Kapitalflutktutvalget, juni 2009: Fra venstre Erik Solheim, Guttorm Schjedlerup (utvalgets leder) og Eva Joly.

Solum, Stian Lysberg

Solheim knust i høringsrunde

Finansdepartementet knuser Erik Solheims skatteparadis-rapport. Det er siste scene i en lang maktkamp som Finansdepartementet bør vinne.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I juni leverte Kapitalfluktutvalget sin rapport om skatteparadiser. Utvalget var nedsatt av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, med Norad som sekretariat og Eva Joly som sentralt medlem.

Mandatet var å se på kapitalflukt fra U-land gjennom skatteparadiser. Slik kapitalflukt er et stort og vedvarende problem.

Nå har utvalgets rapport vært ute på høring, og blir regelrett knust av både Finansdepartmentet og NHO. Kritikken er alvorlig, og handler om flere ting:

Utvalget har ikke forstått reglene, og gjør derfor flere direkte kortslutninger. Videre utvider de sitt eget mandat, til også å gjelde skatteunndragelser i I-land. Solheim har oppført seg som wanna-be-finansminister.

Utvalget er for ensidig opptatt av skatt, altså skatteunndragelse av lovlig opptjente penger. Dette til tross for ren kriminalitet er en større kilde til kapitalflukt fra mange U-land. At disse landene mangler finansielle strukturer og at dette skaper rom for skatteparadisene, blir i liten grad behandlet.

"Utvalget har ved dette gått langt utenfor sitt mandat på skattefluktområdet, og til gjengjeld gjort lite ut av det øvrige kriminalitetsområdet i utviklingslandene som mandatet forutsetter behandlet", skriver Finansdepartementet i sitt notat.

Har utvalget vært så ideologisk blokkert at de bare vil se splinten i Vestens øye, i stedet for bjelken i U-landene selv? Å påpeke kaoset i mange U-land er ikke noe Solheim vinner norske velgere på å påpeke. Tvert i mot, hans velgere mener vestlige kapitalister er skyld i alt som er galt. Korrupte afrikanske statsledere har liksom aldri vært i SVs interessefelt.

NHO påpeker at skatteparadiser har en nødvendig funksjon i internasjonal handel og investeringer. Mye av virksomheten i skatteparadiser er både lovlig og ønskelig.

Alle er enige om målet

Det er uvanlig sterke ord som kommer fra de tørre byråkratene i Finansdepartmentet om rapporten til Kapitalfluktutvalget: "Sentrale deler av forslagene er imidlertid basert på feilvurderinger og misforståelser, evt. også manglende realisme," skriver de.

Det er et velfortjent takk for sist. I 2006 gikk Erik Solheim og Kristin Halvorsen ut og proklamerte "nulltoleranse" mot skatteparadiser. Eva Joly sa at dette var "første gang statsråder i en vestlig regjering offentlig erklærer krig mot skatteparadiser."

De rappet rett og slett den krigen Finansdepartementet er dypt engasjert i, gjennom OECD og et eget nordisk samarbeid. Det er et møysommelig og langsiktig arbeid, fundert på forpliktende internasjonalt samarbeid.

For alle er faktisk enige i målet. Og det er å gjøre skatteparadisene til lovlige, transparente virksomheter slik at de ikke kan skjule kriminalitet. Heller ikke skatteunndragelser.

Det var ikke godt nok for godhetstyrannen Erik Solheim. La oss håpe han lærer, og overlater skatteparadisene til Sigbjørn Johnsen for fremtiden.

Følg Ørjasæter på Facebook: www.facebook.com/lederboka.

Følg Ørjasæter på Twitter: @orjas

Her kan du lese mer om

 1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ørjasæter opptrer som «nyttig idiot»

 2. Slår tilbake mot kritikk fra Økokrim-topp

 3. Massiv kapitalflukt fra Nord-Afrika

 4. Annonsørinnhold

 5. SKATTEPARADISENE: - Norske selskaper kan ha skyld i kapitalflukt

 6. Nytt yrke: Kriger