Tre ganger på trynet

Valgkomiteen dumpet i går Stordalen og Spetalens krav om å få være med og bestemme i Norske Skog. Det er tredje gang duoen taper, på like mange forsøk.

  • ALF OLE ASK FRANK LYNUM SVERRE STENSENG - Aftenposten
  • Christian H. Haraldsen - Aftenposten
  • FRANK LYNUM TROND LYDERSEN - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Investorkameratene Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik går gjerne i krigen for å sikre seg makt og innflytelse i selskapene de investerer i. Men selv om gutta ofte har skreket høylytt i mediene, så har ikke kampene gått særlig bra. Tre strake tap siden 2006 er fasiten.
På trynet 1.
I august 2005 kastet de tre seg inn i den brennhete striden om nedleggelsen av papirfabrikken Union i Skien. Det ble stelt i stand en stor pressekonferanse, og Stordalen gikk høyt på banen og utbasunerte at det skulle flyte tømmer i Skienselva også i årene fremover. Det ville ikke daværende konsernsjef Jan Oksum høre noe på. Han slo kjapt, hardt og brutalt til, og utfordrernes forsøk på å kjøpe Union for 100 millioner kroner lå dødt igjen på slagmarken.
På trynet 2.
Bare noen måneder senere startet kampen om Opticom. Her fikk Stordalen og Spetalen, denne gang uten Gusevik i noen synlig rolle, med seg Orkla i kampen mot de britiske investorene Robert Keith og Thomas Fussell. Striden ble langvarig, og herjet i aviser, på TV og i radio i ukevis. Britene fikk tilnavnet Togrøverne, mens nordmennene ble kalt Piratene.
Kampen bølget frem og tilbake. Etter at Stordalen og Spetalen vant første runde, kom britene grusomt tilbake og tok tilbake makten på en spektakulær generalforsamling i Folkets hus. Også den gang hadde Stordalen og Spetalen ledelsen mot seg.
Fast-sjef John M. Lervik støttet britene helhjertet, og enden på visa ble at datterselskapet Fast kjøpte morselskapet Opticom. Spetalen valgte å selge seg ut med halen mellom beina, og skyldte på angivelige trusler mot familien. Keith og Fussell har vært maktbasen i Fast helt frem til selskapet på tirsdag ble solgt til Microsoft.
På trynet 3.
Nå har investortrioen bestemt seg for å ta revansj på det forsmedelige Union-tapet. Målet denne gangen er å overta makten i hele Norske Skog. 11. desember 2007 innleder Petter Stordalen kuppforsøket fra podiet på Felix konferansesenter på Aker Brygge. De tre investorkameratene har i forkant kjøpt seg opp til å eie nesten 6 prosent av aksjene i skogkjempen gjennom selskapet Unionen. I et Geelmuyden-Kiese regissert medieshow erklærer de ledelsen som handlingslammet og gjelden kritisk høy. Trioen har oppskriften klar for å redde selskapet og - ikke minst - de norske fabrikkene.
Kort tid i forveien har Norske Skog annonsert at to av tre norske fabrikker henger i en tynn tråd. Nå frir trioen til skogeierne, men blir brutalt avvist. Og i går kommer så innstillingen fra valgkomiteen som gir trioen null og niks.
Dermed har tre av tre forsøk gått på dunken.
Kjemper videre.
Selv om valgkomiteen anbefaler aksjonærene å ikke endre noe som helst på sammensetningen av bedriftsforsamling og valgkomité, legger ikke investorkameratene ned våpnene. Stordalen varsler at han kommer til å si klart ifra hva han mener om denne behandlingen på dagens ekstraordinære generalforsamling. Når Aftenposten spør ham hvorfor de har tapt disse maktkrigene, har ikke Stordalen mye å si.
- Opticom var en helt annen sak, dessuten fikk vi gjennomslag for de tingene vi ønsket i Opticom. Ellers har jeg ingen kommentarer, vi sees på generalforsamlingen, sier Petter Stordalen, som altså ikke er enig i at de har gått på tre strake tap.

Ikke store nok.
Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen har begrunnet sitt krav om plass i bedriftsforsamling og valgkomité med at de er største enkeltaksjonær. Det er et argument som ikke holder, så lenge de bare eier 6 prosent av aksjene, mener BI-professor Øyvind Bøhren.
- Det er ingen automatikk i at du skal komme inn i bedriftsforsamlingen med en eierandel på 6 prosent, sier han.
Bøhren viser til at den største eieren i selskaper på Oslo i Børs i snitt har en eierandel nær 30 prosent. Dermed er 6 prosent en lav eierandel, selv om Unionen er den største enkeltaksjonæren, mener han.
- I forhold til hvor stor den typiske eieren er, så er 6 prosent et lite tall, sier Bøhren.
Bernt Bangstad som representerer Aksjonærforeningen er enig med Norske Skogs valgkomité i at det skal mye til før man endrer sammensetningen av bedriftsforsamling mellom de ordinære generalforsamlingene. Han kan ikke se at avgjørelsen strider med den norske anbefalingen for god eierstyring og selskapsledelse.
- Alt annet likt, ville det ikke vært unaturlig om de med en så stor aksjepost fikk en plass i bedriftsforsamlingen, men det er ikke et svar med to streker under, sier Arild Orgland, som er leder for Eierforum.
Den norske anbefalingen for eierstyring sier at bedriftsforsamlingen bør sammensettes med sikte på bred representasjon fra selskapets aksjeeiere. Anbefalingen sier ikke noe nærmere om hvilke aksjonærer som bør være representert.

Publisert:

Flere artikler

  1. Tre ganger på trynet

  2. Stenger døren for treerbanden

  3. Unionen inn i skogen

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil beholde Kreutzer

  6. Råtasser har funnet sammen