Ekspert om testjukset i Sapa: – Kan få alvorlige konsekvenser

Enkelte fabrikkansatte i Sapa i USA har tuklet med testresultater over en lengre periode. Odd-Geir Lade i SINTEF mener juks sjeldent forekommer i bransjen.

ALVORLIG: Sapas fabrikk i Portland i USA har sparket flere ansatte etter avsløringer om testjuks.

REUTERS/Ilya Naymushin
 • Victoria Armstrong
Publisert:

Tirsdag meldte E24 at Sapa, et aluminiumsselskap eid av Norsk Hydro og Orkla, har jukset på enkelte tester ved sine fabrikker i USA.

Jukset skal ha blitt oppdaget ved fabrikken i Portland i Oregon etter at selskapet gjennomførte interne undersøkelser. Det skal ha vært en ansatt som tipset ledelsen om jukset.

Les også

Sapa melder om testjuks

Nøyaktig hva som har blitt gjort og hvordan, er ennå ikke bekreftet, men det skal være snakk om juks med testene som er knyttet til materialenes styrke og evne til å tåle belastning.

Sikrer kvaliteten på produktene

Knut Marthinsen, professor ved Institutt for materialteknologi ved NTNU i Trondheim, sier til E24 at testene blir gjennomført for å sikre at produktene tåler belastning uten at de blir ødelagt.

– Testresultatene det refereres til, relaterer til ulike parametere som karakteriserer materialenes mekaniske styrke og evne til å tåle belastninger uten at de deformeres og eventuelt blir gjenstand for brudd. For brukere av materialene er dette ofte viktigste parametere som er avgjørende for om de kan brukes for bestemte formål.

Les også

Den nye Sapa-sjefen: – Vi ligger godt foran planen

Marthinsen er derimot usikker på hvordan de fabrikkansatte har tuklet med testene.

– Jukset i dette tilfellet kan være ren manipulasjon av tall, eller det kan være andre forhold ved testene som jeg ikke har forutsetninger for å spekulere i.

– Dette er slett ikke vanlig

SJELDENT: Odd-Geir Lademo sier testjuks ikke forekommer ofte.

SINTEF

Odd-Geir Lademo, sjefforsker i Stiftelsen for industriell og teknisk forskning ved NTH (SINTEF), sier til E24 at slik juks er sjeldent i bransjen.

– Vi jobber mye med bilindustri og med aluminiumsindustri. Generelt er ikke slik juks vanlig. Når Sapa går ut med en slik melding som de har gjort, viser det at de tar dette veldig seriøst. Dette er slett ikke vanlig.

Lademo sier at konsekvensene for testjuks kan variere, avhengig av hvor mye man har jukset. I verste fall kan det få alvorlige følger.

– Bruk av materialer med dårlig kvalitet kan få alvorlige konsekvenser. Hvis det skjer en bilkollisjon, og så er det et material eller en komponent som svikter grunnet at materiale hadde en lavere forlengelse enn man la til grunn i dimensjonering, kan det medføre skader på personer, i så måte fatalt for enkeltindivider.

Les også

Yaras nye sjef: – Vi vil alltid se på oppkjøpsmuligheter

Sparket de involverte

Tirsdag bekreftet Sapa overfor E24 at «en håndfull» ansatte i Portland har blitt tatt for å jukse. De har imidlertid alle mistet jobben som følge av avsløringen.

– De personene som er involvert har blitt sagt opp. Vi har blant annet ansatt en ny kvalitetssjef og ny fabrikksjef for å sikre at dette ikke skjer igjen, sa kommunikasjonsdirektør Erika Ahlqvist til E24 tirsdag.

Ifølge Ahlqvist skal alle Sapas fabrikker undersøkes nøye i tiden fremover.

Les også

Hydro: – Stadig flere produsenter taper penger

– Vi kommer til å gjennomføre revisjoner av alle fabrikkene i USA. Vi kommer også til å gå gjennom fabrikker over hele vårt nettverk, men først og fremst fokuserer vi på USA.

Les også

Nå eier Yara hele ammoniakkfabrikken i Australia

Les også

Alle peker på én mann: Han blir toppsjef i Orkla

Les også

Yaras nye sjef: – Vi vil alltid se på oppkjøpsmuligheter

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Orkla
 3. Sapa
 4. Sintef

Flere artikler

 1. Sapa melder om testjuks

 2. Nasa tapte seks milliarder på feilede romprosjekter: Legger skylden på Hydro-selskap

 3. – Vi måtte gå tilbake til penn, papir og kalkulator

 4. Annonsørinnhold

 5. Slik kan Volkswagen-skandalen påvirke deg

 6. Statoil har avdekket korrupsjon