Hurtigruten kutter stillinger i Tromsø - flytter arbeidsplasser til London

Flere ansatte på Hurtigrutens kontor i Tromsø har fått tilbud om sluttpakker.

SLUTTPAKKER: Flere ansatte ved Hurtigrutens kontor i Tromsø har fått tilbud om sluttpakke.
Publisert: Publisert:

Flere stillinger ved Hurtigrutens kontor i Tromsø legges ned og flyttes til London. Den siste måneden har flere av Hurtigrutens landansatte i Tromsø fått tilbud om sluttpakker.

– Det pågår for tiden individuelle samtaler med ansatte, og vi ber om forståelse for at vi derfor ikke kan kommentere i mer detalj på nåværende tidspunkt, uttaler pressevakt Anne Solsvik i Hurtigruten Norge til iTromsø.

TROMSØ: Hurtigruten hadde lenge hovedkontor i Tromsø. Nå flyttes flere stillinger vekk fra byen.

Flyttes til London

Hurtigruten omorganiserer for tiden konsernets selskaper. Store deler av cruise-aktiviteten flyttes til London. Flere stillinger knyttet til salg og administrasjon av Hurtigrutens internasjonale cruise overføres dit.

– Som annonsert tidligere i vår gjennomfører Hurtigruten Group en restrukturering som vi planlegger ferdigstilt 15. juni i år, uttaler Solsvik.

TAUS: Pressevakt i Hurtigruten, Anne Solsvik kan ikke uttale seg i detalj om hvor mange stillinger som flyttes fra Tromsøkontoret.

Hurtigrutens norske kystrute skal drives i et selskap, mens de internasjonale cruise- og ekspedisjonsreisene skal rendyrkes og samles i et nytt holdingselskap i London. I april ble det kjent at Hurtigrutens mangeårige finansdirektør Torleif Ernstsen slutter i selskapet.

– Restruktureringen handler i hovedsak om å slå sammen Hurtigruten Group og Hurtigruten Expeditions. Ekspedisjonsselskapet skal vokse videre fra London, og det pågår derfor nå en prosess med ansatte i forbindelse med de endringene, uttaler Solsvik.

IKONISK: Hurtigruten som passerer Tromsøbrua og Ishavskatedralen er et ikonisk bilde. Driften av Hurtigruten langs kysten rammes ikke av omorganiseringen, ifølge Hurtigruten selv.

Vil ikke svare

Hurtigrutens hovedkontor lå mange år i Tromsø, før konsernledelsen flyttet til Oslo. Fortsatt har Hurtigrutens salgsselskap Hurtigruten Global Sales adresse i Tromsø. Selskapet er oppført med 60 ansatte, men hvor mange arbeidsplasser som forsvinner fra Tromsø er ikke klart.

iTromsø har bedt Hurtigruten gi mer detaljerte opplysninger om omstillingen ved Tromsø-kontoret. Verken Hurtigruten eller fagforeningen til de ansatte vil opplyse om hvor mange stillinger i Tromsø som forsvinner.

– Dette er detaljer som er en del av en pågående prosess og videre utvikling som vi ikke har svar på nå, uttaler Solsvik.

Hun opplyser at «prosessene knyttet til restruktureringen pågår frem til 15. juni, så det blir vanskelig å gi konkrete svar på nåværende tidspunkt».

Mange ansatte på Hurtigrutens kontorer er organisert i fagforeningen Negotia. Den tillitsvalgte på Tromsøkontoret har nylig sluttet, og de ansattes nye tillitsvalgte ønsker ikke å uttale seg til iTromsø.

CRUISE: Hurtigrutens cruiseskip - såkalte Expedition - skal styres fra et nytt holdingselskap i London. Her anløper skipet Otto Sverdrup på reise fra Hamburg til norskekysten med tyske turister om bord.

Leder for Negotia i Norge, Monica A. Paulsen, opplyser til iTromsø at de er informert om situasjonen i Hurtigruten.

Hun vil ikke svare på spørsmål fra iTromsø om hvor mange stillinger som fjernes, hvor mange som får sluttpakke, og hva det økonomiske tilbudet i sluttpakkene er.

Hun vil heller ikke svare direkte på spørsmål om hvordan de ansatte opplever prosessen rundt sluttpakker og omorganisering.

– Vi har tatt noen runder og på nåværende tidspunkt kan vi dessverre ikke dele annet enn at Negotia sentralt har bistått de tillitsvalgte i prosessene de står i, uttaler Paulsen i en epost til iTromsø.

Rammer ikke Kystruten

Omorganiseringen rammer ikke arbeidsplassene til Hurtigrutens drift langs norskekysten, den statsstøttede kystruten.

– Hurtigruten Norge, som fortsatt skal ha kontorer i Oslo og Tromsø, samt Kirkenes, vil kun øke antallet ansatte ved å bli tilført nye stillinger i denne prosessen, uttaler Solsvik.

Totalt sett vil omorganiseringen styrke Hurtigrutens tilbud langs kysten, ifølge Hurtigruten selv.

– Slik vil Hurtigruten Norge få mer finansiell og operasjonell selvstendighet til å øke satsingen på norskekysten og opprettholde kystruteoppdraget, uttaler Solsvik.

Publisert: