Danske kåret til verdens beste toppsjef andre året på rad

Tre svensker og tre dansker er på Harvards liste over verdens 100 beste toppledere. Men norske sjefer glimrer med sitt fravær.

TOPPER LISTEN: Lars Rebien Sørensen, toppsjef i Novo Nordisk, er for andre året på rad kåret til verdens beste administrerende direktør av Harvard Business Review.
Publisert: Publisert:

Det er sjefen for den danske farmasigiganten Novo Nordisk som troner øverst på kåringen over verdens beste toppsjefer.

Lars Rebien Sørensen har styrt selskapet siden 2000 og går nå mot slutten av sin periode som toppsjef for verdens største insulinprodusent. Han blir pensjonist i desember. Dette er andre året på rad at dansken topper den prestisjefulle kåringen til Harvard Business Review.

Han får selskap av to andre landsmenn på topplisten. Lars Rasmussen, toppsjefen for helseselskapet Coloplast er ranket som verdens 24. beste toppsjef, mens Anders Runevad, sjef for Vestas Wind Systems befinner seg på 37. plass.

Ingen nordmenn

Svenske sjefer er også godt representert på Harvards kåring. Toppsjef Johan Molin i selskapet Assa Abloy, som blant annet leverer ulike døråpningsløsninger er på 29. plass. Ronnie Leten, sjefen for industriselskapet Atlas Copco er på 52. plass, mens Ola Rollén i IT-selskapet Hexagon akkurat karrer seg inn på listen med sin 100. plass.
I fjorårets kåring var Norge representert ved daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, som den gang inntok en sterk syvende plass på kåringen.

Men i år finnes det ingen norske sjefer på listen over de 100 beste topplederne i verden.

Sterke, langsiktige resultater

I sin kåring trekker Harvard Business Review frem viktigheten av et langsiktig perspektiv. Det reflekteres også av kåringen. I snitt har sjefene på topplisten hatt sin posisjon i 17 år, med en årlig snittvekst på 20,2 prosent.

Les også

Oliver Hart og Bengt Holmström vant Nobelprisen i økonomi

Kåringen tar ikke utgangspunkt i toppledernes kortsiktige resultater, men tar utgangspunkt i hele perioden de ulike sjefene har vært i sin stilling.

Disse fem toppsjefene gjør det best på Harvards sjefskåring:

1. Lars Rebien Sørensen i Novo Nordisk (Danmark)

2. Martin Sorrell i WPP (Storbritannia)

3. Pablo Isla i Inditex (Spania)

4. Herbert Hainer i Adidas (Tyskland)

5. Roberto Egydio Setubal i Itau Unibanco (Brasil)

Les også

Danmarks børslokomotiv gir milliardtap for Oljefondet

Les også

Baksaas kåret til sjuende beste toppleder i verden

Les også

– Verdens dyreste aksjemarked

Les også

Nordiske selskaper retter blikket mot verden

Publisert:

Her kan du lese mer om