AGE OF CONAN: Conan blør for Norge

Om nøyaktig en uke lanseres spillet «Age of Conan». Hvis Funcom lykkes vil det bety et gjennombrudd for norsk kultur som eksportindustri.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Litteratur og teknologi har alltid nordmenn vært gode på. Vi har, og har alltid hatt, både genier og solid underskog av talenter innen begge områder.

Nobelpriser i litteratur og norsk ingeniørkunst har ikke hatt så mye å gjøre med hverandre. Før nå. Sansen for både dramaturgi og teknologi, kan gjøre oss til en stormakt innen dataspill.

Les om gigantindustrien som suser forbi musikk

Barbaren Conan bør ha rundt 150 000 spillere for at det skal bære seg, sa Funcom-sjef Trond Arne Aas til Aftenposten 9. mai i år.

Hvis Conan får dette antallet spillere, kommer Trond Giske til å hyle så høyt av glede at det høres helt til Oslo Børs. Giske har nemlig tatt dataspillene under sine brede kulturelle vinger.

Giske vil hyle så høyt at det høres helt til Oslo Børs

Alle skandinaviske land støtter filmproduksjon. Men det er bare i Norge at vi også støtter utviklingen av kommersielt motiverte dataspill. I Stortingsmelding nr. 14 om dataspill beskrives dataspill som både kultur og næring.

Funcom har bare reist private penger for utviklingen av Age of Conan. Dersom Conan blir en suksess vil det utløse en større privat investeringslyst for dataspill i Norge.

En suksess for Conan vil også utløse politisk vilje til utvikling av underskogen innen dataspill. Og en vilje til å videreføre satsingen på å utdanne spillteknologer, trolig etter hvert også manusforfattere.

Norsk Filminstitutt fordeler til sammen 325 millioner kroner til norsk filmproduksjon. Av disse går i år bare sju millioner til dataspill. Et så lite beløp kan raskt økes. Det eneste kulturpolitiske kravet for støtte er at spillet skal ha norsk tekst og tale.

En slik begrensning er et greit kulturpolitisk forkle. Men spill kan lages på flere språk og i flere versjoner. Det viktige er oppbyggingen av kompetanse. Og den vil Giske være med på.

En større offentlig satsing, både på utdanning og direkte produksjonsstøtte vil være fornuftig. Dataspillene er nemlig i ferd med å bli et eget kulturuttrykk, på linje med litteratur og film. Og med minst like stor mulighet til internasjonal suksess.

Utviklingen av Conan har trolig kostet mellom 150 og 200 millioner kroner. Til gjengjeld er oppsiden også enorm. Dette planlegger utviklerne i Funcom å hente inn gjennom spill- og abonnementssalg.

Til sammenligning hadde filmindustrien totalt 16 millioner i eksportinntekter i 2005 (siste år med tilgjengelige data). En suksess på Conan vil altså bety et vanvittig gjennombrudd for norsk audiovisuell kultur.

For norsk kultur er ikke først og fremst nisser og troll. Norsk kultur er kulturelle uttrykk skapt av norske statsborgere. Som - nettopp – Age of Conan.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Funcom stiger kraftig

 2. Conan - barbar og geni

 3. Kamp på liv og død for Funcom

 4. Betalt innhold

  Den lange reisen til Funcoms rekordkvartal – blir den notoriske jojo-aksjen endelig stabil?

 5. Bråstopp for Conan