- Vil vi be våre medlemmer velge andre flyselskaper

Dersom Norwegian leier inn ekstrafly under en storstreik er det streikebryteri, mener fagforeningen NITO. De oppfordrer sine 75.000 medlemmer til å boikotte flyselskapet.

FØRSTE NORWEGIAN-STREIK: Sist uke startet den første streiken i Norwegians historie. Onsdag ble én kabinansatt tatt ut i streik. Nå forbereder både Norwegian og fagforeningen Parat seg på storstreik.

Erlend Aas
  • Thomas Solberg
Publisert:

- Da vil vi be våre medlemmer velge andre flyselskaper, sier president Trond Markussen Norges ingeniør- og teknologorganisasjon.

NITO-PRESIDENT: Trond Markussen er president i NITO.

- Det er en allmenn oppfatning at det de planlegger å gjøre er streikebryteri, sier Markussen, om Norwegians uttalte planer om å leie inn fly og mannskap på streikerammede ruter dersom streiken trappes opp, slik at færrest mulig passasjerer skal rammes.

- Undergraver forhandlingsmodellen

- Utgangspunktet vårt er at det er noen spilleregler i arbeidslivet. Vi som arbeidstakere følger spillereglene, og vi forventer at arbeidsgiverne også gjør det, sier Trond Markussen til E24.

Skulle Norwegian leie inn ekstrafly ved en streik, vil det skje gjennom en såkalt «wet lease»-kontrakt, hvor Kjos & co. kan leie inn fly med både piloter og kabinpersonale fra en ekstern leverandør.

Les også

- Dette vil være streikebryteri

Norwegian står da selv ansvarlig for den kommersielle og tekniske driften av flyet, og kan inngå leieavtaler innskrenket til kun å gjelde én flyging eller én tur-retur.

Få flere nyheter: Følg E24 på Facebook!

Markussen mener dette bryter med spillereglene i den norske forhandlingsmodellen - selv om de skulle ha jussen på sin side.

- Det er det prinsippet våre arbeidstakere følger. De må følge spillereglene for at den norske forhandlingsmodellen skal fungere. Trepart-samarbeidet i norsk arbeidsliv bygger på tillit, at vi samarbeider og følger reglene, sier han.

Han har en klar oppfordring til Norwegian:

- Ikke gjør noen grep som gjør at vi mister tilliten til motparten i arbeidslivet, og ikke undergrav modellen, sier han.

- Konsekvensene av streik vil bli store

Per i dag er det kun én enkelt Norwegian-ansatt som er tatt ut i streik. Det går selvsagt ikke ut over Norwegians flyvninger.

Men det vil trolig endre seg i løpet av måneden.

Grunnen til at Parat venter med en opptrapping er at de vil samkjøre en streik i Norge og Danmark. I Danmark kan en streik tidligst komme om fem dager og senest 25. mai.

Les også

Europeisk transportforbund kan holde Norwegians fly på bakken

Om konflikten trappes opp kan konsekvensene bli store for Norwegian, selv om de iverksetter sin kriseplan. Flere har nemlig varslet at de da vil svare med sympatiaksjoner.

INFO-SJEF: Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Jørgen Braastad

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen har sendt en oppfordring til sine 230 medlemsforbund om å gå til sympatistreik for å holde Norwegians fly på bakken om dette skjer.

Her hjemme i Norge har blant andre Fellesforbundet, som organiserer mange av de ansatte i selskapet som laster Norwegians fly, varslet at de vurderer å ta ansatte i sympatistreik.

- Konsekvensene av en streik vil bli store. Det er derfor vi er litt overrasket over at man ikke forsøker å finne en løsning med de ansatte, heller enn å utfordre spillereglene i arbeidslivet, sier Markussen i NITO.

- Ansvar for passasjerene

Norwegians knappe svar til E24 lyder som følger:

Les også

Fellesforbundet vurderer å ta bakkepersonell ut i sympatistreik

- Vårt ansvar er overfor passasjerene, og dersom streiken trappes opp vil vi gjøre alt vi kan for at de reisende skal bli så lite påvirket som mulig. Det er kanskje på tide at andre begynner å tenke på passasjerene i stedet for å rope om streikebryteri, skriver informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i en sms til E24.

Norwegian velger å ikke svare direkte på spørsmål om hvorvidt de tror folk flest anser deres kriseplan for streikebryteri, og om de er redde for at flere skal velge å boikotte flyselskapet av samme grunn.

- Usikkerhet er ikke bra for noen, men vi tror passasjerene setter pris på at vi gjør det vi kan for å ivareta dem på best mulig måte, skriver Sandaker-Nielsen.

Les også:

Nytt streikevarsel kan utløse ny Norwegian-meklingStorbank anbefaler salg av NorwegianFortsatt ikke kontakt i Norwegian-konfliktenLederne-topp: - Ganske arrogant av NorwegianFellesforbundet vurderer å ta bakkepersonell ut i sympatistreik

Publisert:

Flere artikler

  1. Industri Energi oppfordrer til Norwegian-boikott

  2. Fellesforbundet vurderer å ta bakkepersonell
    ut i sympatistreik

  3. Europeisk transportforbund kan holde Norwegians fly på bakken

  4. - Stadig nye streiketrusler er ødeleggende for alle parter

  5. - Norwegian gjør alt for å fly