Kjempetap for Tromsøs uteliv: – Aldri opplevd noe så psykisk slitsomt
Tromsøs barer og restauranter mistet en femtedel av inntektene i fjor - og tapte over 150 millioner kroner på corona.
– Vi har aldri opplevd noe så psykisk slitsomt som de siste 18 månedene. Å stadig tilpasse seg corona, passe på gjester, det har aldri vært verre.
Det sier eier og krovert Gunnar Andersen i Vertshuset Skarven. Tromsøs største utested fikk redusert inntektene fra 57 millioner kroner i 2019 til 41 millioner kroner i fjor.
Se stor oversikt nederst i saken.
Nedgangen på 16 millioner kroner ga et fall på 28 prosent i inntektene, og førte til at det populære utestedet for første gang fikk et negativt resultat før skatt.
– Corona slo ut alle. Tallene forteller hvordan det var. Vi har aldri vært i nærheten av noe lignende. Så har vi heller aldri hatt en pandemi før, sier Andersen.
Mistet 150 millioner
Listen over Tromsøs utesteder og restauranter som fikk redusert inntekt i coronaåret 2020 er lang som et vondt år. 80 selskaper i bransjen fikk redusert inntektene med til sammen 154 millioner kroner i fjor, ned fra 837 millioner kroner i 2019 til 683 millioner kroner i fjor.
Mens Vertshuset Skarven topper den triste listen over størst fall i omsetning, er det en rekke barer som har langt større nedgang i prosent.
Teateret Kafe og Bar i Tromsø som holder hus i foajeen på Hålogaland Teater mistet 86 prosent av inntektene i fjor, ned fra ni til én million kroner i omsetning. Innehaver Erling Falch sier han må være den aller mest uheldige barverten under korona.
– Det var stort sett ingen drift i fjor. Vi lever av publikumet på teateret. De var stengt i lange perioder, sier Falch.
– Vi hadde minst flaks i utelivsbransjen. Da coronatiltakene lettet, og de andre utestedene endelig fikk trafikk, så ble det streik på teateret i to måneder, sier Falch.
iTromsøs analyse viser at de ansatte fikk redusert lønningene med 44 millioner kroner i fjor. Nedgangen i lønnskostnader skyldes både permitteringer og at flere ansatte sluttet.
– Vi mistet mange ansatte under korona, de sluttet fordi de trengte noe å gjøre. Selv fikk Falch seg ny jobb under korona, og ble produsent for Nordlysfestivalen.
Verste år noensinne
Driftsresultatet til barer og restauranter ble redusert med to tredeler, fra 33 til 11 millioner kroner i driftsresultat. Det gir en driftsmargin på under to prosent, som er svært lavt. Det betyr at selskapene nesten ikke tjente penger etter at kostnadene til drift var betalt.
Og når man legger til finanskostnader, blir resultatet enda verre. Hele bransjen i Tromsø endte opp med et samlet resultat før skatt på syv millioner kroner – av en omsetning på 700 millioner kroner. Det er en fortjeneste på én prosent av omsetningen. Så ille har det aldri vært før.
– Jeg har aldri opplevd lignende, sier Richard Bellika.
Han begynte som dørvakt på utestedet Rogers i 1992, tok etter hvert over jobben som daglig leder der, og er nå daglig leder på restauranten Kaia bar og bistro. Dette er det verste han har opplevd på sine 30 år i bransjen i Tromsø.
– Det er meget spesielt. Men vi brettet opp ermene og kom oss gjennom. Vi klarte det.
Avlyser arrangement
Han forteller at selskapet fikk en liten oppgang etter at restriksjonene ble opphevet, men ny nedgang etter at nye restriksjoner ble innført. I likhet med hans selskap er det mange som har tært på egenkapitalen i fjor og i år.
– Vi blir å lande på samme tall i år som i fjor. 2019 var veldig bra, da la vi opp en del penger, og i fjor levde vi på oppsparte midler, sier Bellika.
Han er usikker på hvordan han skal tolke de nye reglene. Falch har avlyst flere arrangementer.
– Vi avlyste en konsert på Penthouse Playboys og har avlyst klubbkvelder med DJs, det går ikke an å arrangere med et sittende publikum, sier Falch.