Kraftige prisøkninger i leiemarkedet: – Veldig høyt press

Prisene for å leie bolig i Norge stiger videre. I Oslo nærmer snittprisen seg 15.000 kroner.

Prisen for å leie bolig steg videre i andre kvartal.
Publisert: Publisert:

Leieprisene for andre kvartal i 2022 økte med fem prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Det viser Husleie.no sin ferskeste husleieindeks.

Husleie.no er en utleieplattform hvor utleiere kan administrere leieforhold gjennom hele løpet, fra annonsering til innkreving av husleie og senere utflytting.

Les også

Boligprisene sank med 0,3 prosent i juni

Gjennomsnittsprisen for å leie en bolig i Norge var i andre kvartal 11.192 kroner, ifølge husleieindeksen.

Kjetil J. Olsen, daglig leder i husleieplattformen, sier at det er høy fart i leiemarkedet i disse dager.

– En fersk undersøkelse blant våre utleiere og de som leier bolig via dem, viser at det går fort i svingene om dagen. Nesten 75 % oppgir at det tar under én uke, eller opptil to fra boligen blir lagt ut på markedet til den er utleid, sier han.

Kjetil J. Olsen, daglig leder i Husleie.no, sier at det er flere faktorer som drar opp prisene i leiemarkedet.

Presset studentmarked

Olsen sier at leiemarkedet har endret seg på flere måter de siste årene.

Spesielt i studentmarkedet der det allerede i juni var stor etterspørsel etter boliger som passer for studenter.

Les på E24+

Maria (29) venter med boligkjøp: – Håper markedet skal roe seg

– Man skal ikke lenger tilbake enn til 2019 for å se at hovedtrykket i studentmarkedet kom i august. Den typiske studenten begynte først å gå på visninger etter at sommerferien med festivaler og moro var tilbakelagt, sier han.

– Allerede i mai kom meldingene om høy fart i studentmarkedet. I juni var det full rulle, og det er det fremdeles når fellesferien har startet. Dette påvirker hele leiemarkedet, fortsetter han.

Sterk vekst i storbyene

Leieprisene i de fleste av de største byene steg kraftig i årets andre kvartal.

I Oslo var snittprisen for å leie bolig på 14.621 kroner i andre kvartal i 2022, en oppgang på seks prosent sammenlignet med året før.

I Bergen steg prisene med sterke 9,1 prosent i kvartalet, mens de i Trondheim steg med tre prosent. Snittprisen i disse byene lå på henholdsvis 11.395 kroner og 11.477 kroner.

Prisstigningen var høyest i Kristiansand. Der økte leieprisene med 15,5 prosent i kvartalet. I Ålesund og Stavanger/Sandnes steg prisene med henholdsvis 9,3 og 2,3 prosent.

Rett i overkant av 960.000 nordmenn og rundt 587.000 husholdninger bor i en leid bolig. Det tilsvarer 23,6 prosent av alle norske husholdninger, ifølge tall fra SSB.

Les også

Andreas har flyttet boliglånet syv ganger: – Bankene er grådige

Lav tilgjengelighet på boliger

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, sier at det høye presset i leiemarkedet i stor grad kan knyttes til coronapandemien.

– Mange studenter dro hjem til foreldrene sine, utenlandsstudentene uteble, og arbeidsinnvandrerne dro tilbake til hjemlandet. Nå har disse gruppene vendt tilbake, sier han.

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, sier de kan rapportere om veldig stor interesse for utleieboliger.

Lauridsen sier også at antallet boliger til leie ligger på et lavt nivå.

– Under pandemien ble lønnsomheten i å ha en utleiebolig lavere, samtidig steg boligprisene. Mange har solgt utleieboligen, og det er derfor færre boliger på markedet, sier han.

Vibecke Lyse Augdal, administrerende direktør i Utleiemegleren, påpeker i likhet med Lauridsen at dagens høye press i leiemarkedet kan knyttes til den spesielle situasjonen under coronapandemien.

– Vi har ikke sett et så lavt utvalg av leieboliger på lang tid. Det presser prisene opp, sier hun.

Vibecke Lyse Augdal, administrerende direktør i Utleiemegleren, sier at studenter og arbeidsinnvandrere som flyttet under pandemien skapte store bevegelser i leiemarkedet.

Høysesong

Lyse Augdal legger til at mange solgte utleieboligen sin under pandemien. Med økte renter i sikte, står samtidig de som kunne kommet inn på markedet som investorer litt på vent, sier hun.

– Nå er vi midt i høysesongen, og det er veldig høyt press i markedet. Det er flere faktorer som påvirker hvor raskt en bolig leies ut, men dersom den er sentral eller praktisk løst, så går det fort unna, sier hun.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge påpeker at prisnivået på leieboliger vil begrense seg av naturlige årsaker.

– De gruppene som typisk leier bolig, som studenter og arbeidsinnvandrere, har oftest ikke mulighet til å gå veldig mye opp i pris, slik som man ser blir gjort i boligmarkedet. Prisveksten vil stoppe på et visst punkt.

– Historisk sett så er svingningene langt ifra så store som i markedet for bruktboliger, legger han til.

Les også

Ny bunnrekord for antall sekundærboliger i Norge

Les også

Overrasket over boligmarkedet: – Det er unormalt

Publisert: