Ekstremvær og (snart?) fri Britney

Overblikk
 • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert: Publisert:

Da var hverdagen her igjen!

Det har kanskje vært litt seigt å få hjulene i gang for mange, men kort fortalt har nyhetsbildet vært preget av klima, ekstremvær og skattedebatt.

Ekstremværet er kommet for å bli

Innbyggere i den belgiske byen Pepinster rydder opp i hjemmet sitt etter den kraftig oversvømmelsen 18. juli i år.

Rapporter i seg selv er sjeldent lystig lesing, men rapporten til FNs klimapanel, som kom denne uken, må være tidenes mest deprimerende. Ekstremvær med tørke, styrtregn og hetebølger vil komme oftere og bli sterkere, varsler ekspertene, og det er menneskene som er hovedansvarlig for det vi nå opplever.

Grønn Ungdom og MDG kritiserer regjeringen for ikke å bidra til globale utslippskutt. – Det er en dypt alvorlig rapport som jeg blir redd av. Jeg blir redd som mor, og jeg blir redd som politiker, sier MDGs partileder Une Bastholm til E24.

Snart valg ..

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, vil ikke gi NHO garantier for at skattenivået ikke øker i neste regjeringsperiode.

Det nærmer seg valg, noe som merkes i form av stadig flere politiske utspill i media. Laksemilliardær Gustav Witzøe gikk i juli knallhardt ut mot formuesskatten. Siden har debatten rast og denne uken var intet unntak. NHO-sjef Ole Erik Almlid kastet seg inn i ordskiftet, og krever en garanti for at skattenivået ikke økes i neste regjeringsperiode.

Det får han ikke fra SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski, mens Arbeiderpartiets Hadia Tajik sier Almlid kan senke skuldrene fordi hennes parti vil gi næringslivet forutsigbarhet. Og dermed ruller debatten videre.

Fagorganiserte får ikke bonus

TV-utstilling hos Elkjøp.

Flere ansatte i elektronikkjeden Elkjøp hevder at ledelsen bruker bonus som virkemiddel for å hindre fagorganisering. Elkjøp-ledelsen avfeier anklagene. Samtidig bekrefter de at månedsbonusen er forbeholdt ansatte uten tariffavtale.

– Vi opplever at Elkjøp ikke ønsker at de ansatte skal organisere seg, og at tapet av bonus brukes som et pressmiddel for å nå målet, sier nestleder Lena Reitan i LO-fagforbundet Handel og Kontor.

Kristian Willanger, senior kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp Nordic, sier de ikke kjenner seg igjen i påstandene.

– I Elkjøp respekterer vi våre ansattes ønsker og behov for å fagorganisere seg fullt ut. Alle ansatte står derfor samlet fritt til å velge om de vil organisere seg og hvilken lønnsmodell de ønsker, skriver Willanger til E24.

Fans av Britney Spears har lenge kjempet for at artisten skal frigjøres fra farens vergemål. Her fra en demonstrasjon i juni i år.

På E24 i helgen kan du bli bedre kjent med sjefanalytiker på bærekraft i Nordea, Thina Saltvedt. Denne uken ble det kjent at hun skal lede et utvalg regjeringen har satt sammen som skal vurdere klimavennlige investeringer for staten. Et kjent fjes for mange, men visste du at hun egentlig hadde tenkt å bli profesjonell danser?

Ellers gir også vår faste spaltist, Yrja Oftedahl råd til en leser som elsker å jobbe masse, men er spent på hvordan det kan kombineres med barn.

Nordea-analytiker Thina Saltvedt er Ukens Navn på lørdag på E24.

Mitt tips denne uken er rett og slett litt fremsnakking! Fremsnakking er det motsatte av baksnakking, og handler om «å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede». Vi trenger alle litt mer positivitet i hverdagen, og ved å snakke fint om andre så sprer man rett og slett god stemning.

Og har du en sjef eller en kollega du synes gjør en imponerende jobb, så nominér vedkommende til vår årlige kåring: E24 Ledertalentene. Tipsskjema finner du her.

Uansett hva du bruker helgen på, nyt den!

Hilsen Ina

Har du noen tanker om Overblikk? Noe du savner? Noe du vil ha mer av? Send meg gjerne dine tanker til ina@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Ekstremvær
 3. Thina Saltvedt
 4. NHO

Flere artikler

 1. SV avviser NHO-sjefens skattekrav: – Næringslivet må bidra

 2. Utvalg foreslår nullutslippsmål for Oljefondet: – Dette er kjempebra

 3. Næringsministeren om kontantstøtteordningen: – På ingen måte perfekt

 4. Næringsministeren kjente ikke til Norwegian-bonusene: – Noe umusikalsk

 5. Ber om ny kommisjon om pengebruken under pandemien: – All grunn til å være bekymret

 6. Overblikk: Equinor-resultat, Kina-sjokk og krypto-comeback