Bachs eks-samboer: - Ikke skyldig

Ole Christian Bachs eks-samboer erkjente seg ikke skyldig da saken mot henne startet i Oslo tingrett mandag.

Furulund, Svein Erik
Publisert:,

Mandag morgen startet den viktigste rettsaken i kjølvannet av Ole Christian Bahcs selvmord i fjor sommer.

Ole Christian Bach tok sitt eget liv under flukt fra politiet i Sverige i juli 2005.

Bedrageri og hvitvaskin

Mandag møtte Bachs tidligere samboer i Oslo tingrett, tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri og hvitvasking.

I retten møtte også Bachs tidligere revisor og venn, Terje Strand Eriksen. Den tidligere revisoren er tiltalt for grovt bedrageri og dokumentfalsk.

Flere nyheter på E24

De to skal samme med Bach ha bedratt Svein Erik Bakke og andre for til sammen 13 millioner kroner, ifølge Økokrim. Terje Strand Eriksen er i tillegg tiltalt for forsøk på bedrageri på 5 millioner kroner.

Ifølge Økokrim kunne ikke Bach gjennomført bedrageriene uten hjelpen fra Øverås og Strand Eriksen.

Nektet straffskyld

Da rettsaken mot Bachs tidligere samboer og revisoren startet i Oslo tingrett mandag, nektet samboeren straffskyld på samtlige punkter i tiltalen. Det samme gjorde revisoren.

Økokrim mener de to tiltalte sammen med Bach skaffet seg lån ved hjelp av falske pantedokumenter på en eiendom. Samme dokument skal ha blitt brukt flere ganger.

Etter tiltalen skal hun ha tatt opp to lån på henholdsvis tre og femmillioner kroner, med påstått sikkerhet i fast eiendom. Samboren er også tiltalt for hvitvasking av 8,75 millioner kroner.

Tiltalen for grovt uaktsomt bedrageri har en strafferamme på inntil seks års fengsel, mens tiltalen for hvitvasking har en strafferamme på to års fengsel.

Viste forståelse

Økokrim stiller opp med førstestatsadvokat Elisabeth Roscher, politiadvokat Marianne Djupesland og to spesialetterforskere i saken

Rocher ga under sitt innledningsforedrag uttrykk for at Økokrim hadde forståelse for at den tidligere samboeren til Bach har gått gjennom en tung tid etter at hun ble siktet i saken.

- Økokrim har forståelse for at det er ubehagelig å være under etterforskning i en sak av denne typen. Vi har spesielt forståelse for at dette har vært vanskelig for en person som har ansvaret for ti barn, og som opplever at hennes tidligere samboer dør. Det er klart hun har vært under formidabelt press det siste halvannet året, men det er ikke av avgjørende betydning i forhold til straffbarhetsvilkårene, sa Roscher til retten.

Uaktsomt

Roscher sa også at hun forventet at samboeren ville forsvare seg med at hun følte seg presset og ikke forsto hva hun signert for.

- En vesentlig del av saken vil dreise seg om hennes subjektive forhold. Det som er sentralt er hva hun burde forstått og om hun opptrådte på en slik klanderverdig måte at hun kan dømmes for grovt uaktsomt bedrageri, sa Roscher.

Samboerens forsvarer, advokat Erling Olav Lyngtveit, bekrefter overfor E24 at dette er vesentlig i samboerens forsvar.

- Det er klart at spørsmålet om subjektiv skyld er viktig i denne saken, sier Lyngtveit.

Saken mot samboeren og Terje Strand Eriksen kommer kun uker etter at en tidligere venn av Bach ble dømt til fengsel i 8 måneder for å ha hjulpet Bach da han var på rømmen fra politiet.

Hold deg oppdatert om hva som skjer med E24s nyhetsbrev.