Jacob Schram vil sikre fremtiden for det «norske folkeeventyret» Norwegian

Etter mange år på toppen i gigantkonsernet Couche-Tard har den nye Norwegian-sjefen brukt halvannet år på å være rådgiver og investor i oppstartsselskaper. Nå skal han sørge for at det som en gang var et oppstartsselskap blir kvitt voksesmertene og finner veien tilbake til lønnsomhet.

Styreleder Niels Smedegaard (t.v.) annonserte onsdag at Jacob Schram er utpekt som ny konsernsjef i Norwegian
Publisert:

– Det som er viktig nå er det man har satt fokuset på: Å få til lønnsomhet slik at dette norske folkeeventyret kan fortsette, sa Jacob Schram da han onsdag ble presentert som Norwegian nye konsernsjef, med virkning fra 1. januar.

– Det er imponerende hva Norwegian, Bjørn Kjos og Bjørn Kise har fått til etter at de overtok det som nesten var et konkursbo i 1993. Norwegian har brakt Norge tettere sammen og Norge tettere sammen med verden, sa Schram videre.

Den erfarne næringslivstoppen har i mange år vært Europa-sjef i Circle K-eier Alimentation Couche-Tard og skal nå sikre at Norwegian klarer å finne tilbake til marsjhøyde etter et snart tre år med underskudd og motgang.

Les på E24+

Børskommentar: Det beste med dagens Norwegian-nyhet er at Geir Karlsen ikke slutter

At Schram ikke har erfaring fra luftfarten ser ikke styreleder Niels Smedegaard som et stort problem:

– Vi har masse dyktige ansatte med luftfartserfaring, men nå gjelder det å få alle til å spille sammen. Da må vi ha en ledertype som Jacob, sa Smedegaard fra podiet.

Overfor E24 påpeker styrelederen at det å ha luftfartserfaring hadde vært en bonus, men at Norwegians tidligere konsernsjef, Bjørn Kjos, bygget opp selskapet til den lavprisgiganten det er, selv om han har bakgrunn som advokat.

– Hva appellerte med Schram?

– Det er hans lederskapserfaring og det han har vært gjennom av store og krevende omstillingsprosesser: Å ta ulønnsomme selskaper, snu dem rundt og få dem lønnsomme. Dette var de viktigste faktorene vi så etter, sier Smedegaard.

At Schram også er norsk ser Smedegaard som en bonus når det gjelder kulturforståelse, men det har ikke vært et krav at de nye sjefen skulle være norsk.

Styrelederen sier at Schram «har store sko å fylle», særlig gitt den pressede økonomiske situasjonen Norwegian er i.

Selskapet har blitt truffet av flere faktorer, som en økt oljepris, beintøff konkurranse i markedet, Max-flyene som ble satt på bakken verden over og motorproblemer med selskapets langdistansefly Dreamliner.

Tok en kaffe med Bjørn og Bjørn

Styreleder Niels Smedegaard og styret har hyret inn hodejegerfirmaet Egon Zehnder til å bistå i jakten etter en ny Norwegian-sjef. Jakten har pågått både internt i selskapet, i Norden og i utlandet.

– Tenkte du selv over at dette kunne være en spennende jobb da det ble kjent at Bjørn Kjos gikk av i sommer?

– Ikke umiddelbart, men jeg ble kontaktet ganske kjapt etterpå så jeg rakk nesten ikke å tenke på det. Min holdning har alltid vært at det er spennende å høre hva folk har å si. Det gjorde jeg også her, sier Schram med et smil.

– Trengte det mye overtaling til for å få deg til å si ja til dette?

– Jeg trengte å sette meg inn i caset, men jeg må si at oppgaven har vokst på meg og det har bare virket mer og mer spennende, sier den påtroppende Norwegian-sjefen til E24.

Underveis i rekrutteringsprosessen fikk man koblet Schram opp mot Norwegians gründer Bjørn Kjos og hans medkompanjong (og tidligere styreleder) Bjørn Kise, slik at de tre kunne få tatt seg en prat.

Schram møtte «Bjørn og Bjørn» over en kaffe i høst:

– Det å kunne sitte sammen med folkene som har bygget dette opp og som har masse spennende perspektiver på fremtiden var veldig givende. Men først og fremst så fant vi tonen og det satte jeg stor pris på, sier Schram om kaffepraten til E24.

Bjørn Kjos roste onsdag valget av sin etterfølger og Kjos skal fortsatt være tilgjengelig for Schram og resten av Norwegian som rådgiver en periode fremover, ifølge styrelederen.

Schram fortalte under pressekonferansen at han ikke eide en eneste aksje i Norwegian da han takket ja til jobben. Etter at han gikk av som Europa-sjef i Circle K-eier Alimentation Couche-Tard i 2018 har han nemlig brukt tiden på andre ting enn børsspekulasjon:

– Det siste halvannet året har jeg jobbet med og investert i flere forskjellige oppstartsbedrifter, sa Schram.

Les også

Kjos om sin etterfølger: – Jeg tror han blir veldig bra

«Uhyre viktig» at Geir fortsetter

Geir Karlsen har siden han begynte som finansdirektør i 2018 vært sentral i arbeidet med å snu Norwegians økonomiske posisjon.

Det vil han fortsatt være.

Etter at Bjørn Kjos gikk av i sommer etter 17 år som konsernsjef har Karlsen også vært fungerende konsernsjef. Det har vært spekulert i om det nettopp ville bli Karlsen som ble utpekt som fast konsernsjef fremover.

Det skal ikke Karlsen ha ønsket selv, men selv om Jacob Schram nå blir toppsjef fortsetter Karlsen som finansdirektør og visekonsernsjef.

– Geir har vært på radaren vår, men han har selv tatt seg ut av den kampen og han har sagt at han vil fokusere på å være finansdirektør, sa Smedegaard.

Styrelederen legger ikke skjul på hvor viktig han synes det er at Karlsen fortsetter som finansdirektør i selskapet:

– Det er uhyre viktig. Man kan ikke undervurdere hvor viktig det er at Geir fortsetter. I Danmark har vi kåringer over den beste finansdirektøren. Jeg vet ikke om dere har det i Norge, men hvis det finnes så ville jeg innstilt Geir til det. Det er fortsatt et stort stykke arbeid som gjenstår som krever den innsikten Geir har, sier Smedegaard.

Samtidig som den nye Norwegian-sjefen ble annonsert onsdag meldte Norwegian også at de tildeler både Jacob Schram og Geir Karlsen 300.000 opsjoner på Norwegian-aksjer hver.

Opsjonene gir de to rett til å kjøpe 300.000 aksjer hver til 43 kroner stykket om tre år. Per i dag ligger Norwegian-aksjen på 40 kroner, relativt uendret etter sjefs-nyheten.

– Er opsjonene en måte på å sikre denne kontinuiteten du snakker om?

– Vi vil gjerne signalisere at det er en kobling mellom avlønningen av ledelsen og avkastningen til aksjonærene. Jeg skal ikke overtolke det, men dere kan se at begge to får like mange opsjoner, og nettopp det tok jeg også opp med Jacob i våre samtaler, sier Smedegaard.

Les på E24+

Børskommentar: Det beste med dagens Norwegian-nyhet er at Geir Karlsen ikke slutter

Full gass i strategiarbeidet fra januar

Selv om Norwegian allerede står midt oppe i flere prosesser for å få selskapet på rett kjøl igjen vil Jacob Schram også få satt sitt avtrykk på selskapets ferd videre.

Norwegian-ledelsen med Geir Karlsen er allerede godt inne i kostnadsprogrammet #Focus2019 som skal spare selskapet for over to milliarder kroner bare i år. I oktober varslet styreleder Niels Smedegaard at de nå setter i gang med det neste programmet.

Selv om prosessene her er i gang, så vil Schram bli sentral i gjennomføringen, i tillegg til at han vil være sentral i gjennomgangen av Norwegians strategi. Det er et arbeid som starter for fullt på nyåret.

Det nye programmet kalles Next, en forkortelse for «Norwegian Excelling Together». Planen har et mål om å bedre justert driftsresultat (EBITDAR) med minst fire milliarder kroner årlig ved utgangen av 2021 – på toppen av effektene fra dagens kostnadsprogram.

– Hvor tett blir Schram involvert i planene for Next eller er det meste satt?

– Jacob blir meget involvert i det. I forkant av i dag har jeg snakket med han om det, fått hans input og jeg har sikret meg at han er helt med. Jacob mener også at dette er helt riktige grep for Norwegian, og det er jo han og Geir Karlsen som skal gjennomføre dette, sier Smedegaard.

– Strategiarbeidet starter vi for alvor med når Jacob starter (1. januar, journ.anm.) og vi skal bruke rundt tre måneder på det. Det vil nok ikke bli en revolusjon, men det er områder der vi som selskap kan bli tydeligere og der vi kan forbedre oss, sier Smedegaard videre.

Les også

Norwegian-sjefen må be aksjonærene om mer penger: – Vi måtte gjøre det vi nå gjør

– Vi forsøker å skape en periode med mer ro

Detaljene i Next-programmet skal presenteres etter nyttår. Smedegaard har ikke villet gå ut med detaljer, men har signalisert noen av grepene som skal tas.

Man vil blant annet ta flere grep når det kommer rutestruktur, selskapsstruktur og hvilke land man har driftstillatelse i (AOC). I tillegg skal veksten settes på vent, inntjeningen skal økes og man skal ta flere grep for å utnytte mannskap bedre og kutte andre kostnader.

– Norwegian har nå satt i gang sin tredje emisjon på tre år. Føler du deg mer komfortabel med at Norwegian klarer seg gjennom den tøffe vintersesongen?

– Ja, det er klart. Også fordi vi har fått skjøvet på forfallet på de to andre obligasjonslånene. Vi forsøker å skape en periode med mer ro for oss selv finansielt slik at vi kan jobbe internt med å få til forbedringene i inntjeningen som må til, sier Smedegaard.

– Fjerde kvartal og første kvartal er en tøff periode å komme gjennom for alle flyselskap og det blir det også for Norwegian. Derfor vil man i denne perioden se en rekke tiltak som går ut på å styrke inntjeningen, men som vil kunne gjøre vondt både i organisasjonen og utenfor. Men det må rett og slett til, avslutter styrelederen.

Publisert:
Gå til e24.no