Byggefirma konkurs - over 50 kan miste jobben

Byggefirmaet Fakta Bygg AS i Stavanger er konkurs og flere byggeprosjekter stanser opp. Bedriften måtte kaste inn håndkleet da byggvare-leverandøren krevde forskuddsbetaling.

Fakta Bygg har flere prosjekter på gang i Stavanger-distriktet. Et av dem er fasadene på leilighetskomplekset Mosvannet Park som er under oppføring.
 • Tor Dagfinn Dommersnes (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

– Foreløpig er det vanskelig å gi presis informasjon om årsaken til konkursen, men leverandørgjelden er på 27 millioner kroner, sier bostyrer Leif Inge Håland i Advokatfirma Bull Årstad til Aftenbladet/E24.

Håland opplyser at det er 54 ansatte i selskapet, og at all virksomhet nå har stanset opp.

– Vi jobber nå intenst med å få oversikt over situasjonen, og håpet er at deler av driften kan fortsette, sier Håland.

Det er advokat Leif Inge Håland i Bull Årstad som er bostyrer i konkursen. Han er i ferd med å kartlegge verdiene i boet. Her fotografert da han arbeidet med en annen konkurs i 2016.

Travel eier

Det er Kristjan Eymundsson (53) som er hovedeier av Fakta Bygg gjennom selskapet Fakta 1 AS. Han har tidligere også vært daglig leder. Fredag formiddag er han travel i møter med bostyret, og kan foreløpig ikke utdype årsaken til konkursen.

– Det er flere årsaker, men én av dem er at vi bygget opp en elementfabrikk de siste årene som viste seg å være mer krevende enn vi trodde. Men jeg kan si mer om dette seinere, sier Eymundsson til Aftenbladet/E24.

Elementfabrikk innebærer at veggene bygges ferdige på fabrikken, og deretter fraktes til byggeplassen. Ideen er å korte ned på byggetiden, redusere utvendig arbeid og generelt få en mer kostnadseffektiv produksjon. Fakta Bygg hadde 15 ansatte ved fabrikken.

Blant årsakene til konkursen skal det også være en uenighet om betalinger fra en større kunde.

Da disse pengene ikke kom inn, samtidig som trelast-leverandøren ville ha forskuddsbetaling, valgte altså styret å gå til skifteretten og begjære oppbud.

Mosvannet Park

Fakta Bygg er blant annet engasjert i det store leilighetskomplekset Mosvannet Park. Der har firmaet et oppdrag for Total Betong AS.

– Jeg kan bekrefte at Fakta Bygg ikke er ferdige i Mosvannet Park, sier daglig leder Kurt Helland i Total Betong AS til Aftenbladet/E24. - Jeg skal i møte med konkursboet nå straks, så det er lite jeg kan si utover det.

Fakta Bygg har hatt utvendig tømrerarbeid på Mosvannet Park. Helland er ikke svært bekymret for framdriften til tross for konkursen. Dersom ikke Fakta Bygg kan fortsette, er det mulig å leie inn andre til å gjøre jobben ferdig.

– Men dette er jo bare trist for Fakta Bygg, jeg syns synd på folkene der og håper at det ordner seg, sier Kurt Helland.

Underskudd siste år

Fakta Bygg er et av Stavanger-distriktets store byggefirmaer. Det siste tilgjengelige regnskapet, for 2020, viser at firmaet hadde inntekter på 131 millioner kroner. Men driften har gått med underskudd de siste årene. Totalt har resultatet før skatt de tre siste årene vært minus 23,2 millioner kroner. 2020 var det vanskeligste året med minus 15 millioner kroner før skatt.

Regnskapet for 2021 er foreløpig ikke tilgjengelig.

Styret i Fakta Bygg begjærte selv oppbud for Sør-Rogaland tingrett den 19. mai. Styret ledes av John Heitmann, mens Christer Mikalsen er daglig leder.

Firmaet har vært totalentreprenør for en lang rekke leilighetsbygg de siste årene, blant andre Lervig Brygge. Firmaet har også hatt store oppdrag på næringsbygg, blant annet det store administrasjonsbygget til Lyse Elnett i det tidligere Rådhuset i Sandnes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkurs
 2. Bygg og anlegg

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Jørgen ble oppsagt i konkurs – nå er jobben akkurat den samme

 2. Betalt innhold

  Fra inntekter på 100 mill. til krasjlanding i Emiratene

 3. Betalt innhold

  Storinvesteringa opnar for nye produkt i meierihylla

 4. Salg av tre oljetankskip reddet plussresultat for Yuhong Hermansens DSD

 5. 32 millioner i minus for Alfred Ydstebø: - Økte kostnader bekymrer