Stor-razzia hos dagligvarekjeder
Konkurransetilsynet gikk onsdag morgen til razzia hos Norges tre største dagligvarekjeder.
Årsaken for razziaen dreier seg om mistanke om ulovlig prissamarbeid.
– Vi kan bekrefte at vi har vært på uanmeldt kontroll hos flere aktører i dagligvarebransjen, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet Magnus Gabrielsen til E24.
Konkurransetilsynet skal ha sikret seg menger med datamateriale fra de tre kjedene som kontrollerer godt over 90 prosent av det norske dagligvaremarkedet.
Det var Aftenposten som først omtalte saken.
Konserndirektør Per Roskifte i Norgesgruppen opplyser til VG/E24 at Konkurransetilsynet ikke lenger er hos dem. - Norgesgruppen har samarbeidet med tilsynet i deres besøk og har en god dialog. Ingen kommentar utover dette, skriver Roskifte i en tekstmelding.
Også kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema1000 bekrefter at tilsynet har besøkt kjeden.
– Vi har god dialog med tilsynet, og gir dem selvfølgelig all den informasjonen de ønsker, skriver Fossum i en tekstmelding.
Ulovlig samarbeid
– Aksjonen dreier seg om å bekrefte eller avkrefte en mistanke om ulovlig utveksling av strategisk markedsinformasjon, sier Gabrielsen.
Han vil ikke si hvor mange eller hvem de har vært på besøk hos, men sier det dreier seg om flere aktører.
Direktøren forklarer at det dreier seg om mistanke om brudd på paragraf 10 i konkurranseloven, som dreier seg som samarbeid som begrenser konkurransen.
– Hva skal til for at dere i konkurransetilsynet går til en slik stor-aksjon?
– Det er sånn at om vi skal kunne gå på uanmeldt kontroll hos aktører må Tingretten finne rimelig grunn til at det har vært brudd på konkurranseloven, noe som retten har funnet i dette tilfelle, forklarer Gabrielsen.
– Hvordan jobber dere med denne saken videre?
– Vi er i en tidlig fase av etterforskningen, hvor vi jobber med å bekrefte eller avkrefte en mistanke om ulovlig samarbeid.
Dagligvarekrigen
De siste ukene har dagligvarekjedene, politikere og akademikere barket sammen i en stor debatt om dagligvaremarkedet, som mange mener har for lite konkurranse, og hvor det er for vanskelig for små aktører og utfordre de store kjedene.
– Har denne aksjonen sammenheng med de siste ukers debatt om dagligvaremarkedet?
– Vi kan ikke bekrefte eller avkrefte om denne aksjonen har tilknytning til de siste ukers debatt, sier han og fortsetter:
– Jeg vil også legge til at dagligvaremarkedet er et konsentrert marked hvor det er få kjeder. I slike bransjer kan utveksling av informasjon dempe konkurransen og være skadelig for forbrukeren.
Coop: – Udramatisk
Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop sier at de opplevde besøket fra Konkurransetilsynet som udramatisk.
– De ønsket informasjon om priser, og informasjon fra de som jobber med priser hos oss, sier han.
– Hva sa de om mistanke om ulovlig prissamarbeid?
– At de vil avkrefte eller bekrefte mistanke om prissamarbeid mellom dagligvarekjedene, sier Takle Friis.
– Sa de noe om årsaken til mistanken?
– Nei. Vi opplevde dette som udramatisk.Vi tok godt imot dem og ga dem alt de ville ha. Vi har ikke noe å skjule, sier han.