Stordalen har tatt ut 585 mill. i utbytte på fem år – Choice-ansatte får 15 øre i lokalt tillegg

Tillitsvalgte og ansatte i Choice-kjeden har reagert kraftig på lønnsoppgjøret. Nå varsler Fellesforbundet at de er klare til å gå til streik neste år.

STORE UTBYTTER: Petter Stordalen har tatt ut 585 millioner fra selskapet Strawberry Fields i årene 2014 til 2018.

IVARSSON JERKER/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Nå begynner folk å bli lei og irritert. Derfor forbereder vi oss til streik neste år. Folk er lei av å få null og ingenting, sier Merethe Solberg til E24.

Hun er leder i Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer ansatte innenfor blant annet hotellnæringen.

De tillitsvalgte og ansatte i Petter Stordalens hotellkjede Choice har reagert sterkt etter at de lokale lønnsforhandlingene i år ga et tillegg på 15 øre i timen, en rettighet de kjempet gjennom i 2016.

Ansatte i andre store hotellkjeder har også rast mot arbeidsgiver etter at de fikk null i lokalt tillegg.

Tallene kom frem i en undersøkelse fra Magasinet for fagorganiserte, og saken ble først omtalt av Frifagbevegelse.

Les også

Ansatte i de store hotellkjedene raser mot arbeidsgivere

585 mill. i utbytte

Eier Petter Stordalen har på sin side tatt ut store utbytter de siste årene, fra selskapet Strawberry Fields som leier ut eiendommer til Choice-kjedens hoteller.

  • Fra 2014 til 2018 er utbyttene til Stordalen fra dette selskapet på 585 millioner kroner, ifølge årsregnskaper.
  • Stordalen-familien tok også ut et utbytte på 18 millioner i fjor fra holdingselskapet som blant annet eier hotellkonsernet, viser årsregnskapet.
  • Petter Stordalen overførte i fjor aksjene i eierselskapet til barna, men beholdt likevel kontrollen over selskapet.
  • Ifølge årsregnskaper har konsernsjef Torgeir Silseth i Choice sett sin lønn vokse fra 3,26 til 6,08 millioner kroner i løpet av de fem årene fra 2014 til 2018. Fra 2017 til 2018 økte hans lønn med 25 prosent.

Ifølge Dagens Næringsliv står Petter Stordalen oppført med null i inntekt i 2015–2017, en periode der utbyttet fra Strawberry Fields var på nær en halv milliard kroner og antatt at dette skal være skattefritt.

Men Skatteetaten har i 2018 og 2019 endret Stordalens ligning slik at utbyttet blir klassifisert som skattepliktig inntekt, hvilket øker skatteregningen med 161 millioner kroner, skriver DN.

E24 har ikke lykkes å få en kommentar fra Petter Stordalen eller konsernsjef Torgeir Silseth.

Konsernsjef Torgeir Silseth.

Philip Davali / Ritzau Scanpix

Choice-kjeden gir følgende kommentar via kommunikasjonsdirektør Bettina Flatland:

– Vi følger de sentrale lønnsforhandlingene og gir de tilleggene som gjør at våre ansatte har en lønnsutvikling i tråd med bransjenormen. Når det meste tas ut i det sentrale oppgjøret, er det vanskelig å ta ut mer i det lokale oppgjøret.

Hun fremholder videre at kjeden «følger bransjens lønnsnivå, det gjelder alle nivåer og yrkesgrupper i selskapet, og alle våre hoteller er selvstendige enheter».

– Vi støtter opp om de kollektive ordningene og er opptatt av å være en god aktør i trepartsamarbeidet, skriver kommunikasjonsdirektøren.

Les på E24+

Så mange millioner har Petter og Gunhild brukt på EAT

– Gir til seg selv

– Man gir til seg selv. Det er vi som jobber her som sørger for at pengene blir tjent. Men vi skal gå for lut og kaldt vann, sier konserntillitsvalgt og Choice-ansatt Merethe Sutton.

Hun kaller konsernsjefens lønn på over seks millioner «helt hinsides» og «hårreisende». Sutton får følge av Solberg i Fellesforbundet.

– Vi ser at det går bra i Choice-kjeden når Stordalen tar ut store utbytter selv. Det er de ansatte som er med på å gi den verdiskapningen. Vi mener de skal ha igjen for det de er med på å skape.

Les også

Stordalen slipper millionregning til Ving-ansatte

Mener 15 øre er «en hån»

De foregående årene har de fått null i lokale oppgjør, ifølge Sutton. De ansatte i hotell- og restaurantbransjen gjennomførte en langvarig streik i 2016 for retten til å forhandle lønn også lokalt.

– Vi har gått nedover i forhold til andre bransjer. Det er trasig at vi ikke greier å nærme oss industrilønn, som var årsaken til lokale forhandlinger, sier hun.

Nå er Fellesforbundet klar til en ny streikekamp.

– De må vise at ansatte får noe igjen for verdiskapningen de gir i bedriftene. De må begynne å ta oss alvorlig, ikke det de holder på med nå. Det skal være reelle lokale forhandlinger og 15 øre er ikke reelt, sier Solberg i forbundet.

– Det at de får 15 øre, det er for oss en hån. Det er bare symbolsk. Når Stordalen er så opptatt av at de ansatte skal ha det bra må han også gi de den lønna de fortjener, sier hun.

Les også

Stordalens Ving kjøper 12 hoteller i Spania

Lavest lønnsvekst siste ti år

Årets mellomoppgjør mellom LO og NHO ga ansatte i hotell og restaurant et generelt lønnstillegg på 2,50 kroner i timen, et lavlønnstillegg på 2 kroner per time og et såkalt garantitillegg på 1,75 kroner i timen fra 1. april, ifølge teknisk beregningsutvalg (TBU).

Ifølge LO utgjør det generelle tillegget 4.875 kroner i året, mens tillegget på 2 kroner i timen utgjør 3.900 kroner per år.

Oversikten hos TBU viser at ansatte i hotell- og restaurantbransjen hadde en gjennomsnittlig årslønn på 373.300 kroner i fjor. Dette tallet «gjelder for arbeidere med gjennomsnittlig avtalefestet normalarbeidstid», altså 37,5 timers uke for dagarbeidere, ifølge TBU.

Den årlige lønnsveksten for hotell- og restaurantbransjen er på i gjennomsnitt 2,8 prosent de siste ti årene, lavest av alle grupper i TBU-statistikken.

Sammensetningen av ansatte spiller imidlertid en rolle. En tredjedel av ansatte skiftes ut i løpet av et år, og lønnsveksten blir høyere hvis man ser på dem som var ansatt både i 2017 og 2018, påpeker TBU.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Petter Stordalen
  2. Hotell
  3. Fellesforbundet
  4. Lønn
  5. Streik

Flere artikler