Fly Viking legger ned driften

Flyselskapet innstiller driften etter manglende økonomiske resultater. Siste flyging er 12. januar.

INNSTILLER: Fly Viking innstiller driften, på grunn av manglende økonomiske resultater.

INNSTILLER: Fly Viking innstiller driften, på grunn av manglende økonomiske resultater.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
Publisert:,

Fly Viking legger ned selskapet etter manglende økonomiske resultater, melder selskapet selv fredag ettermiddag.

– Hovedårsaken til at vi har tatt denne beslutningen, er at det ikke er økonomisk forsvarlig å drive videre med det materiellet vi har i dag, sier styreleder Ola Olsen i en pressemelding.

– Videre vil en styrt avvikling innen rimelig tid gjøre oss i stand til å innstille driften i Fly Viking AS, samtidig som hverken kunder, leverandører, ansatte eller innleid personell blir skadelidende, fortsetter han.

Flyselskapet er et datterselskap av Viking Air Norway AS, som igjen eies av enkeltselskaper og deres selskaper.

Totalt skal eierne skutt inn 134 millioner kroner i selskapet i form av aksjekapital og lån.

– Beklager

Største eier i morsselskapet er Giæver Invest AS, som driftes av Viking Air Norway AS daglige leder Ola Giæver. Som har fremstått som en frontfigur for selskapet fra oppstarten i mars.

– Vi beklager de ulempene dette vil medføre for kundene som har kjøpt billetter med selskapet etter den 12. januar. Samtlige kunder bes ta kontakt med selskapet, slik at de kan få refundert sine kjøp i henhold til salgsbetingelser og passasjerrettigheter, sier daglig leder Heine Richardsen.

Annonsørinnhold

Richardsen sier til E24 at beslutningen om å legge ned selskapet ble tatt på et styremøte 20. desember.

– I etterkant har vi forsøkt å forberede oss på den styrte avviklingen vi nå er i gang med, sier Richardsen til E24.

Problemer med fly

Selskapet skriver i meldingen at selv om det i hovedsak er manglende økonomiske resultater som gjør at man nå gjennomfører en styrt utvikling, er det også flere årsaker til at man har slitt med lønnsomheten.

Richardsen trekker blant annet frem at de har hatt større problemer med flyene enn man forventet på forhånd, noe som har ført til mange kanselleringer og tap av kunder.

– Den fjerde maskinen var planlagt å settes i drift i november, men en vital funksjon manglet på flyet. Dette gjorde det umulig å bruke det på våre ruter, og dermed kunne ikke maskinen brukes som reservefly og den planlagte utvidelsen av rutenettet ble umulig å gjennomføre, sier Richardsen.

Også vanskeligheter med bestilling av billetter for kunder og bedrifter, samt at opplevelsen på flyplassene ikke har vært gode nok trekkes også frem som årsaker til at selskapet har slitt med inntjeningen.

Securitas Aviation fikk i april ansvaret for bakketjenestene til Fly Viking. Richardsen avviser at samarbeidet har fungert dårlig.

– Hverken Securitas eller andre leverandører har vi noe galt å si om. Vi legger ikke skylden på noen andre for denne situasjonen, sier Richardsen, og fortsetter;

– Det at vi ikke har innsjekk på automater som andre selskap, er hovedproblemet på flyplassen. Det har gjort oss vanskeligere å bruke enn andre konkurrenter, sier han.

Ville konkurrere med Widerøe

Det ble ikke veldig lang tid på vingene for det ferske selskapet. Først i 21. mars 2017 var det for første gang i luften, med en flyging som ble forsinket på grunn av dårlig vær.

Deretter har selskapet åpnet en rekke ruter, i stor grad i konkurranse med Widerøe i Nord-Norge. Giæver har i flere intervjuer sagt at han mente prisene var for høye i området.

Allerede før oppstarten gjorde Widerøe grep for å holde konkurrenten unna ved å sette ned prisene på en rekke avganger. Selskapet selv sa da at dette ikke var fordi FlyViking skulle lanseres.

I sommer fant Luftfartstilsynet 17 avvik under en inspeksjon hos flyselskapet, men ingen av disse var så graverende at det ga grunnlag for å gripe inn i driften.

Annonsørinnhold