Oslo først i Europa med elsykkel på solenergi

Hovedstaden kan nå by på utleie av elsykler ladet på solenergi. I tillegg kan du plugge inn både mobilen og elgrillen din mens du soler deg i Frognerparken i sommer. 

SOLTRE: Slik ser de nye soltrærne ut. Her kan du både lade mobilen og plugge inn elektrisk grill.

Foto: Nina Tuv / E24
  • Nina Tuv
Publisert:

– Det er veldig morsomt at Oslo får lov til å teste ut disse. Det passer også veldig fint nå som vi virkelig er kommet i siget når det gjelder å gjøre Oslo enda grønnere, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen til E24.

Ordføreren var en av de første som fikk prøve seg på de nye elsyklene tirsdag. Det er Møllergruppen som står bak prosjektet, som har fått navnet SunMobility.

På Jernbanetorget og på Aker Brygge i Oslo kan du nå leie elektriske sykler ladet opp kun ved hjelp av solenergi. I tillegg kan du lade opp din egen elsykkel, mobil eller andre enheter du måtte ønske å lade.

Samlingssted

I tillegg til «kubene» med elsykler er det også installert to «soltrær» både i Frognerparken, på Jernbanetorget og på Aker Brygge. Disse har fire stikkontakter hver samt åtte ladekabler som passer til mange ulike telefoner. All elektrisitet kommer fra solcellepanelene på toppen av installasjonene.

Kubene kan lade inntil 50 elsykler per dag, og kapasiteten på soltrærne er stor nok til å kunne lade rundt 1500 mobiltelefoner daglig. På en solrik dag dekker den ni timer med el-grilling.

Lanseringen fant sted i Frognerparken tirsdag. Oslo-ordføreren var storfornøyd med resultatet.

– Her i parken blir det både en møteplass, og du kan grille, lade mobilen og elsykkelen din samtidig og sitte og kose deg i samme slengen. Det er et veldig positivt tilbud, også er det jo så miljøvennlig, sier Borgen.

MANGE BRUKSOMRÅDER: Oslo-ordfører Marianne Borgen satt mobilen til lading da hun ankom Frognerparken tirsdag. El-grilling ble også demonstrert. Her sammen med kommunikasjonssjef Paul Hegna.

Foto: Nina Tuv

Hun synes også det er flott at private aktører tar initiativ til å bidra til å gjøre hovedstaden grønnere. Oslo kommune er samarbeidspartner i prosjektet, men har ikke bidratt finansielt.

– Hvis vi skal greie det grønne skiftet som alle snakker så mye om, så må vi ha samarbeid mellom det private næringslivet og kommunen. Derfor er dette litt ekstra stas, sier Borgen.

– Vi skal være Europas grønneste hovedstad i 2019. Det blir veldig gøy å få erfaringer fra dette, og det vil helt sikkert vekke internasjonal oppmerksomhet.

Les også

Store planer kan gi billigere batterier: Disse vil bygge gigafabrikker

Neste stopp: Bergen

Det koster 1 krone per minutt å leie en «SunBike» elsykkel, og du kan bruke den så lenge du vil. Solsyklene vil heller ikke være i konkurranse med Oslo Bysykkel, mener kommunikasjonssjef i Møllergruppen, Paul Hegna.

– Det er et annet marked. Vi har hatt møte med de, og de mener det samme som oss, sier Hegna til E24.

Ideen om «solsyklene» kommer fra Møllergruppen selv. Ingen andre byer i Europa har samme konsept.

– Vi lurte på hva vi kunne gjøre for å lage en mer moderne by og moderne mobilitet. Elektriske sykler er riktig i byen. Også ville vi gjøre noe ingen andre hadde gjort før, og det var solceller, sier Hegna.

De har også planer om å lansere SunMobility i flere store byer i Norge, og i Sverige og Baltikum, hvor selskapet også driver bilimport og -forhandling.

Neste stopp på listen innenlands er Bergen. At det stort sett regner mer enn solen skinner i vestlandsbyen er Hegna ikke bekymret for.

– Vi tror det kommer til å gå fint. Det er stor batterikapasitet, og man må ikke ha sol, bare dagslys, forteller han.

GLAD I Å SYKLE: Marianne Borgen er selverklært sykkelentusiast. – Jeg bor på Østensjø, og da er det veldig deilig å bruke elsykkel hjem fra Rådhuset. Da får man litt drahjelp, sier ordføreren. Her prøver hun den nye solsykkelen.

Foto: Nina Tuv / E24

Batteriene i installasjonene vil kunne lagre over et døgn med produksjon og dekke forventet forbruk i flere dager hvis været blir dårlig. Solcellepanelene fanger også opp lyset fra undersiden. Det kan gi 20–30 prosent mer produksjon og er mer optimalt for diffust lys når det er overskyet.

Les også

Vil bli selvforsynt med bærekraftig energi: Obos skal lage Norges tredje største solcelleinstallasjon

Eirik Gya Jacobsen i A-Lab er arkitekten bak designet på trærne og kubene. Han er spent på å se hvordan installasjonene blir tatt i bruk i løpet av sommersesongen.

– I dag har de to trærne i Frognerparken vært i drift, og det har stort sett vært folk som har ladet her hele dagen. Jeg er veldig fornøyd, og det er kult at benkene er så sjenerøse, sier Gya Jacobsen til E24.

Hegna mener også at strømforsyning til elgriller vil gjøre parkmiljøet hyggeligere.

– Så slipper vi kanskje alle hullene i bakken etter engangsgriller. Og du kan få kjøpt veldig rimelige elektriske griller, sier han.

Les også

Verdens største passasjerfly blir enda større

Les også

Disse statsselskapene slipper ut mest CO₂

Les også

Ny datomerking skal hindre matsvinn

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo
  2. Design

Flere artikler