerikanske kaffegiganten Starbucks hevet nylig prisene på kaffebønner solgt til sluttbruker med 17 prosent.

Totalt produseres det om lag 8 milliarder kilo kaffe i verden på et år.

LES OGSÅ: Starbucks varsler dyrere kaffe

Publisert:

Her kan du lese mer om