- Skapt for kriminalitet

- Fremskrittspartiet oppfordrer til grov økonomisk kriminalitet. De hyller skatteparadiser og kutter i toll- og skatteetaten, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Publisert:

Stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) var ikke lenge i skatteparadis før andre politikere tok til motmæle mot at skatteparadiser representerer sunn skattekonkurranse, og at hemmeligholdet ikke er noe stort problem, slik han uttalte til Aftenposten i går.

Les også:

- Han har virkelig sluppet katta ut av sekken. Det er naivt å tro at det er mulig å lage et skille mellom terrorpenger og narkotikapenger og andre penger i skatteparadisene. Dette handler ikke om sunn skattekonkurranse, men om ulovlig bortgjemming av penger, sier Halvorsen.
- Det vi diskuterer her er ikke lavskatteland, men land som ikke gir innsyn i eierskap til bankkonti og selskaper, som har mangelfulle regnskaps- og kontrollregler og ingen effektiv informasjonsutveksling med andre land, fortsetter hun.
Høyre reagerer

Også Høyres Jan Tore Sanner, som sitter i Stortingets finanskomité sammen med Hagesæter reagerer:
- Jeg er sterkt uenig med Hagesæter. Når man unndrar seg beskatning innebærer det at andre personer og bedrifter må betale mer skatt. Skattekonkurranse er positivt, men ikke skattekonkurranse fra skatteparadisene. Det er land man flytter penger til for å unndra skatt.
- Jeg synes det er trist at Fremskrittspartiet som ellers er opptatt av lov og orden, skal argumentere slik. Det er trist at han ser gjennom fingrene med grov kriminalitet, slik han gjør når han sier "det er andre ting vi er mer opptatt av" enn innsyn i skatteparadiser, fortsetter Sanner.


Naivt syn

- Hagesæter har et naivt og ureflektert syn på hva et skatteparadis egentlig er. Han blander sammen to forhold. Det ene er skattekonkurranse, som er politisk interessant, men ikke ulovlig. Men et skatteparadis er en forutsetning for kriminalitet som terrorvirksomhet, narkotikahandel, menneskesmugling og korrupsjon, sier Marianne Aasen Agdestein (Ap), også hun medlem av finanskomiteen.
Diskusjonen går for tiden høyt i EU om Liechtenstein som skatteparadis, etter at Tyskland kjøpte ulovlig ervervede kontoopplysninger av en bankansatt. Halvorsen sier hun et åpen for å delta i politiske sanksjoner mot Liechtenstein for å presse frem mer innsyn, men at hun foreløpig ser seg tjent med en dialog.

Flere saker på E24

Publisert: