Huaweis salgssjef i Polen arrestert, siktet for spionasje

Anklages for å ha utført spionasje på høyt nivå for Kina.

ANKLAGER: Huaweis salgssjef i Polen er arrestert og siktet for spionasje, en drøy måned etter at selskapets finansdirektør ble arrestert i Canada.
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Polsk politi har arrestert en kinesisk ansatt i Huawei, i tillegg til en polsk dataspesialist, og anklager dem begge for spionasje. Det skriver Reuters, som siterer det statlige nyhetsbyrået PAP fredag.

Ifølge Wall Street Journal dreier det seg om Huaweis salgssjef i Polen. Avisen skriver videre at vedkommende er siktet for spionasje på høyt nivå på vegne av Kina.

Les også: (+) Kort forklart: Hvordan arrestasjonen av Huawei-toppen forverrer forholdet mellom Kina og USA

Den polske TV-kanalen TVP melder at de lokale kontorene til Huawei Technologies Cos Ltd. har blitt gjennomsøkt av politiet, i tillegg til telekomselskapet Orange. Talspersoner for selskapene har så langt ikke besvart Reuters' henvendelser for kommentar.

Ifølge AFP er Kina «svært bekymret» over pågripelsen.

Les også

Regjeringen vurderer tiltak som kan ramme Huawei

Canada-oppstyr

Arrestasjonene kommer en måned etter at kanadiske myndigheter arresterte Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou på oppfordring fra USA, fordi de mener hun har villedet internasjonale banker om Iran-tilknyttede transaksjoner som bryter med amerikanske sanksjoner.

Meng ble noen dager senere løslatt mot kausjon, men måtte levere fra seg passet og oppholde seg i Canada frem til rettssaken mot henne begynner.

Amerikansk etterretning hevder at Huawei har tette forbindelser til Kinas regjering og at deres utstyr kan brukes til omfattende spionasje.

Forholdet mellom Kina og Canada er på frysepunktet etter at Huawei-direktøren ble pågrepet i Toronto. Kinesiske statsmedier har kommet med åpenbare oppfordringer til Canada om å slippe Meng Wanzhou fra landet.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. WSJ: USA etterforsker Huawei

  2. Huaweis finansdirektør arrestert

  3. Huawei-direktør krever å bli løslatt

  4. Canada ber Trump ligge unna Huawei-saken

  5. Betalt innhold

    Kort forklart: Hvordan arrestasjonen av Huawei-toppen forverrer forholdet mellom Kina og USA