Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Gard L. Michalsen: «Kan regjeringen leve med en Telenor-sjef som går til kamp mot kvinnene rundt seg?»

Høsten 2016 vant Sigve Brekke en spektakulær kamp mot styreleder Gunn Wærsted. To år senere står muligens Berit Svendsen for tur. Men det kan også bli Brekkes bane.

 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

«Telenor-sjef Sigve Brekke har forsøkt å bytte ut Berit Svendsen som sjef for Telenor Skandinavia. Flere kilder bekrefter overfor NRK at Svendsen nå kjemper for å beholde posisjonen sin i Telenor.»

TIRSDAG MORGEN meldte NRK om nok en maktkamp i Telenor. Denne gang er det den profilerte Berit Svendsen som kan bli skjøvet ut av konsernledelsen. Ifølge NRK ville Brekke «sende henne til Thailand» for å lede Telenor-eide DTAC. Svendsen har lenge ledet Telenor Norge, og fikk senest i år ansvaret for hele Skandinavia.

Konsernledelsen har i dag tre kvinner og syv menn. Nå hadde den riktignok tre kvinner og atten menn for noen år siden. Det har blitt bedre.

Men det kan fort bli verre igjen, hvis Berit Svendsen må gå. Det står neppe kvinner i kø til å ta over denne posten.

Noe som fort kan bety 20 prosent kvinner i Telenors konsernledelse.

Les også

NRK: Telenor-sjefen har forsøkt bytte ut Berit Svendsen

SELSKAPET HADDE NOK sett at denne saken ikke ble kjent. I dag er det vanskelig å være skråsikker om alle dens sider. Og det er umulig å vite hva som ville skjedd om dette aldri kom til overflaten.

Det er selvsagt også helt vanlig at et så stort konsern jevnlig skifter ut lederne sine. Men temperaturen i denne saken fremstår ikke helt vanlig.

Og dagens nyhet fra NRK bringer et interessant og viktig innblikk i styringen av Telenor – hvor staten fortsatt er største eier med 54 prosent av aksjene.

Et selskap som omsetter for 125 milliarder kroner i året, leverer solide overskudd på de fleste deler av virksomheten – og leder an i utviklingen på mange områder. Nettopp områdene Berit Svendsen leder, er de som har levert aller best.

MEN SELSKAPET HAR langt fra lykkes på alt. Før Sigve Brekke ble konsernsjef i 2015 ledet han hele Asia-satsingen, som skulle koste langt mer enn det smakte. Til slutt ble hele India-prosjektet gitt bort, med et samlet tap på 25 milliarder kroner.

Asia og andre problemer har i sum redusert markedets tro på selskapet:

Da Sigve Brekke overtok i august 2015 lå Telenor-aksjen på rundt 170 kroner. Nedturen kom raskt, og aksjen har de to siste årene duppet mot 125–130 kroner. Først inn i 2018 kom en etterlengtet opptur.

Likevel ligger kursen i dag 10 kroner under nivået dagens Telenor-sjef startet med. Det vil si at statens 54 prosent av selskapet har blitt 8 milliarder kroner mindre verdt.

DE ØKONOMISKE RESULTATENE er det viktigste et styre og eiere måler sine selskaper. Men det handler også om andre faktorer – ikke minst når staten er største eier. Som etikk, kultur, ledelse og likestilling.

Les også

Sigve Brekke mener Telenor kan klare seg uten mobilauksjonen i Thailand

Telenor har gjennom flere år hatt et kvinneproblem. Da Sigve Brekke ble ansatt fikk det daværende styret sterk kritikk for at finaleheatet var uten kvinnelige kandidater. Akkurat det kan selvsagt ikke Brekke lastes for.

Men han må ta ansvar for hva han selv har gjort de seneste åra. Brekke har heldigvis redusert ledergruppen fra et åpent seminar til en gruppe på 10. Riktignok uten flere kvinner – det har bare blitt færre menn.

TIL GJENGJELD HAR Telenor en kvinnelig styreleder i Gunn Wærsted. Dagens Næringsliv avslørte i desember 2016 hvordan Wærsted hadde bedt Telenors konsernsjef om å slutte.

Slik gikk det ikke. Det endte i en sjelden maktkamp for åpen scene. Hvor PR-nestor Hans Geelmuyden anklaget Telenor-sjefen for å bruke PR-byrå til drittpakker mot sin egen styreleder. Telenor-sjefen avviste selvsagt dette. Å erkjenne noe slikt ville være å signere sin egen oppsigelse.

Saken endte med at begge ble sittende. Den var historie. Men som toppsjef i et børsnotert selskap, hvor staten er største eier, blir intet glemt.

Og nettopp den spektakulære konflikten fra 2016 er en del av kulissene for den kampen som Telenor nå kan være på vei inn i.

DET ER VANSKELIG å spå hvor denne saken tar veien. Kanskje blåser den bort med vinden i Arendal etter lunsj tirsdag.

Men som vi så for to år siden, kan det også blusse opp til full storm. I så fall er det vanskelig å se for seg at løsningen kan være status quo:

For et selskap som Telenor kan ikke leve med en slik konflikt mellom toppsjefen og en av de viktigste lederne.

VANLIGVIS SKULLE DET BETY at Berit Svendsen slutter. Men konfliktene i Telenor har alltid vært alt annet enn «vanlige».

Det kan også hende at største eier har fått nok av Telenor-sjef Sigve Brekke.

At dette blir dråpen som får begeret til å renne over. Og slik blir hans bane.

Les også

NRK: Telenor-sjefen har forsøkt bytte ut Berit Svendsen

Les også

Minst 45 basestrasjoner kneblet av uværet: – Ekstraordinært

Les også

– Det handler ikke bare om pris

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Sigve Brekke

Flere artikler

 1. NRK: Telenor-sjefen har forsøkt bytte ut Berit Svendsen

 2. Brekke hadde ikke tillit, men ble. Svendsen har visstnok tillit, men måtte gå.

 3. NRK: Solbergs tidligere stabssjef ber regjeringen gripe inn

 4. Annonsørinnhold

 5. Styreleder meglet før Berit Svendsens skjebne ble avgjort

 6. Kilder til VG: Vanskelig å stige i gradene uten Asia-erfaring