Satser millioner på å vinne de norske kaffekundene

Alle de fire store kaffekjedene i Norge har planer om ekspansjon i løpet av 2014.

SLOSS OM KUNDENE: Kaffebrenneriet (øverst til venstre) er den desidert største av kaffekjedene i Norge. Espresso House, Waynes Coffee, Starbucks utfordrer den norske kjeden som fyller 20 år i år.
Publisert:

I fjor sommer tilspisset konkurransen om de norske kaffekundene seg da verdenskjente Starbucks og svenske Espresso House for alvor gikk inn i Norge.

I løpet av det siste året har Espresso House i snitt åpnet en kaffebar i måneden, og har nå 12 stykker i Oslo-området.

- Konkurransen i det norske markedet er tøff, sier Norge-sjef Torodd Gøystdal i Espresso House til E24.

- Men nordmenn er kvalitetsbevisste ved kjøp av kaffe, og det vil alltid være rom for nye aktører som leverer høy kvalitet.

Han bekrefter at selskapet skal åpne fire nye kaffebarer i løpet av 2014, og at selskapet ser for seg å utvide til Bergen innen 2016.

Totalt har selskapet planer om å åpne mellom 35 og 40 kaffebarer i Norge innen få år.

Akkurat hvor mye selskapet skal bruke vil ikke Gøystdal si, men han bekrefter at Espresso House skal bruke flere millioner kroner på å kapre de norske kundene.

Les også

Friele: - Sjelden sett så store prissvingninger på kaffe

Selskapets barer har ikke vært åpne lenge nok til å levere et fullt regnskap for 2013, men Gøystdal forteller at den første kaffebaren de åpnet i Norge hadde en omsetning på 5,6 millioner i fjor.

Han legger til at selskapet forventer å ha en omsetning på 85 millioner kroner i 2014.

Tapte penger

Alle har imidlertid ikke like mye å rope hurra for.

Frem til i fjor var Wayne's Coffee den eneste utenlandske kaffekjeden i Norge.

Det svenske selskapet åpnet dørene i Norge i 2008.

Konkurransen fra de nye kjedene har imidlertid skapt problemer for selskapet som hadde et underskudd på 1,9 millioner i fjor, til tross for at kjedens omsetning økte med 900.000 kroner til 45,9 millioner kroner.

Det var andre året på rad at kjeden gikk med underskudd.

- Vi ønsker oss alltid flere inntekter. Ingen liker negative resultater, sier Daglig leder Geir Syversen i Wayne's Coffee Norge.

- Det norske markedet har endret seg veldig det siste året. Flere aktører har kommet inn på markedet og ført til at konkurransen har tilspisset seg, fortsetter han.

Syversen avviser imidlertid at konkurransen er den direkte årsaken til at selskapet har gått dårligere.

Videre bekrefter han legger til at selskapet likevel har planer om å ekspandere i årene som kommer. I tillegg skal sortimentet utvides og bedre beliggenheter sikres. Syversen vil ikke si noe om akkurat hvor de nye kaffebarene kommer.

TJENER PENGER: Kaffebrenneriet-gründer Steinar Paulsrud

- Slik markedet har blitt nå ønsker vi å holde kortene litt tettere til brystet enn vi har gjort tidligere, sier han til E24.

Alle utvider

Espresso House og Wayne's Coffee er ikke alene om å skulle ekspandere i løpet av året. Starbucks Norge, som eies av investor Jens Ulltveit- Moe, bekrefter overfor E24 at de har planer om å åpne fire nye kaffebarer i løpet av 2014.

To i Oslo, en i Drammen og en i Jessheim.

Starbucks hadde en omsetning på 27 millioner kroner i 2013, og endte opp med et underskudd på 11,5 millioner kroner før skatt.

Årsaken til underskuddet skal være store kostnader i forbindelse med åpningen av nye kaffebarer.

Også Kaffebrenneriet, som er den eneste norske aktøren blant kaffekjedene skal åpne ny kaffebar i Fredrikstad, Stavanger, ved Oslo Rådhus, og på Fornebu og Røa de neste 12 månedene.

Selskapet har også utvidet bakeriet sitt slik at de kan levere bakevarer til flere av selskapets kaffebarer.

Feirer 20 år

I år er det 20 år siden Kaffebrenneriet åpnet dørene for første gang i Oslo. Selskapet har økt omsetningen sin hvert år siden de åpnet dørene. I 2013 solgte selskapet kaffe for 165 millioner kroner, og er dermed den desidert største av de fire aktørene.

- Vi opplever det som positivt at det er kommet flere aktører på markedet, sier Kaffebrenneriet-gründer Steinar Paulsrud.

- Vi har egentlig heller ikke merket spesielt økt konkurranse i løpet av det siste året, fortsetter han til E24

Også selskapets bunnlinje økte i fjor til 15,4 millioner kroner fra 12,8 millioner året før.

- Jeg mener at det viktigste er kaffen. Dette markedet handler om at vi skal tilby kaffe av høy kvalitet og bevare det kaffepausen gir oss, sier Paulsrud til E24.

Kaffeglade

I 2012 kåret New York Times Oslo til verdens kaffeby. I snitt drikker nordmenn om lag 11 millioner kopper kaffe hver dag, viser tall fra Norsk Kaffeinformasjon. Ifølge undersøkelsen drikker hele ni av ti nordmenn kaffe.

- Vi merker at de andre aktørene er offensive, men vi tror det er nok kunder til alle i Norge, sier daglig leder Torodd Gøystdal i Espresso House til E24.

- Nordmenn er svært glade i god kaffe og oppsøker gjerne kaffebarer. Det skaper grunnlaget for et voksende marked.

Les også:

Friele: - Sjelden sett så store prissvingninger på kaffeEkte espresso på Den internasjonale romstasjonen– Colombia nærmere fred enn noensinneInvesteringsrekord i Latin-AmerikaKaffeprisen eksploderer etter tørke i Brasil

Publisert: