Nå koster vanilje like mye som sølv

Kiloprisen på vanilje har steget 2.900 prosent på fem år og iskremingrediensen koster like mye som sølv. Nå frykter ekspertene store konsekvenser ved et prisfall.

Publisert:

Vaniljebøndene på Madagaskar vokter over avlingene sine som om de var edelt metall, og det er kanskje ikke så rart, da prisen på vanilje er lik prisen på sølv, skriver Financial Times.

Bønder våkner ofte og finner sine vaniljestokker strippet for den etterspurte råvaren, da gjenger og tyver tar seg inn om natten, og selger vaniljen videre til aktører i hovedstaden Antananarivo, som igjen forsyner markedene i Vest-Europa, USA og Asia.

Med en kilopris på mellom 500 og 600 dollar går bønder på Madagaskar bort fra å dyrke mat. Tilsvarende mengde sølv koster 528 dollar.

– Jeg bryr meg ikke om å dyrke mat til meg selv, jeg vil bare dyrke vanilje, skal bønder ha uttalt til landbruksekspert Eugenia Lopez.

Ifølge hun dropper også jenter ut av skolen for å gifte seg med materialistiske «vaniljebaroner».

– Folk kjøper biler og motorsykler som de ikke engang vil ha råd til fylle tanken på når vaniljeprisen stuper, sier Lopez.

Prisfesten har gitt ringvirkninger helt til London og New York, der enkelte iskremutsalg har tatt vanilje helt vekk fra menyen, men det er gode grunner til å tro at festen vil ta slutt. For bare fem år siden lå kiloprisen på vanilje på 20 dollar.

– Dette er ikke Hollandsk syke, det er vaniljesyke, sier IMFs Madagaskar-representant, Patrick Imam.

Les også

Kan sitte på «gullgruve» etter metallhamstring

Les også

Bauksitt – råvaren alle snakker om

Les også

Ny president i Botswana: Vil gjøre landet uavhengig av diamanter

Publisert:

Her kan du lese mer om