Teknologigigantene Google og Tencent satser sammen i Kina

Google har inngått en global patentavtale med kinesiske Tencent Holdings. Avtalen er et ledd i Googles nye satsning på det kinesiske markedet.  

TILBAKE TIL KINA: Google forsøker på nytt å ekspandere på det kinesiske markedet og inngår samarbeid med den kinesiske IT-giganten Tencent.

Foto: Mike Blake Reuters
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

Avtalen mellom Alphabet Incs Google og Tencent Holdings Ltd dekker et bredt utvalg produkter, melder Reuters. Verdien på avtalen er enda ikke kjent.

Google sier at patentavtalen skal bane vei for videre samarbeid mellom verdens nest største og femte største selskap.

– Ved å jobbe sammen om avtaler som denne, kan teknologiselskaper fokusere på å bygge bedre produkter og tjenester for sine brukere, sier Googles patentsjef Mike Lee.

Skal hindre rettssaker

Google har inngått liknende avtaler med selskaper som Samsung, LG og Cisco, men dette er den første avtalen med et stort kinesisk teknologifirma. Selskapet har tidligere sagt at slike avtaler reduserer risikoen for å havne i rettssaker over patentrettigheter.

I 2010 nektet Google å selv-sensurere sin søkemotor i Kina, noe som i praksis innebar en tilbaketrekning, men det amerikanske selskapet gjør nå et nytt inntog med store investeringer.

For noen dager siden ble det klart at Google åpner et kontor i teknologi-hubben Shenzhen - hjembyen til Tencent, skriver Techcrunch. I fjor relanserte selskapet Google Translate-appen og åpnet et forskningssenter for kunstig intelligens i Kina.

Les også

Tech-trendene som vil prege 2018

Tencent verdt over 500 milliarder

Den kinesiske giganten Tencent er både et investeringsselskap og et IT-selskap.

I 2017 gikk Tencent inn på topplisten over it-giganter som er verdsatt til over 500 milliarder dollar. Det var første gang et kinesisk selskap gjorde nettopp det.

Datterselskapene har blant annet direktemeldingstjenester, musikkstrømmetjenester, sosiale nettverk, spill, elektronisk handel og reklame på internett.

Les også

Kinesisk IT-gigant nekter for massiv overvåkning

WeChat har nesten en milliard brukere

I Kina er Tencent spesielt kjent for meldingstjenesten Tencent QQ, og nettportalen QQ.com. WeChat er blant deres største tjenester, med over 960 millioner brukere.

Styreleder og administrerende direktørMa Huateng ble i fjor kåret til en av verdens mest mektige personer av Forbes og er ifølge Forbes sin live-oversikt nå verdens 14. rikeste person med en formue på 49,9 milliarder dollar.

Les også

Nederland og Irland refses av EU for skattepolitikken

Les også

Truer Google med nye bøter

Les også

Kinesisk IT-gigant nekter for massiv overvåkning

Her kan du lese mer om

 1. Google
 2. Tencent

Flere artikler

 1. Den kinesiske teknologikjempen som er verdt mer enn Facebook

 2. Kinesisk IT-gigant nekter for massiv overvåkning

 3. Knallår for kinesisk IT-gigant: Verdien økte med over 2.100 mrd.

 4. Annonsørinnhold

 5. Nupi-forsker om kinesisk Funcom-raid: – Bør bekymre oss for personvernet

 6. Betalt innhold

  De to kinesiske nettgigantene som får Silicon Valley til å blekne