Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften
Regjeringen går inn for å endre sukkeravgiften på sjokolade og godteri, men vil utrede avgiften knyttet til brus.
Regjeringen reverserer sukkeravgiften på sjokolade og godteri slik den står i dag, men lar avgiften på brus stå og varsler utredning.
– Avgiften på sjokolade- og sukkervarer er ikke godt nok utformet. Hvilke produkter som er omfattet og ikke kan fremstå som vilkårlig. Denne utfordringen ble forsterket da avgiften ble økt som en del av budsjettforliket i fjor, fordi det økte skillet mellom produkter som er avgiftspliktige og andre lignende produkter som ikke er avgiftspliktige, sier finansminister Siv Jensen (Frp).
Både Virke og NHO rister på hodet over regjeringens beslutning, nemlig at én sukkeravgift forblir og en annen blir reversert.
– Det er helt uforståelig for oss at man ikke reverserer hele avgiften. Brusen i Sverige er ikke sunnere enn den man kjøper i Norge, men det er bra at de reverserer deler av avgiften, det viser at de har tatt noe av det vi har sagt på alvor, sier Harald Andersen i Virke Handel.
Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk er langt mer oppgitt.
– Vi har tre regjeringspartier hvor ingen har sett de kraftige varsellampene lyse for norsk næringsliv, og dette viser jo at regjeringen ikke bekymrer seg for den økende grensehandelen. Det eneste rimelige hadde vært å reversere hele avgiften.
Store deler av norsk næringsliv har gått kraftig ut mot regjeringens avgiftsøkning på sukker.
Tvunget av ESA
Regjeringen sier de vil sette ned et utvalg som ser nærmere på avgrensningene i sjokolade- og sukkervareavgiften, og samtidig vurderer om det er mulig å endre utformingen av både denne og avgiften på alkoholfrie drikkevarer.
Petter Nome i bryggeri- og drikkevareforeningen skriver i en mail til E24 at han mener beslutningen er uredelig.
– Det er ubegripelig at regjeringen har lukket ørene for alle bekymringsmeldinger fra bedriftene og arbeidstagerne i næringen, sier Nome som kaller brusavgiften for en bevisstløs næringspolitikk og en hån mot den bransjen i Norge som har gjort mest for å redusere sukkerforbruket i befolkningen.
NHO Mat og Drikke klaget avgiftspåslaget inn for Efta- overvåkningsorganet ESA, ettersom enkelte varer med samme sukkerinnhold fikk ulik avgift, noe NHO anså som urettferdig.
Brubakk i NHO tror årsaken til at man bare har tatt tak i den ene delen av sukkeravgiften er at man ser seg tvunget av ESA.
– Det vi er spente på nå, er hva som er begrunnelsen for at man beholder en avgift og reverserer en annen, og hva slags utredningsløp man vil skissere i budsjettet, sier han.
Nome tror ikke kampen om avgiften er over.
– Her må det bli omkamp i Stortinget. Det er klart Stortinget greier å finne penger hvis de vil – akkurat som de gjorde i revidert nasjonalbudsjett for å finansiere sin egen byggeskandale.
Grensehandel
– Hadde vært over om vi ikke hadde hatt penger i banken
Små og store matprodusenter i Norge har meldt om at sukkeravgiften har påvirket driften, og mindre produsenter som Hval Sjokolade og Oskar Sylte Mineralvannsfabrikk har meldt om at avgiften truer deres overlevelse.
Kritikken har haglet mot regjeringen, spesielt siden grensehandelen har økt kraftig den siste tiden, og selskaper i Sverige og Danmark har meldt om mangedobling i brus- og godterisalg det siste året.
De siste 12 månedene handlet vi for 15,1 milliarder kroner på dagsturer til Sverige og andre steder, ifølge SSB.
Det er økning på 4 prosent, eller 571 millioner kroner, fra forrige periode.
Samtidig gikk antallet turer til Sverige ned i samme periode.
Også store selskaper som Coca-Cola og Orkla har gått ut mot avgiften, hvor førstnevnte la investeringer på is som følge av avgiften.
– Etter avgiftsøkningen mener våre eiere at de næringspolitiske rammene for en investering er lite forutsigbare, sa kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg i Coca-Cola Norge etter at en investering på 100 millioner på Lørenskog ble stoppet.
Ifølge NRKs kilder blir ikke avgiften på brus rørt, og dermed blir Coca-Cola fortsatt stående i samme situasjon.