Eksperter tror flypassasjerer fnyser av Norwegians pengetrøbbel

Investorene straffer Norwegian hardt. Skal passasjerene gjøre det samme, må pengeknipen vedvare og ramme flytilbudet, mener eksperter.

AVFEIER KUNDESVIKT: Norwegian straffes på børsen som følge av kortsiktig pengetrøbbel, men trenger større problemer for å straffes av flypassasjerer, mener eksperter.

Foto: Marcos Brindicci Reuters
  • Karl Wig
Publisert:

– Norwegian har et Askeladden-image. De tar sjanser, og har blitt belønnet for det. Når dette nå skjer med flyselskapet, kan det gradvis snike seg inn svekket tillit hos flypassasjerer, sier professor Tom Karp ved Høyskolen Kristiania til E24.

– Men jeg tror vi er et stykke unna at folk lar være å bestille flybilletter, legger han til.

I disse dager snubler Norwegian skikkelig på Oslo Børs. Investorene straffer Bjørn Kjos & Co for flyselskapets kjempetap, hvorpå en milliardemisjon måtte til for å unngå at flyselskapet misligholder gjeld og havner i reell pengeknipe.

De negative nyhetene synliggjør hvordan Norwegian stadig sliter med å tjene penger.

Les også

Norwegian-aksjen faller til det laveste nivået på over fem år

– Må rammes direkte

I fjor, da Norwegian kansellerte en rekke avganger som følge av pilotmangel, mente omdømmeeksperter at folks tillit til flyselskapets var i spill – og at flere Norwegian-kunder på kort sikt kan styre unna Norwegian-fly til fordel for SAS.

– Vi er ikke ved det punktet enda, sier Karp, som har mastergrad i ledelse og en doktorgrad i endringsledelse.

Les også

Analysesjef: – Norwegian er et bunnløst sluk

– Det er nok noen ekstremt bevisste forbrukere som kanskje kan påvirkes. Men folk flest følger ikke dette så tett. For at de skal kvie seg for å kjøpe flybilletter, må Norwegians svekkede økonomi få noen direkte utslag som rammer selve tjenesten: At avganger kanselleres, eller at selskapet jekker opp billettprisene for å styrke inntjeningen, mener eksperten.

– De fleste er tålmodige sjeler

Han får følge av Pål Rasmus Silseth, som er høyskolelektor ved Institutt for markedsføring ved BI og følger Norwegian tett.

Les også

Norwegian varsler emisjon og kjempetap

– Hvis denne situasjonen vedvarer og Norwegian ikke klarer å snu den rundt, kan folk begynne å tenke seg om før de bestiller flybilletter. Men det må først snike seg inn en mistillit. Det er ganske langt frem dit. De fleste er tålmodige sjeler, sier Silseth til E24.

– Og som regel endrer ikke vi atferd før vi selv merker noe på kroppen, fortsetter han.

Enkelte analytikere tror den økonomiske situasjonen for Norwegian kan forverre seg fremover.

– Dette er virkelig ille. Jo, Norwegian vil nok komme seg gjennom sommeren, men that’s about it! sier analysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities.

Tviler på konkurs

Enn så lenge er det likevel ingen Norwegian-analytikere E24 har snakket med som trekker frem en konkurs som noe realistisk scenario.

– Ryanair-sjefen påstår jo stadig at Norwegian vil gå konkurs, kommenterer Silseth.

– Men nå har flyselskapet fått inn pengene de trenger på kort sikt. Jeg tror ikke det foreligger reell konkursfare, og tror uansett ikke forbrukerne tenker mye på dette.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier kundene skal forholde seg akkurat som før.

– Denne emisjonen har ingen påvirkning på kundene og vi har heller ikke gjort noen endringer i rutetilbudet, sier Sandaker-Nielsen til NTB.

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian
  2. Luftfart

Flere artikler

  1. Norwegian tror flyene vil stå på bakken ut året. Likevel selger selskapet langturer til Sør-Amerika og USA.

  2. Norwegian har ordnet alternativer for de fleste passasjerene

  3. Norwegian kansellerer ikke flyene til Italia

  4. Annonsørinnhold

  5. Norwegian kansellerer 22 avganger på grunn av viruset

  6. Oslo-Stockholm med Norwegian: 8.321 kroner