Kong Harald fronter norsk industri i Australia

Kong Harald syns det er naturlig at Australia og Norge samarbeider om forsvarsindustri og tror ikke det utelukker samarbeid om nedrustning.

G'DAY MATE! Kong Harald og dronning Sonja ankommer Parliament House i Canberra, hvor de blir møtt av statsminister Tony Abbott i forbindelse med statsbesøket i Australia.
Publisert: Publisert:

Under statsbesøket denne uka bidrar kongeparet til å fremme norske interesser i Australia, særlig innen forsvars- og petroleumsindustri. I møte med pressen mandag sa kongen at han ikke tror dette overskygger oppmerksomheten rundt norskaustralsk nedrustningssamarbeid.

– Jeg syns at forsvaret er så viktig, både for Australia og oss, at det er naturlig at vi samarbeider også om forsvaret med vår kanskje nærmeste samarbeidspartner utenfor NATO.

Første dag av statsbesøket deltok kong Harald ved et seminar for landenes forsvarsindustri.

Likheter

Med seg til Australia har kongeparet utenriksminister Børge Brende (H), olje- og energiminister Tord Lien (Frp), samt statssekretærene Øistein Bø og Dilek Ayhan, fra henholdsvis Forsvarsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Den offisielle innledningen av statsbesøket fant sted mandag formiddag lokal tid, med kransenedleggelse ved den ukjente soldats grav ved det australske krigsminnesmerket. Deretter fulgte blant annet et møte med landets liberalkonservative statsminister Tony Abbott. Under den offisielle lunsjen hos generalguvernør Peter Cosgrove takket kongen for varm velkomst og understreket de tette båndene landene mellom, historisk, økonomisk og politisk:

– Hendelser i begge våre land og internasjonalt den siste tiden har tydeliggjort at vi ikke kan ta prinsippene vi bygger våre samfunn på for gitt: Demokrati, rettssikkerhet og menneskerettigheter.

(saken fortsetter under bildet)

BLOMSTERMARKERING: Kong Harald og dronning Sonja ankommer Australian War Memorial gallery i Canberra, Australia hvor de blir vist rundt forbindelse med statsbesøket i Australia mandag. På runden fikk de se Pool of Reflection, legge ned krans for den ukjente soldat i Tomb of the Unknown Soldier, stikke inn valmue på navnet til George Gregory Allman som falt over Norge under andre verdenskrig.

Mimring

Dette er det første norske statsbesøk i Australia noen gang, men kongeparet har vært på besøk der tidligere, i 1970.

Da deltok kong Harald i VM i seiling i 5,5-metersklassen utenfor Palm Beach i Sydney.

– Det var virkelig en flott opplevelse, selv om australske David Forbes krysset mållinjen først, mimret kongen i talen sin hos generalguvernøren.

I møtet med pressen fortalte han også at han og dronning Sonja har hatt noen private dager i Australia før statsbesøket startet:

– Dette er et besøk jeg har sett fram til veldig lenge, for jeg likte meg veldig godt her for mange, mange, mange år siden.

På 78-årsdagen sin lørdag var kongen på båttur rundt i Sydney Harbour, der mye er forandret på 45 år. Nå gleder han seg til resten av besøket:

– Jeg har store forventninger til turen, både av personlige årsaker og for hele statsbesøket.

Følger ski-VM

Til tross for at de er på den andre siden av jorda, med en tidsforskjell på ti timer og tett program, følger kongeparet ski-VM i Falun. Men det er ikke så enkelt på avstand.

– Det er vanskelig, slår kong Harald fast.

– Det går i rykk og napp, legger dronningen til.

Kongen syns den norske innsatsen de første dagene har vært helt fantastisk.

– Jeg er mer enn fornøyd.

Tirsdag reiser kongeparet til Australias største by Sydney. Her skal kong Harald blant annet åpne et Antarktis-seminar på Australian National Maritime Museum, mens dronningen skal vise fram egen kunst.

Les også

Australia bekrefter frihandelsavtale med Kina

Les også

Avstemning om Abbott mandag

Les også

Australia bevilger 360 millioner til kampen mot ekstremisme

Publisert:
Gå til e24.no