Philip Morris anker ikke

Etter å ha vært i tenkeboksen har tobakkgsgiganten Philip Morris Norge besluttet ikke å anke i synlighetsforbudsaken mot staten. 

HOLDES LUKKET: Philip Morris Norge tapte i saken mot staten, og har nå meldt at de ikke kommer til å anke. Dermed blir tobakksvarer fortsatt holdt bak lukkede dører.
  • Ida Hanstad
Publisert:

I 2010 gikk Philip Morris Norway AS til sak mot staten ved Helse- og omsorgsdepartementet, på grunn av forbudet mot å la tobakk og røykeutstyr stå synlig i butikk og andre utsalgssteder. Forbudet ble innført 1. januar 2010. Forbudet er en del av tobakkskadeloven.

I juni møttes partene i Oslo tingrett, og i september kom dommen som viste at Philip Morris hadde tapt. I dommen heter det blant annet at fraværet av synlig tobakk i butikkene etter rettens mening vil forsterke effekten antitobakkreklame gir.

- Vi skal nå studere dommen grundig og vurdere mulighetene for en anke, uttalte kommunikasjonsdirektør Nordan Helland like etter at dommen hadde falt.

Anker ikke

Kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norge

I en pressemelding sendt ut fredag ettermiddag forteller selskapet at de kommer til å la avgjørelsen bli stående.

- Selv om vi er uenige med tingretten, har vi besluttet å ikke anke denne saken, sier kommunikasjonsdirektør for PMN, Nordan Helland.

Selskapet understreker riktignok at de mener forbudet fører svært lite positivt med seg.

- Synlighetsforbudene har ikke redusert forbruket av tobakk i noen av landene som har innført slike forbud, inkludert Norge, men hindrer konkurransen sterkt, sier Helland.

LES OGSÅ: Tobakksgigantene: Skjuling av tobakk har ingen effekt

Han sier videre at selskapet fortsatt mener det burde være lovlig å vise frem et produkt i et lovlig marked.

- Vi mener også at det burde finnes bevisgrunnlag for et så restriktivt forbud, men tingretten delte ikke dette synet, sier Helland.

Vil fortsette å utfordre

Avslutningsvis skriver selskapet at de støtter tobakksreguleringer som er effektive i å redusere helseskader som følge av tobakksbruk.

De lover riktignok også at de vil fortsette å utfordre «ekstreme og ineffektive tiltak som synlighetsforbudet, der hvor det er hensiktsmessig å gjøre det i et juridisk perspektiv.».

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Philip Morris
  2. Tobakk

Flere artikler

  1. Tobakksgigantentapte mot staten

  2. Røykelovens far fornøyd med tobakksdom

  3. Tobakksgigant vil slutte å selge sigaretter

  4. Eieren av koffertkjeden Morris søker konkursbeskyttelse

  5. Vil trekke seg ut av tobakksgigant