Telenors internrevisjon avdekket 11 brudd på egne regler

En Telenor-rapport har funnet 11 brudd på egne regler hos datterselskapet i Bangladesh. Regelbruddene skal ha vært et sentralt tema i styrediskusjonene rundt Sigve Brekkes rolle som konsernsjef.

FREDSPRISMØTE: Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted ankommer festmiddagen på Grand hotell lørdag kveld i forbindelse med fredsprisutdelingen.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • Sigrid Moe
 • Kristin Norli
Publisert:

Telenors internrevisjon avdekket i mai i år at 11 av 250 sponsoravtaler datterselskapet Grameenphone har inngått i Bangladesh er i strid med Telenors interne regler.

Dette bekrefter Telenor selv i en pressemelding mandag.

Bangladesh-forholdene skal ha vært et sentralt tema for diskusjonen i styret rundt Sigve Brekkes stilling i selskapet, melder Dagens Næringsliv (bak betalingsmur).

– Brudd på interne regler er uakseptabelt. Korrigerende og forebyggende tiltak er iverksatt, skriver Telenor i pressemeldingen mandag kveld.

 • Les også: Per Valebrokk kommenterer: Sigve Brekke må ut raskt
Les også

Lederstriden blusset opp midt i avgjørende milliardbeslutninger

Fikk beskyttelse av soldater

DN melder at utbetalinger til militæret og politiets spesialstyrker Rapid Action Battalion (RAB) i Bangladesh «har ligget på styrets bord».

RAB er av flere organisasjoner blitt beskyldt for brudd på menneskerettigheter, blant annet torturering av fanger og trakassering av regimets politiske motstandere.

DN skriver at Telenors datterselskap, og personer i ledelsen der, har fått beskyttelse av politiet i Bangladesh. Blant annet i forbindelse med lokale streiker.

Les også

Regjeringen fikk bekymringsmelding om Telenor-eid selskap i Bangladesh

Telenor eier 55,8 prosent av Grameenphone.

Som tidligere Asia-sjef i Telenor var Brekke styreleder i det bangladeshiske selskapet fra 2008 frem til i fjor.

Blant de mest alvorlige bruddene på Telenors interne regler er sponsing av et idrettsarrangement med tilknytning til det bangladeshiske forsvaret, og penger gitt til politiets kantine – noe som ble rapportert til Brekke tilbake i 2013.

Ifølge pressemeldingen ble det etter funnene gjort tiltak for å endre forholdene, men undersøkelsene i mai avdekket fortsatt problematiske forhold.

Les også

DN: Wærsted kritiseres for å detaljstyre Telenor

«Telenor erkjenner at denne saken kunne vært tettere fulgt opp etter 2013. Samtidig er det positivt å konstatere at det interne kontrollsystemet fungerer, slik at kritikkverdige forhold avdekkes og håndteres.»

Det er senere blitt gjennomført to juridiske vurderinger av saken.

– Ferdig konkludert

Det er ikke funnet at noen av sponsoratene har ført til utbetalinger til enkeltpersoner i politi eller militæret i Bangladesh.

«Styret i Telenor ASA har tidligere behandlet saken og vurdert Sigve Brekkes involvering, og anser saken som ferdig konkludert når det gjelder Brekkes håndtering», skriver selskapet i pressemeldingen mandag.

Mandag kveld får NTB opplyst fra Næringsdepartementet at de ble orientert om saken av Telenor tidligere i år.
– Departementet har understreket statens forventninger om nulltoleranse for korrupsjon, samt statens forventninger til selskapenes arbeid med antikorrupsjon og åpenhet. Samtidig har vi understreket at dette er vurderinger som hører inn under selskapets ansvarsområde, sier kommunikasjonssjef Trond Viken i departementet til NTB.

Som kjent skal Telenors styreleder Gunn Wærsted ha bedt Sigve Brekke om å trekke seg.

Dette ifølge en sak DN skrev søndag sist uke, og som ikke er benektet av noen av partene i etterkant.

DN har tidligere skrevet at det er alvorlige saker fra nettopp Sigve Brekkes tid som Asia-sjef som skal være årsaken til at styreleder ba ham gå.

Det har også blitt meldt om andre bekymringer om Grameenphone i Bangladesh. I mai i år mottok regjeringen en bekymringsmelding fra fagorganisasjonen Uni Global Union, som fortalte at selskapet aktivt hadde motarbeidet at de ansatte skulle få organisere seg.

Les også

Telenor-aksjonær krever opprydning

Vimpelcom-ekko?

Da korrupsjonssaken i Vimpelcom – et av Telenors datterselskaper med mye aktivitet i det gamle Sovjet – ble rullet opp, konkluderte en granskingsrapport fra Deloitte med at ingen Telenor-ansatte hadde gjort noe ulovlig. Men det ble pekt på svakheter i lederskap og kommunikasjon.
Sigve Brekke rettet da offentlig kritikk mot to navngitte konserndirektører. Disse to hadde høsten i forveien blitt suspendert av Brekke i påvente av granskingsrapporten.
Brekke sa i april rett ut at konserndirektørene burde ha håndterte en varslingsmelding de fikk for flere år tilbake på en annen måte.

De to konserndirektørene fratrådte sine stillinger i vår.

Nå pekes det på informasjonen som skal ha nådd Brekke da han var leder for Telenor Asia, og styreleder i Grameenphone, og som er til forveksling lik den Brekke mente de nå avgåtte Vimpelcom-direktørene burde ha fulgt opp.

Styremøte i dag

Styret i Telenor har i dag sittet i et styremøte, som også skal vare ut dagen i morgen.

Det var innkalt til møtet lenge før DN i forrige uke skrev om konflikten mellom Wærsted og Brekke.

Ingen uttalelse fra Telenor, eller noen av styremedlemmene, har kommet etter at dag én av styremøtet er gjort unna.

Næringsminister Monica Mæland sa i forrige uke at hun har tillit til sittende styreleder og styret, og at det er noe hun har til alle selskapene der staten er eier.

Wærsted ble styreledervervet for ett år siden, og inntok stillingen etter at Mæland kastet Svein Aaser som styreleder, på grunn av manglende tillit etter VimpelCom-saken.

Hverken konsernsjef Sigve Brekke eller styreleder Gunn Wærsted har kommentert saken.

Les også

Sigve Brekke må ut raskt

Les også

Pr-topp hevder Brekke har brukt DN  for å bli kvitt Wærsted

Les også

– De lager mer og mer røyk. Til slutt kommer eksplosjonen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Sigve Brekke
 3. Gunn Wærsted
 4. Bangladesh

Flere artikler

 1. DN: Telenor utbetalte 6,2 millioner i Bangladesh

 2. Telenors fagforening slår ring rundt Brekke

 3. Telenor-aksjen faller etter Brekke-avklaring

 4. LO-tillitsvalgt varsler at Brekke kan møte ny mistillit

 5. Telenor-styret fastholder tilliten til Brekke