Dette er Norges 100 rikeste

Sjekk listen over Norges rikeste.

RIKINGENE PÅ TOPPEN: Nok en gang toppes listen over Norges rikeste av disse fire herrene. Kjell Inge Røkke, Trond Mohn, Olav Thon og Johan H. Andresen har en samlet ligningsformue på 29,6 milliarder kroner.
Publisert:

Norges 100 rikeste mennesker hadde ved utgangen av 2012 en samlet ligningsformue på 121,5 milliarder. Det viser årets skattelister som ble tilgjengelig i natt.

Her kan du sjekke oversikten fra din by

Listen gir en oversikt over skattepliktig formue. Personenes reelle formue er normalt noe høyere, og i mange tilfeller betydelig høyere. Ligningsformuen danner grunnlaget for formuesskatten.

På topplisten er det en rekke kjente navn, men også noen nykommere.

90-åring på topp

Helt øverst finner vi eiendomskongen Olav Thon. 90-åringen står oppført med en formue på 9,919 milliarder kroner. Det er opp 253 millioner fra listen i fjor.

Listene viser også at Thon er en av landets største personlige bidragsytere til statskassen. I fjor betalte han 124,8 millioner i skatt. Milliardæren har flere ganger markert seg som en tydelig motstander av formuesskatten.

MOT FORMUESSKATT: Olav Thon er ikke særlig glad i formuesskatt. Thon mener skatten skader næringslivet.

Beregninger utført av E24, viser også at formuesskatten er den som flytter mest penger fra Thon til statskassen. I 2011 var 76 prosent av Thons totale skatt hanket inn gjennom formuesskatten.

Under årets valgkamp valgte Thon å kjøpe avisannonser der han oppfordret leserne til å stemme Fremskrittspartiet. Thon

- Jeg kan forsikre deg om at annonsen og budskapet overhodet ikke var motivert av egen økonomisk gevinst, men det er veldig hyggelig om jeg kan betale litt mindre skatt enn det jeg har gjort hittil. Jeg har betalt 4 milliarder kroner i skatt siden jeg var 75 år, det er det ikke så mange som gjør, sa Thon nylig til Aftenposten.

Ingen inntekt?

På andreplass på listen ligger Kjell Inge Røkke. Han står bokført med en ligningsformue på 9,031 milliarder kroner.

Formuen har det siste året vokst med over en milliard. Tradisjon tro står Røkke oppført med ingen inntekt.

Faller på listen

De fire siste årene er det industri- og finansmannen Johan H. Andresen som har toppet formuelisten, men i år rykker Andresen ned til tredje plass.

Ved utgangen av 2012 hadde Andresen en ligningsformue på 6,7 milliarder. Det er ned hele 4,4 milliarder sammenlignet med tallene fra året før.

Årsaken til den betydelige nedgangen er å finne i overføringen av verdier til Andresens barn. Allerede i 2007 overførte Andresen over 80 prosent av eierandelene i selskapet Ferd Holding til døtrene Katharina og Alexandra, men det er ikke før nå at overføringen setter spor i ligningstallene.

I fjor var nemlig første gang Andresens eldste datter selv ble lignet for eierandelene. Ifølge skattereglene skal barn fra de er 17 år lignes selvstendig.

Hva Katharinas formue nå er, er imidlertid ikke kjent. Skatteetaten offentliggjør nemlig ikke ligningstallene på personer som var under 18 år i lignigsåret.

Vil ikke kommentere

Ifølge skattelistene bidro Andresen personlig med 77 million skattekroner til statskassen. Han står oppført med en inntekt på 9,9 millioner kroner.

Siden 1998 har Andresen vært eier og konsernsjef i finanskonsernet Ferd, som er et av Norges største private selskaper. Selskapet het frem til 2001 Tiedemanns-gruppen og Andresen er femte generasjon i familien som eier og leder virksomheten.

E24 Bedrift kan du sjekke tallene til Ferd AS.

52-åringen har gjennom årene også hatt en rekke roller hos ikke-kommersielle aktører, blant annet i tankesmien Civita og i Ungt Entreprenørskap.

Andresen er i tillegg kjent for å være svært aktiv på Twitter, og i 2011 kåret bransjemagasinet Kampanje ham til «Årets Medienavn».

E24 har kontaktet Andresen i anledning årets skattelister, men milliardæren svarer i en epost at han ikke ønsker å kommentere tallene.

Mannen på fjerdeplass på listen er derimot langt mer positivt innstilt når det kommer til formuesskatt enn det Olav Thon er.

- Betaler akkurat passe

Siviløkonom Trond Mohn (70) bidro med hele 134 millioner kroner skatt i fjor, det vil si nesten 368.000 kroner om dagen. Mohn står oppført med en ligningsformue på 3,9 milliarder kroner.

- Jeg synes jeg betaler akkurat passe med skatt. Jeg betaler den med glede, sier Mohn til E24.

GIR SÅ DET MONNER: Trond Mohn og selskapet Frank Mohn AS har gitt flere nesten en halv milliard kroner til forskning i Bergen siden 2004. De har gått til alt fra språkforskning til å rekruttere unge forskere.

Mohn, som er medlem i Arbeiderpartiet, har fått med seg at den nye regjeringen ønsker å innføre ytterligere begrensninger på offentliggjøringen av skattelistene. Det mener han er en dårlig idé.

- Jeg synes skattelistene fortsatt bør være tilgjengelige og åpne. Det er en tradisjon i forhold til norsk åpenhet og et gjennomsiktig samfunn, sier Mohn.

Mohn var i en årrekke konsernsjef i industriselskapet Frank Mohn AS, hvor han har videreutviklet bedriften faren hans grunnla i 1938.

LES OGSÅ: Inn blant historiens største skattebetalere

70-åringen ble født i Skottland i 1943 og er utdannet ved Universitetet i Mannheim i 1970. I dag er han bosatt i Bergen, og har en rekke ulike roller i norske selskaper og foreninger.

I 2010 ble han tildelt prisen «Beste bergenser», og i 2005 ble han forfremmet til kommandør av St. Olavs Orden for sitt allsidige samfunnsgangnlig virke.

Sjekk regnskapstallene til Frank Mohn AS på E24 Bedrift.

Gir bort mye

Totalt har han gitt mange hundre millioner kroner i pengegaver til ulike formål innen forskning, utdanning og idrett.

Han har blant annet gitt store summer til Brann og Tromsø Idrettslag (TIL). I 2004 ga han dessuten hele 250 millioner kroner til Universitetet i Bergen.

Her er listen over Norges rikeste målt i ligningsformue:
E24 tar forbehold om eventuelle feil i listen fra Skatteetaten.

Publisert: