Røkke tar showet

I dag tar Røkke innersvingen på Jens. Han kommer nemlig til å snakke om oljebrønner i stedet for børskurser.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I to uker har pressebildet handlet om prosess og pris i Aker-saken. Fredag morgen i Folkets hus forsøkte Jens å minne om sakens realiteter.

Det avgjørende er å sikre arbeidsplasser, sa statsminister Jens Stoltenberg i møte med pressen. Der sa han et sannhetens ord. Hvis disse arbeidsplassene er viktige for Norge er prisen mindre viktig.

Røkke snakker om de virkelige verdiene

Men arbeidsplassene i Aker Solutions kan også, for en stor del, være arbeidsplassene av i går. Det vil ikke Stoltenberg diskutere, fordi hendene hans er bakbundet av LO.

LOs vilje er Arbeiderpartiets vilje i næringspolitikken. Det forklarer at Aker-kjøpet i juni 2007 gikk utenom alle normale rutiner i Næringsdepartementet.

Aker Solutions er et eventyr i erobringer til havs, med alt fra utvikling av avansert dypvannsteknologi til bygging av enorme installasjoner. Som igjen skal slepes, fraktes, fortøyes og driftes.

Vi har hørt om "søppelselskapene" hele uken, men få vet hva de faktisk lager. Dette var tema for artikkelen "Aker i vårt indre " i Morgenbladet, der Håkon Gundersen skrev "Vi våkner til børskurser og ikke til stabelavløpninger".

Vår ære og vår makt har alltid vært knyttet til havet. Det er en besnærende tanke at Norge, ved hjelp av Røkke, skal levere utstyr og tjenester til ojeutvinning på kontinentalsokler i alle verdensdeler.

Men det er også en mulighet for at gammel Aker-romantikk gjør at ressursene brukes feil. Trolig er medisin- og helserelalert industri en mye sterkere global vekstbransje enn oljeutvinning, for å ta et tilfeldig valgt eksempel.

Men nye industrier og servicenæringer har ingen forsvarere i LO. På Youngstorget er de er opptatt av de jobbene som allerede eksisterer. Sterkest føler de for de jobbene som har stoltest tradisjoner.

Pilletrilling er de definitivt ikke interessert i. IT-industrien og bioteknologien har heller aldri hatt varme forsvarere i Folkets hus.

Statsminister Jens Stoltenberg oppga tre gode grunner for statlig eierskap på pressefrokosten sist fredag. Eierskap til naturressurser (som Statkraft), sektorspesifikke mål (som NRK) og strategisk viktige områder.

Er oljeplattformer og ankerhåndteringsfartøy strategisk viktig for Norge? Er tjenester for intervensjon av oljebrønner viktig? Det sa ikke Stoltenberg noe om.

Men det er det Kjell Inge Røkke kommer til å si noe om, i morgen når han møter pressen klokka to. Røkke snakker om de virkelige verdiene, det som blir skapt og det som skal skapes. Ikke bli overrasket hvis han også viser bilder av avanserte installasjoner på de sju hav. Eller kanskje aller helst bilder av eventyrlige innretninger under de sju hav.

Det kommer til å nappe i våre nasjonale hjerterøtter, erobringer til lands og til vanns er unektelig spennende. Først tok vi Sydpolen ved hjelp av Roald Amundsen, nå tar vi havbunnen ved hjelp av Røkke.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om