Risikonivået senket for flytrafikk over Island

Islands meteorologiske institutt har senket risikonivået for flytrafikk fra kode rød til oransje. Nivået ble hevet på grunn av mulighet for et kraftig utbrudd fra vulkanen Bardarbunga.

700 JORDSKJELV: Siden midnatt er det registrert hele 700 større og mindre jordskjelv på Island.
  • NTB
  • E24
Publisert: Publisert:

Risikonivået ble lørdag hevet til kode rød, som er høyeste nivå. Beslutningen om å senke nivået kom etter at instituttet tidligere søndag meldte at det ikke var tegn til gjentagende vulkansk aktivitet ved Bardarbunga.

Instituttet økte risikonivået etter at det ble oppdaget et lite vulkanutbrudd ved en isbre i nærheten av Bardarbunga lørdag. Meteorologene kunne da ikke utelukke at et større vulkanutbrudd ville komme.

Det lille utbruddet lørdag stengte deler av Islands luftrom, men flyplassene forble åpne.

Det har den siste uken vært tusenvis av mindre jordskjelv ved Bardarbunga, som er Islands største vulkansystem og ligger under en isbre. Bare siden mindtatt er det ifølge Sivilforsvaret på Island registrert 700 jordskjelv.

Instituttet sier i en uttalelse at et skjelv med styrke 5,3 rammet like etter midnatt, mens et annet skjelv med styrke 5, rammet noen timer senere natt til søndag.

– Dette er de kraftigste hendelsene som er målt siden starten på seismikk-krisen ved Bardarbunga og det sterkeste siden 1996, sier det meteorologiske instituttet i en uttalelse.

Det røde risikonivået, som ble utstedt lørdag, betyr at et utbrudd er nært forestående eller pågående og at «betydelige utslipp av aske» inn i atmosfæren er sannsynlig.

Les også:

Norwegian og SAS om vulkantrusselen: - Vi har planen klarAvinor om vulkanutbruddet: - Vi er mye bedre rustet enn i 2010Rød alarm for islandsk vulkanutbrudd

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nytt vulkanutbrudd på Island

  2. Over 300 jordskjelv på Island – frykt for vulkanutbrudd

  3. Fortsatt ingen aske fra islandsk vulkan

  4. Island høyner vulkanberedskap i frykt for utbrudd

  5. Ny rød vulkan-alarm på Island