Utenlandske sjøfolk jobber for luselønn i Norge

Kontroller langs hele norskekysten har avslørt ulovlige arbeidsavtaler og svært lav lønn hos flere utenlandske sjøfolk.

KRITISK: Geir Pollestad er kritisk til de lave lønningene hos utenlandske sjøfolk som jobber på norske skip.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Det skriver Aftenbladet.

Inspektør i Sjømannsforbundet, Gunnar Amland, er ikke overrasket over å finne en arbeidskontrakt som viser en månedslønn på 17.000 kroner for en litauisk sjømann som jobber på en norsk slepebåt.

Kontroller har avslørt lignende tilfeller langs hele norskekysten.

Til sammenligning har norske sjøfolk en startlønn på rundt 35.000 kroner, og andre taubåtselskaper viser en avlønning på 44.000 kroner måneden for et tilsvarende arbeid som det den litauiske sjømannen gjennomfører.

– Trenger bedre kontroller

– For at vi skal få billigere tjenester er det stilltiende blitt akseptert at utenlandske sjøfolk har lengre arbeidstid og dårligere lønninger enn nordmenn, men slik vi ikke ha det, sier leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp).

– Vi er ikke imot at folk fra andre land jobber i Norge, men da må det skje under norske lønns- og arbeidsvilkår, sier han.

Pollestad mener Sjøfartsdirektoratet må gjøre bedre kontroller av båtene, og at kontrollapparatet må styrkes umiddelbart. Han har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet om saken.

Næringsminister Monica Mæland (H) bekrefter at det skal settes i gang en ekstern utredning. Hun påpeker at Sp selv ikke gjorde noe med dette da de satt i regjering.

– I vår regjering har vi fått på plass bedre rammebetingelser, styrket og lovfestet nettolønnsordningen og sørget for at flere båter har flagget hjem til Norge, i tillegg til utredningene gjennom fartsområdeutvalget. Når norske lønns- og arbeidsvilkår ikke er innført før, er det fordi det er komplisert både juridisk og økonomisk, sier hun.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Utenlandske sjøfolk jobber for luselønn i Norge

 2. Betalt innhold

  Strid om lønninger til sjøs: Næringsministeren frykter konsekvenser for oljeutvinning

 3. Betalt innhold

  Sjøfolk frykter sosial dumping i norske farvann. Her forklarer vi striden.

 4. Annonsørinnhold

 5. Britisk lov gir håp om lønnshopp for norske oljearbeidere og sjøfolk

 6. Hurtigruten får gjennomføre to omstridte seilaser