Opplyste ikke om datasvikt: – Antageligvis ikke skadelig for Google
Google har holdt tett om sikkerhetssvikt som kan ha rammet en halv million brukere. Det har liten effekt for selskapet, tror Salvador Baille.
Mandag ble det kjent at flere hundretusener av Google+-brukere kan ha fått personopplysninger lekket etter flere års sikkerhetsbrist. Google har valgt å ikke dele informasjon om datalekkasjen.
– Dette er, som med Facebook, antageligvis ikke skadelig for Google, sier konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, Salvador Baille, til E24.
– Disse skandalene pleier ikke å straffe aksjekursene altfor mye eller altfor lenge. Det skjedde med Google i dag, kursen gikk rett ned etter nyheten, men har gått opp igjen, sier Baille.
Alphabet-aksjen sank nesten 2 prosent etter nyheten om sikkerhetssvikten. Kursen har imidlertid tatt seg opp og er bare ned 0,3 prosent siden nyheten.
Google holdt tett om massiv datasvikt
EU kan straffe
I juli ga EU-kommisjonen Google en bot på over 40 milliarder kroner for å ha brutt konkurranseregler. Etter at GDPR, EUs nye personvernreguleringer, ble innført har kommisjonen gitt selskaper bøter på grunn av dårlig behandling av sensitiv persondata.
Salvador Baille tror en EU-bot kan ha større konsekvenser for selskapet, enn det dagens nyhet hadde på aksjekursen.
– Det som kan skje er at EU-kommisjonen gir bøter og det reflekteres i bunnlinjen, og da kan aksjekursen påvirkes.
– Vi vet ikke om noen av disse forbrukerne var europeere, sannsynligvis var noen det. Da er det interessant å følge med på reaksjonen fra EU.
Legger ned Google+
Mandag annonserte Google at de legger ned sin sosiale medier-satsing.
– Det som er interessant er at de legger ned Google+ for forbrukere, og ikke for bedrifter. Det kan være en måte for selskapet å ikke miste ansikt, sier Baille.
Det har gått rykter om at Google lenge har villet legge ned tjenesten som ikke ble så populær som selskapet ønsket.
– Dagens nyhet kan også være en unnskyldning til å legge ned Google+ en gang for alle, og forkle det som sjenerøsitet overfor oss som forbrukere, tror Baille.
– Google+ var jo en skikkelig flopp, i alle fall som konkurrent til Facebook som det til å begynne med var lansert som.
Rett før Pixel-lansering
I morgen lanserer Google sin telefon Pixel 3 på et arrangement. Salvador Baille synes timingen på avsløringene om datalekkasje virker merkelig, når selskapet skal møte offentligheten i morgen.
– Det blir spennende å følge med på hvordan Google forklarer dette i morgen. Vi vet jo ikke hvorfor Google har kommet ut med denne informasjonen nå, rett før arrangementet i morgen, sier Baille.
Teknologiselskaper i hardt vær
Facebook har møtt mye kritikk for sin behandling av persondata. Både Twitter, Apple og Amazon har også måttet forsvare sin bruk av persondata. Nå føyer Google seg til rekken av selskaper som har fått kritikk for dårlig oppførsel.
Salvador Baille mener Google-skandalen er gode nyheter for Apple.
– Tenk hvor glade Apple er nå. De har sagt tusen ganger at de setter personvern som høy prioritet fordi de ikke er i digtalreklamebransjen.
– Dette kan peke på at posisjoneringen Apple har valgt for å differensiere seg fra Google og Android er en verdifull posisjon, sier Baille.