Lunder blir konsernsjef i Fredriksen-gruppen

Den tidligere Vimpelcom-toppsjefen Jo Lunder blir konsernsjef i Fredriksen-gruppen, men hevder han ikke overtar «høyre hånd»-rollen til Tor Olav Trøim.

BLIR KONSERNSJEF: John Fredriksen vil fokusere mer på forretningstuvikling og på avtaler, og gir tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder stort ansvar som konsernsjef i Fredriksen-gruppen.

Anders Park Framstad
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

John Fredriksen, som nylig fylte 71 år, avviser at ansettelsen betyr at han går med planer om å pensjonere seg.

– John Fredriksen er prinsipal og vil ha kontroll og være til stede. Det ville være idioti om vi ikke brukte tiden hans og benyttet hans innsikt og teft. Det gjelder å involvere ham i og bruke ham på de store viktige dealene, sier Jo Lunder til Dagens Næringsliv (NB. Krever innlogging).

Lunder avkrefter overfor avisen at han «overtar jobben til Tor Olav Trøim» og foretrekker å betegne nyansettelsen som «en ny fase i familien».

Les også

Fredriksens datter ut av to styreverv på én dag

– Full tillit til Lunder

Lunder, som ledet Vimpelcoms offensive ekspansjon inn i tidligere Sovjet-stater, har i vinter vært i vinden i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen av Vimpelcom, hvor han var administrerende direktør inntil mars.

Det gjorde at han ikke var aktuell for jobben som Telenors nye konsernsjef.

John Fredriksen sier til avisen han har satt seg godt inn i korrupsjonssaken, og diskutert det med Lunder.

– Jeg har full tillit til Lunder og hans integritet, sier John Fredriksen til DN.

Les også

Trøim og Midelfart satser på bank

Lett et halvt år

Prosessen med å finne en konsernsjef startet for et halvt år siden, ifølge avisen. Lunder skal jobbe med å følge opp selskapet og enkeltinvesteringer fra dag til dag.

– Med en konsernsjef på plass vil Fredriksen få frigjort tid til å tenke og arbeide med strategi og sørge for at vi har en riktig kapitalallokering, sier Fredriksens nære medarbeider Harald Thorstein til DN.

Les også

Fredriksens oljeserviceselskap har kuttet 200 stillinger til

Kranglet før Trøim-exit

Mye tyder på at Fredriksen har funnet en ny nær medarbeider i Jo Lunder. I 20 år var Tor Olav Trøim ansett som Fredriksens nærmeste medarbeider.

Det var i fjor sommer den overraskende meldingen om at Trøim trapper ned samarbeidet kom. I løpet av få dager ble det også kjent at Trøim trekker seg fra alle styreverv i selskapene hvor Fredriksen er største eier. Det ga i etterkant børsskrell for flere av selskapene i Fredriksen-gruppen.

Noe av årsaken til bruddet skal ha ligget i salget av Fredriksens aksjer i Golar LNG, som skjedde to uker før selskapet steg ytterligere på børsen. Dermed gikk Fredriksen glipp av en potensiell gevinst.

Det skal ha falt ham så tungt for brystet at han ifølge Finansavisen sto og skrek til Trøim under generalforsamlingen på Bermuda i fjor sommer. Fredriksen skal ha ment at Trøim hadde håndtert salget på en svært dårlig måte.

Det skal ifølge Finansavisen vært dråpen som fikk begeret til å renne over for Trøim og som førte til at han trakk seg fra sine gjenværende styreverv i Fredriksen-selskapene.

Hverken Fredriksen eller Trøim har kommentert bruddet.

Publisert:

Flere artikler

  1. DN: Lunder kan miste toppjobb etter Vimpelcom-siktelse

  2. Trøim og Midelfart satser på bank

  3. John Fredriksen og Seadrill-sjefen: Har måttet rydde opp etter Trøim og «den gjengen»

  4. Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder

  5. Jo Lunder krever erstatning – beregner tap på halv milliard