SSB: Arbeidsledigheten øker

Ferske SSB-tall viser at arbeidsledigheten økte til 3,9 prosent i januar fra 3,7 prosent i desember.

Publisert:

Det viser Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) fra SSB. Totalt var det 108.000 arbeidsledige i januar, justert for sesongvariasjoner.

På forhånd var det ventet en uendret arbeidsledighet på 3,7 prosent fra desember til januar, ifølge DNB Markets. AKU-tallene viser tre måneders glidende gjennomsnitt.

Ledigheten var til sammenligning på fire prosent i januar i fjor.

– Dagens tall var litt høyere enn både vi og Norges Bank ventet, så det trekker ikke i retning av at det blir renteheving allerede i juni, sier Handelsbank-økonom Marius Gonsholt Hov til E24.

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han understreker imidlertid at tallene er volatile og at trenden det siste året er relativt stabil med en sideveis utvikling.

Ledigheten har vært lite endret, fordi arbeidsstyrken har vokst i takt med sysselsettingen. Fremover tror økonomen ikke det er rom for at arbeidsstyrken vokser like mye, slik at ledigheten vil falle.

Norges Bank hevet renten til 1,0 prosent forrige uke og varslet neste heving enten i juni eller i september.

– Vi må se sterkere nøkkeltall her hjemme for at det skal bli heving i Juni, sier Gonsholt Hov.

Norske kroner svekket seg et par øre til 9,66 mot euro etter nyheten.

Fredagens NAV-ledighet viktigere for renteutsiktene

Handelsbanken tror foreløpig neste renteheving kommer i september, men åpner for tidligere heving hvis norske nøkkeltall viser seg overraskende sterke fremover og den internasjonale uroen avtar.

Norges Bank legger normalt også mer vekt på den registrerte ledigheten fra NAV, som kommer på fredag. Samme dag får vi også detaljhandel fra SSB.

– Detaljhandel på den svake siden, men sterke ledighetstall vil gi blandede signaler, men Norges Bank vil trolig legge mest vekt på ytterligere innstramming i arbeidsmarkedet, skriver Nordea Markets i en analyse.

Les også

– Tror effekten av USAs bloddoping ligger bak oss

Les også

Ferske NAV-tall: Laveste ledighet på ti år

Les også

– Regjeringen «tar altfor lett» på omstillingen Norge står overfor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om