Konsertleverandør går konkurs etter å ha fått kontantstøtte: – For lite og for sent

1,19 millioner kroner fra statens kompensasjonsordning ble ikke nok for Bary, som mandag så seg nødt til å ta den tunge veien i skifteretten.

DRIVE-IN: Under coronakrisen har Bary sammen med flere andre selskaper drevet med Drive-in-arrangementer i Lillestrøm. Her fra konserten med Klovner i kamp tidlig i april.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Nora Rydne
Publisert:

Coronakrisen ble spikeren i kisten for konsertleverandøren Bary. Forbudet mot arrangementer for en større mengde mennesker gjorde til slutt at selskapet mandag begjærte oppbud i Nedre Romerike tingrett, viser en kunngjøring fra Brønnøysundregistrene.

Konsertleverandøren har vært blant de største i landet på leveranse av lyd, lys og annen teknikk til festivaler, konserter og andre arrangementer.

«Til tross for en god start på 2020, ble selskapets økonomiske utsikter dramatisk endret som følge av de nasjonale smittevernspåbudene som ble innført», skriver selskapets ledelse og eiere på egne nettsider.

«Vår bransje ble truffet først, og vil mest sannsynlig være en bransje som det vil drøye lengst med å få tilbake til normalen. Det lettes stadig på smitteverntiltak samtidig som statlige støtte- og kompensasjonsordninger endres og forbedres, men for oss ble dette dessverre for lite og for sent», fortsetter selskapet.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte konkursen.

Les også

Advokater tror feriepenger kan bety konkursras

– Umulig forutsetning

Ifølge E24s oversikt har selskapet fått 1,19 millioner kroner fra statens kompensasjonsordning for mars. Kompensasjonsordningen tar sikte på å dekke deler av de uunngåelige kostnadene til selskaper som har opplevd kraftig omsetningsfall på grunn av krisen.

Bary er ett av hittil 12 selskaper som har mottatt kontantstøtte, men likevel gått konkurs. E24 har tidligere omtalt Fredrikstad-kafeen Choco Loco, som gikk overende etter å ha mottatt kontantstøtte på drøye 28.000 kroner.

Les også

Ett av seks selskaper som mottar kontantstøtte kan gå konkurs

Selskapet opplyser at kompensasjonsordningen dekket rundt 33 prosent av det de betegner som uunngåelige kostnader. Ifølge selskapet hadde det ført til et underskudd på rundt 1,5 millioner kroner i måneden, eller i overkant av 15 millioner kroner i år.

«For oss, i underholdningsbransjen, hvor marginene allerede er som de er, er det en umulig forutsetning. Vi vil aldri – uansett hvor hardt vi jobber i fremtiden – komme i null,» heter det i meldingen fra selskapet.

For å overleve krisen mener selskapet at det hadde blitt nødt til å si opp store deler av staben, samt ikke hatt mulighet til å ha den utstyrsparken selskapet trenger, noe som ville gjort dem «akterutseilt på mennesker, teknologi og utstyr».

«Sånt blir det ikke magiske opplevelser av. Og siden selskapet nå er insolvent, ser styret ingen annen utvei enn å begjære oppbud».

Les også

Choco Loco gikk konkurs selv med kontantstøtte

50 millioner i gjeld

Ifølge selskapets oppnevnte bostyrer, advokat Viggo Scherger i Rime Advokater, har selskapet en gjeld på 50 millioner kroner. Den bokførte verdien på utstyr selskapet eier er på 30 millioner, men verdiene er skrevet ned til 20 millioner som følge av konkurssituasjonen.

Scherger tror likevel det er mulig at utstyret ikke er verdt så mye nå.

– I dagens marked har ikke dette utstyret noen særlig verdi. Det er ingen som vil kjøpe det nå, vil jeg tro. Det vil kanskje gå et år før man kan ha store konserter og festivaler igjen, så det er vanskelig å si, sier Scherger til E24.

Sandnes Sparebank og SG Finans er blant Barys største kreditorer. Ifølge Scherger forsøkte selskapet å få til avtaler med kreditorene for å hindre konkurs, uten å lykkes.

– Jeg skjønner det godt når de ikke har inntekter i det hele tatt, og det er så usikkert hvor lenge situasjonen vil vare, sier Scherger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Lyd
 3. Festival
 4. Musikk
 5. Konkurs

Flere artikler

 1. Choco Loco gikk konkurs selv med kontantstøtte

 2. Coronakrisen krympet omsetningen fra fem millioner til 17.000

 3. Coronakrisen rammer bandets inntekter: Highasakite får statlig kontantstøtte

 4. Støtten til næringslivet har rundet én milliard: Disse har fått mest

 5. Statlig støtte kan bidra til overskudd for konsertarrangøren Live Nation: – Vi har ingen reell drift