Danske SAS-ansatte: Sykefraværet skyter i været

Sykefraværet blant danske kabinansatte i SAS er langt høyere etter at sparepakken ble innført, hevder kabinforeningen.

URO: Det ulmer stadig blant danske SAS-ansatte i forbindelse med de store omstillingene selskapet må gjennom.
Publisert: Publisert:

Etter de dramatiske forhandlingene mellom ledelsen og de ansatte om store kutt i lønnsvilkår og andre betingelser, skal sykefraværet ha ligget mellom 30 og 40 prosent høyere enn vanlig for denne tiden av året.

ADVARER: CAU-leder Helge Thuesen forteller om flere fraværstimer.

– Det har vært en voldsom økning, sier Helge Thuesen, leder av de danske kabinansattes forening CAU, til DR Nyheder.

Han medgir at det kalde været den siste tiden kan være en medvirkende faktor, men sier samtidig at de ansatte er sterkt preget av de tøffe vilkårene i spareplanen.

AVVISER: Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS.

- De ansatte har vært under et enormt psykisk press, og det er stadig stor misnøye over forløpet blant medarbeiderne. Der det før var vilje til at gå på jobb hvis man var forkjølet, blir man nå hjemme. Folk tenker mer på sin egen helse enn tidligere, sier han.

- Stemmer ikke

SAS avviser påstandene fra de kabinansatte.

- Tallene fra Danmark stemmer ikke. Det er variasjoner fra måned til måned, men ikke noe utenfor det som er normalt. Effekten av de nye tjenestereglene har ennå ikke kommet, de implementeres fra nyttår, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til E24.

Les også: Konkursspøkelset ga passasjerdupp

E24 har også konfrontert konsernsjef Rickard Gustafson med påstandene. Han hevder at han heller ikke har sett noe utslag i sykefraværet etter at de ansatte og ledelsen kom til enighet om spareplanen.

Les også: SAS-sjefen varsler «ekstremt svakt» kvartal

- Høyt fravær lenge

Lederen i SAS Norge kabinforening, Anneli Nyberg har ikke fått oppdaterte tall på sykefraværet blant sine medlemmer. Hun forteller presset på de ansatte har vært høyt over lengre tid.

- Vi har dessverre hatt et høyt fravær i Norge over en lengre periode, sier Nyberg.

Siden fagforeningene og SAS-ledelsen ble enige om nye kutt i midten av november har to av Nybergs medlemmer besluttet å gå av.

- Det er mange som er i tenkeboksen og vurderer om de skal slutte. Men mange av kuttene er ikke implementert ennå, så når lønnskuttene er på plass og arbeidstidene økes blir det kanskje flere som tenker seg om hva de vil gjøre, sier Nyberg.

Les også: SAS til pilotene: - Søk ny jobb

Fagforeningslederen mener det nå er ledelsens jobb å gjennomføre snuoperasjonen som skal redde SAS.

- Det er jo ikke sånn at vi står på trygg grunn ennå, men vi har tatt et sted i riktig retning blant annet gjennom det vi godtok av kutt, sier Nyberg.

Les også: SAS: – Flere ønsker å kjøpe Widerøe

Konsernsjef Rickard Gustafson tok over som SAS-sjef i februar 2011. Lederen i kabinforeningen synes det er for tidlig å si noe om hvor dyktig han har vært i jobben, men hun er ikke imponert over hvordan selskapet har blitt styrt.

- Jeg kan ikke si at jeg er veldig imponert over det ledelsen har gjort de siste ti årene. Jeg er kanskje mer kritisk til arbeidet styret har gjort, sier Nyberg.

Publisert:
Gå til e24.no