Fortsatt mye mindre utenlandstrafikk med fly enn før pandemien

Flytrafikken på norske flyplasser økte betraktelig i september sammenlignet med samme måned i fjor. Men det er fortsatt et stykke opp til nivået før pandemien.

Flytrafikken gjennom norske lufthavner er høyere enn under pandemien, men utenlandstrafikken tar seg senere opp enn innenlandstrafikken. Foto: Javad Parsa / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

Særlig innenlandstrafikken er et stykke unna det som var normalen før koronapandemien, opplyser Avinor i en pressemelding.

Totalt reiste 4,5 millioner passasjerer via Avinors lufthavner i september. Dermed har trafikken økt med 62 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Likevel var innenlandstrafikken fortsatt 4 prosent under samme måned i 2019, mens utenlandstrafikken må øke med 19 prosent før den når 2019-nivået.

Krig og digitale møter

Flere digitale møter har ført til færre forretningsreiser og en høyere andel feriereiser innenlands enn før, ifølge direktør Gaute Skallerud Riise for trafikkutvikling i Avinor.

– Vi ser at reisevanene har endret seg spesielt blant forretningsreisende, og dette påvirker reisemønsteret på innland. En større andel av reisene finner nå sted rundt helgene, sier Skallerud Riise.

At færre reiser med fly internasjonalt enn før kan primært ha sammenheng med verdenssituasjonen, tror han.

– Utenlandsmarkedet er nok mer påvirket av geopolitiske faktorer som krigen i Ukraina og høye drivstoffpriser som drar antall passasjerer ned, sier Skallerud Riise.

Dessuten tror han at den generelle prisveksten på blant annet mat og strøm kan ha betydning.

Stor økning

Selv utenlandstrafikken fortsatt ikke nærmer seg nivået i 2018, har det vært en kraftig økning fra i fjor.

Utenlandstrafikken hittil i år er nær seksdoblet sammenlignet med samme nivå i 2021, ifølge Avinors tall.

Publisert:

Her kan du lese mer om