Eksperter tror «brexit» vil gi mindre frihandel med mat

Analytikere og eksperter tror det vil bli mindre frihandel med mat og at TTIP- forhandlingene kan gå i oppløsning når britene forlater EU.

«BREXIT»-MASKOT: Tidligere London-borgermester Boris Johnson har fått det slik han vil, men frihandelsavtalene står nå i spill, ifølge norske eksperter.

Foto: Pool Reuters
  • NTB
Publisert:

– «Brexit» endrer EU som handelspolitisk aktør, og reiser spørsmål om hva slags handelspolitikk Storbritannia vil føre overfor land utenfor EU, inkludert Norge, sier Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Nationen.

Han omtaler «brexit» som et jordskjelv i det handelspolitiske landskapet, og utelukker ikke at det kan få konsekvenser for TTIP-forhandlingene.

Melchior får støtte av Christian Anton Smedshaug, daglig leder for AgriAnalyse.

– For TTIP er dette delvis et skudd for baugen. For EU har legitimiteten for ytterligere liberalisering av handelen over Nordatlanteren blitt svekket. Vi ser at den folkelige motstanden mot frihandel er stor, sier Smedshaug.

– Kan bli stillstand i lang tid

Også forsker Ivar Pettersen ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) tror TTIP-forhandlingene blir lagt på is. Om en avtale i det hele tatt fortsatt er mulig.

– Det krever handlekraft på begge sider for å få til en avtale. Det som har skjedd har ikke styrket handlekraften. Det kan bli stillstand i lang tid, sier Pettersen.

EU og USA har siden 2013 forhandlet om frihandelsavtalen TTIP – «Transatlantic trade and investment partnership». Målet er å fjerne toll og etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data, gjennom dannelsen av verdens største frihandelsområde.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Mæland mener Trump-frykten er forståelig

  2. – Vil være viktig for Norge

  3. Brexit skjer fredag: Frykter Norge havner bak i køen

  4. Annonsørinnhold

  5. USA og Kina nær delavtale i handelskrigen

  6. – Trump gjør Nafta-avtalen til en vits