Regjeringen vil rydde opp i luftfarten

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) lover tiltak mot sosial dumping i luftfarten og vil tvinge selskaper som flyr i Norge, til å følge norsk arbeidsmiljølov.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen varsler en ny luftartsstrategi og flere endringer som vil påvirke bransjen. Hun sier regjeringen vil styrke arbeidstakernes rettigheter i et arbeidsliv i endring.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Sommerens pilotstreik i SAS handlet blant annet om selskapsstrukturer og bruken av datterselskaper. Pilotene mente SAS brukte kompliserte strukturer for å flytte bort ansvaret for de ansatte, noe selskapet avviste.

Persen varsler at regjeringen vil innføre en ny måte å se på arbeidsgivers ansvar på, skriver Aftenposten. I et konsern skal ansvaret for de ansatte ligge i det selskapet som reelt sett bestemmer over de ansatte – noe som ofte vil være morselskapet – i stedet for i et eventuelt datterselskap der de formelt er ansatt.

Til høsten kommer regjeringen med en luftfartsstrategi, og den jobber med endringer i arbeidsmiljøloven, noe som også vil påvirke bransjen.

En planlagt lovendring vil innebære at dersom man flyr innenlands i Norge, må man følge norsk arbeidsmiljølov. I dag kan utenlandske selskaper omgå dette; et irsk selskap kan fly fra Dublin til Oslo og deretter fly flere strekninger innenlands, uten å måtte rette seg etter den norske loven.

– Vi ønsker å styrke arbeidstakers rettigheter i et arbeidsliv i endring, sier Persen om regjeringens planer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om