Millionunderskudd for Maaemo

Rene, økologiske gourmetråvarer til tross, rent økonomisk var 2014 det soleklart verste året i gourmetrestauranten Maaemos historie.

VERSTE ÅR: Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang må for fjerde år på rad se at Maaemo går med underskudd. Han er likevel strålende fornøyd med fjoråret.
Publisert:

Maaemo er den eneste restauranten i Norge med to stjerner i Michelin-guiden. Det glitrer imidlertid ikke av selskapets årsresultat for 2014.

Underskuddet endte på drøye 2,4 millioner kroner. Det er en kraftig forverring fra året før, da underskuddet landet på 200.000 kroner.

Restaurantens kostnader økte med nesten 1,4 millioner kroner til nesten 16,4 millioner, mens inntektene gikk ned med drøye 600.000, til nesten 14,3 millioner kroner.

Også i 2011 og 2012 rapporterte Maaemo om underskudd.

– Ikke et korrekt bilde

Daglig leder og kjøkkensjef Esben Holmboe Bang er likevel strålende fornøyd med fjoråret.

– 2014 var et fantastisk år for Maaemo. Årsregnskapet viser ikke et korrekt bilde av den faktiske driften, sier Bang til E24.

Han forteller at restauranten holdt stengt for ombygging i to måneder i starten av 2014. Ombyggingen kostet flere millioner kroner, og bidro til å øke restaurantens kostnader, samtidig som det førte til mindre inntekter.

– Vi er en innovativ bedrift som ønsker å holde et høyt nivå, og da må vi være villige til å ta investeringer som medfører minusresultater noen år. Disse investeringene gjør at vi kan vokse videre, sier Bang.

Les også

Sulten på St. Olavs plass

Fikk inn penger

I revisorberetningen bemerkes det at selskapets egenkapital er tapt.

«Disse forholdene og andre omstendigheter som er beskrevet i årsberetningen, indikerer at det foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift», skriver revisoren.

På tampen av 2014 gjennomførte Maaemo imidlertid en emisjon som gjorde at Bjørn Tore Fursets restaurantgruppe nå eier halve restauranten.

– Emisjonen gir oss et økonomisk fundament å vokse videre på. Dette er ikke medregnet i revisorberetningen, forteller Bang, som ikke ønsker å fortelle hvor mye penger de fikk inn ved emisjonen.

– Rekordbesøk av gjester

Utbyggingen og endringen i eierstruktur er to av grunnene til at styret mener at 2015 blir et meget godt år.

– Emisjonen har gjort at både jeg og sommelier Pontus Dahlström kan fokusere på det kreative og på å utvikle identiteten samt uttrykket i restauranten. Så langt i år har vi et rekordbesøk av gjester. Det økonomiske fundamentet har alltid vært bra, men noen ganger må man foreta investeringer for å fortsette å levere på et så høyt nivå, sier Bang.

Årsregnskapet viser at Bang tok ut 651.000 kroner i lønn i 2014, en nedgang fra året før, da gourmetkokken tok ut vel 670.000 kroner.

– Jeg vet ikke hvorfor det står slik. Min lønn har jeg ingen kommentar til, kommenterer Bang.

– Oslo er ikke København

Maaemos røde tall kommer etter et år hvor flere av Oslos gourmetrestauranter stengt eller varslet stenging.

I september i fjor stengte Bagatelle dørene etter at eier Christen Sveaas tapte flere titalls millioner kroner på driften i årene før. Ylajali, som også har stjerne i Michelin-guiden, annonserte i februar at de stenger dørene på slutten av 2015 for å finne nye lokaler de kan vokse i.

– Oslo er ikke London, København eller Stockholm, som har flere turister enn oss. Men jeg tror at det er vanskelig å drive restauranter som har høye ambisjoner, uansett hvor restauranten befinner seg, forteller Bang.

Maten er en av grunnen til at turistene besøker København. Restauranten Noma, som flere ganger tidligere er kåret til en av verdens beste restauranter, holder blant annet til der.

Bang håper at Maaemo vil sette Norge på det kulinariske verdenskartet.

– Vi er utrolig stolte av jobben vi gjør. To Michelin-stjerner og en plass på listen over de 100 beste restaurantene i verden viser jo at folk legger merke til det som skjer i restauranten vår, sier han.

Les også

Dette er gourmet-kundene

Les også

Har lengst Michelin-rekke i Norden: Champagnebudsjett - «no limit»

Les også

Sulten på St. Olavs plass

Publisert: