TOK EN RØKKE: Tjente 100 millioner på å kjøre Dagbladet i grøfta

Jens P. Heyerdahl har tjent godt på å selge eiendommer til Dagbladet, hvor han selv er styreleder.

GROVE BESKYLDNINGER: Jens P. Heyerdahl blir beskyldt for å berike seg på Dagbladets bekostning.

  • E24
Publisert:

Jens P. Heyerdahl og sønnene hans har tjent over 100 millioner kroner på å selge flere eiendommer til Dagbladet, skriver Dagens Næringsliv lørdag.

Heyerdahl, mangeårig konsernsjef i Orkla, er styreleder i Berner Gruppen, som eier avishuset Dagbladet. Han har likevel hatt omfattende transaksjoner med selskapet.

Oslo Ridehus

Den viktigste er salget av Oslo Ridehus på Skøyen i Oslo. Heyerdahl, som har hatt en karriere som sprangrytter, solgte eiendommen til Dagbladet for 130 millioner kroner i 2007. To år tidligere hadde Heyerdahl kjøpt halvparten den samme eiendommen for 35 millioner kroner.

Doblingen i verdi kom samtidig med at en byggetillatelse ble trukket tilbake, noe som normalt vil føre til lavere verdi.

Heyerdahl eller en av sønnene skal også ha tjent bra på en rekke andre eiendomstransaksjoner mellom Dagbladet og dem selv, ifølge Dagens Næringsliv. Heyerdahl, som er største aksjonær i Dagbladet, har også fylt administrasjonen med "sine" folk.

Aksjer

Dagens Næringsliv skriver også at Dagbladet har satset friskt i aksjemarkedet de siste årene. Avisen har gjennomført store spareprogrammer, men har investert for en halv milliard kroner i aksjer. Nesten alle pengene er lånt, blant annet med pant avisens hovedkontor i Akersgata i Oslo.

Dagbladet har tapt store beløp på investeringer i Scan Geo, Orkla, NHST (som utgir Dagens Næringsliv) og Stepstone. Dagens Næringsliv skriver at egenkapitalen i Dagbladet er halvert, fra drøyt 500 millioner i 2007 til 250 millioner kroner i fjor.

For flere av investeringene har Heyerdahl og hans slekt og venner selv tjent stort på salg av det samme aksjene.

Verken Heyerdahl eller noen av sønnene vil kommentere saken overfor Dagens Næringsliv.

Utenfor avisen

Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim sier til E24 at disse investeringene ligger utenfor hennes ansvarsområde.

- Dagbladet AS driver avis, og vi er ikke involvert i denne virksomheten, sier hun til E24.

Heller ikke toppsjefen i Berner Gruppen, Tore Stangeby, vil si noe.

- Vi må bruke helgen til å gå gjennom saken, og komme tilbake på mandag, sier han til E24.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler