Verdens rikeste kvinner er arvinger: – Menn investerer i menn, sier norsk arving

Det er stor forskjell på hvordan verdens rikeste menn og kvinner har bygget formuene sine. Ariane Spandow og brødrene arvet milliardkonsern av faren, og mener det er for vanskelig for kvinner å få tilgang på kapital.

STORE FORSKJELLER: Verdens rikeste kvinne, Francoise Bettencourt Meyers, har en formue verdt 37 prosent av formuen til verdens rikeste mann, Jeff Bezos.
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

Man skal ned til niende plass for å finne en kvinne på Forbes liste over verdens rikeste.

Det er L'Oréal-arving og -styremedlem Francoise Bettencourt Meyers som befinner seg der.

Meyers og kvinnene som følger etter henne på listen er verdens ti rikeste kvinner, og samtlige har arvet formuen.

Til sammenligning er det kun to av de ti rikeste mennene i verden som er arvinger.

Professor ved NTNU, Berit Gullikstad, peker på flere grunner til at det er slik.

– Hvis du skal lykkes må du ha en evne til å tørre å satse, og det har menn blitt opplært til i større grad enn kvinner. Kvinner oppfordres ikke til å «drive business», sier hun.

Les også: Andelen av børsverdiene styrt av kvinner firedoblet på ett år

Kvinnelige arvinger ønsker å bidra

Hun får støtte av Heidi Aven, grunnlegger og leder av SHE Community.

– Det er få kvinner i sektorene det finnes penger i, som finans og tech. Kvinner har vært overrepresentert i sektorer som generer mindre kapital. Dessuten eies bare 14 prosent av aksjene på Oslo Børs av kvinner, legger hun til.

Aven forteller at kvinner investerer i fond eller selskaper som har en «impact».

RESPEKT FOR KVINNELIGE ARVINGER: Heidi Aven mener flere norske kvinnelige arvinger ønsker å bidra til en jevnere kjønnsdeling i næringslivet.

– Det vil si selskaper som man investerer i på annet grunnlag enn ren kapitalinntjening, sier Aven.

– Er det vanskeligere for kvinner enn for menn å få investorer og bygge bedrifter?

– Det er vanskeligere for kvinner å få kapital. Vi trenger at kvinner blir gode til å investere, at de investerer i kvinne-eide selskaper og får disse opp og frem, sier hun.

Aven opplever at Norges kvinnelige arvinger ønsker å bidra til at kvinner blir bedre representert i næringslivet og finansverdenen.

Les også: Bare 13 av de nesten 200 selskapene på Oslo Børs styres av kvinner: – Vi har ikke vært gode nok til å jobbe med å få frem kvinner

– Menn investerer i menn

– Flere av de kvinnelige arvingene ønsker å bidra til å støtte andre kvinner, noe jeg har utrolig respekt for, sier Aven, og trekker frem Ariane Spandow i Spabogruppen som et godt eksempel på dette.

Spabogruppen ble grunnlagt av Thor Spandow og driver med eiendom, regnskapssystemer og rekrutteringstjenester.

Konsernet hadde en omsetning på 1,3 milliarder kroner i fjor og et resultat etter skatt på 78 millioner kroner. Spabogruppen styres i dag av Spandows barn, deriblant Ariane Spandow.

HISTORISK BETINGET: Ariane Spandow tror det er historiske årsaker til at så få kvinner i rikhetstoppen har tjent penger selv, men at dette er i ferd med å endre seg.

Hun tror næringslivet vil bli mer balansert fremover, men er enig med Aven i at det er vanskeligere for kvinner å komme dit pengene er.

– Pengene kommer lettere til mannlige gründere. Det har kanskje sammenheng med at menn ofte har en i overkant stor tro på seg selv der kvinner er mer usikre, men først og fremst med at menn investerer i menn, sier Spandow.

Familieforetaket Spabogruppen eies av henne og hennes brødre, og ble grunnlagt av hennes far. Men grunnlaget la farmor Else Widerøe.

– Farmor er en utrolig inspirasjon. Hun og en venninne startet et vikarbyrå for å sysselsette kvinner i etterkrigstiden, og det er dette pappa driftet videre, forteller Spandow.

Ifølge Kapital er Thor Spandow god for 1,8 milliarder kroner i fjor, og er den 161 rikeste i Norge.

Les også: Andelen kvinnelige styreledere på stedet hvil: – Eierne sitter på makten

Bra at kvinner arver

IKKE BUSINESS: Berit Gullikstad ved NTNU mener at den historiske og nåværende kjønnsorden ikke har oppfordret kvinner til å drive «business».

Spandow tror at fremveksten av kvinner med midler, arvet eller ikke, vil føre til at flere kvinnelige entreprenører får tilgang til kapital.

– Fremtidens forretningsmodell vil skape selskaper som bygger på en trippel bunnlinje og skaper en positiv endring i samfunnet, mot dagens rene fokus på kapitalinntjening. Der har kvinner en fordel, mener Spandow.

Gullikstad mener det er bra kvinner i det hele tatt arver. Hun forteller at arverett for kvinner historisk sett ikke har vært en selvfølge.

– Det at kvinner faktisk har arverett og kan forvalte det de arver kan på en måte ses på som en inngang til likestilling på det området, sier Gullikstad.

– Historisk sett har ikke kvinner hatt tilgang på kapital, og det er bare 150 år siden kvinner i det hele tatt fikk lov til å drive virksomhet og fikk eiendomsrett til midler de tjente selv, forteller hun videre.

For ordens skylde: På Forbes årlige rikingliste var alle de ti rikeste kvinnene arvinger, men på den løpende listen til samme magasin kom Mackenzie Bezos for noen dager siden inn på topplisten. Hun ble blant verdens rikeste kvinner etter at hun fikk aksjer i Amazon verdt 327 milliarder i skilsmisseoppgjøret med Jeff Bezos.

Les også: Lønnsforskjeller i finans: DNB og Nordea innrømmer at utjevning tar tid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Likestilling
 2. Forbes
 3. NTNU
 4. Kvinner
 5. Arv

Flere artikler

 1. Rekordmange dollarmilliardærer på Forbes liste: – De veldig, veldig rike ble veldig, veldig mye rikere

 2. Dytter Bill Gates ned til tredjeplass: Franske Bernard Arnault er verdens nest rikeste

 3. Verdens rikeste passerte historisk milepæl

 4. Bernard Arnault blir med Jeff Bezos og Bill Gates i eksklusiv klubb

 5. Amazon-sjefen ikke lenger verdens rikeste