Flere leier næringseiendom der prisene er høyere

Stadig mer handel flyttes fra fysiske butikker og over til netthandel. Det gjør at inntjeningen faller for butikklokaler, mens næringseiendom generelt opplever gode tider, ifølge DNB Næringsmegling. 

ATTRAKTIVT: DNB Næringsmegling sier at plasseringen på kontorlokaler får stadig mer å si for prisutviklingen – spesielt i Oslo.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll
Publisert: Publisert:

Det bygges næringseiendom i ekspressfart i hele landet – spesielt i Oslo. DNB Næringsmegling sier dette speiler gode tider for bransjen. Det eneste klare unntaket de ser er at inntjeningen fra butikklokaler har falt på grunn av økt netthandel.

– Mange kontrakter er utformet slik at leietager betaler en minimumsleie, og så betaler de ekstraleie ut fra inntektene. Når mange butikker hadde nedgang i omsetningen i fjor, så betyr det at inntjeningen på utleie falt i mange handelseiendommer.

Det forteller Gunnar Selbyg, som er direktør for analyse hos DNB Næringsmegling. Han trekker samtidig frem lagerlokaler som et eksempel på hvor den enes død blir den andres død.

– Dette ser vi ikke minst i Oslo-regionen, hvor vi i DNB Næringsmegling har leid ut 30.000 kvadratmeter til dagligvarehandel på nett alene. Nesten halvparten har en smertegrense på fem minutter fra motorveien, sier Selbyg, og understreker at denne utviklingen gjelder byområdene generelt.

Les også

Inntjeningen for næringseiendom faller

Leier i Oslo – eier i Finnmark

Det er også store forskjeller i hvor mange leielokaler som er tilgjengelig sammenlignet med antall næringseiendommer som var lagt ut for salg. Mens det var 163 næringseiendommer til salgs for hvert til leie i Sogn og Fjordane, så tallet syv for Oslo.

Selbyg mener enn av årsakene til at bedrifter velger å leie fremfor å eie, er at bedriftene ikke ønsker å binde kapitalen opp i eiendom.

– Det er kapitalkrevende å kjøpe, spesielt i storbyene. Å leie gir mer fleksibilitet. Dette har skjedd i takt med at leiemarkedet har blitt gradvis profesjonalisert de siste 30 årene.

Trendlinjen viser her jo dyrere næringseiendommene er, desto større andel av markedet er leie i stedet for eie.

Kilde: Finn.no

Eiendommer på over 50 millioner kroner markedsføres i liten grad på Finn.no.

Location, location, location

Spesielt i Oslo mener Selbyg at nærhet til kollektivtransport har mye å si – spesielt for kontorsektoren.

– Oslo er en by som vokser, og en viktig trend er at færre bruker bil til jobb. Gåavstand til offentlig transport blir dermed viktigere, noe som gir sterkere prisutvikling for eiendommene som ligger sentralt eller nær stasjonene. Dette er mindre viktig i mindre byer, hvor flere kjører bil til jobb.

Les på E24+

Eiendomsgigantene stålsetter de seg for renteøkninger og økonomisk krise

Et annet utviklingstrekk Selbyg trekker frem, er at investorene priser miljøsertifiserte bygg høyere.

– Miljøsertifisering gir mindre risiko i et langsiktig perspektiv og høyere eiendomsverdi ettersom det blir lettere å leie ut, lettere med eventuelle videresalg i fremtiden og man er bedre beskyttet mot at myndighetene skal pålegge kostbare miljøkrav.

Ønsker offentlige leietagere

Statistikkene fra Finn.no viser at antall næringseiendommer til salg og leie har gått noe ned fra 2016 til 2018 med henholdsvis 3,4 og 9,7 prosent, men dette er tall som svinger mye fra år til år.

Mens en gjennomsnittlig næringseiendom i Finnmark hadde en gjennomsnittlig prisantydning på 4,5 millioner kroner, så tikket snittprisen i Oslo inn på 14,9 millioner kroner.

Les også

DNB kjøper hovedkontoret i Bjørvika for 4,5 milliarder

– Når vi ser på de større eiendomstransaksjonene, så er de veldig knyttet til de fire største byregionene, sier Selbyg.

Utenfor Oslo og de største byene er det spesielt en type eiendom Selbyg trekker frem som spesielt interessant blant investorene: offentlig eiendom.

– Samfunnsbygg med offentlige leietagere og lange leiekontrakter, er Oslo-investorene mest interesserte i, sier han.

Kilde: Finn.no

I flere byområder står flere butikklokaler tomme, etter at store kjøpesenter har tatt over handelen.

– Men dette varier veldig fra by til by. Ser man for eksempel til Moa i utkanten av Ålesund, som er et av Norges aller største kjøpesenter, så ser vi at lokalene i sentrum lider, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bygg og eiendom
 2. Eiendom

Flere artikler

 1. Inntjeningen for næringseiendom faller

 2. Entra med milliardsalg av næringseiendom utenfor de største byene – de lokale gir gass

 3. Flere vil selge butikklokaler: – Kjøpesenterdelen virker å være spesielt utsatt, sier professor

 4. Annonsørinnhold

 5. Thons kjøpesentre har sunket 695 millioner i verdi i år

 6. Betalt innhold

  Eiendomsgigantene har vært stabile børsvinnere i årevis. Nå stålsetter de seg for renteøkninger og økonomisk krise