Kan ha vært Norges første corona-konkurs: – Dette er 99,9 prosent viruset sin skyld

Bjørn Veum Seljevold har sett seg nødt til å gi opp restauranten Bistro Teisner. Han håper nå han klarer å holde sitt andre selskap gående, til tross for at det ikke kommer noen bookinger til turistforretningen.

SA STOPP: Bjørn Veum Seljevold måtte gi opp restaurantbedriften. Han håper nå viruset gir seg i tide, så han får noen sommerkunder til turistforretningen.
Publisert: Publisert:

Bistro Teisner AS kan være det første norske selskapet som går konkurs som følge av coronaviruset.

Eier og styreleder Bjørn Veum Seljevold er i alle fall ikke i tvil om hva som var utløsende årsak for at restauranten meldte oppbud mandag.

– Dette er 99,9 prosent viruset sin skyld, sier han.

Bistro Teisner driver en kafé med blant annet lunsjbuffé i kommunebygget i Fyresdal kommune i Telemark. Inkludert deltid har de totalt fem ansatte.

Les også

Drøssevis av avlysninger etter smitteråd – Virke frykter konkursras

– Ikke forsvarlig

Fra og med forrige uke var det imidlertid full stopp, da regjeringen besluttet å forby buffeter for å redusere smitten av coronaviruset, samt oppfordret folk til å jobbe hjemmefra. Det ble dødsstøtet, forteller Veum Seljevold.

– Når det ble så usikkert for oss om tapene som vi nå går gjennom kommer til å bli dekt, anså vi det ikke som forsvarlig å drive lenger, sier han.

Les på E24+

Javed Iqbal må stenge dørene. Det kan bli et problem for Foodora

Det ble dermed så vidt ett års levetid for den lille bedriften.

– Det er kjipt. Vi har jobbet hardt for å få dette opp og stå og hadde regnet med at vi skulle klare å gå med et lite overskudd i år.

STENGT: Coronavirusets spredning har ført til at regjeringen har innført strenge regler overfor serveringsbransjen.

Veum Seljevold forteller at selskapet har noe gjeld til leverandører, men mest til ham selv personlig.

E24 har spurt bostyrer, advokat Kristine Sandall, om hun kan bekrefte at coronaviruset står bak konkursen og gi et bilde av gjeldssituasjonen. Hun opplyser at bobehandlingen nettopp er påbegynt og at det er for tidlig å si.

I karantene

Den foregående vinteren ble tøff for Bistro Teisner, som gikk på økonomiske tap, forteller Veum Seljevold.

– De største aksjonærene, det vil først og fremst si min kone og jeg, har dekt mesteparten av tapet, men nå er jeg selv i karantene og har som konsulent mistet en del av min inntekt, så da tør jeg ikke lenger. Jeg ser ikke hvordan vi skal klare å komme oss til sommeren. Da blir det bare tungt for oss som aksjonærer, sier han.

Sommeren er høytid for den ikke ubetydelige turistnæringen i Fyresdal, en kommune med drøyt 1.200 innbyggere.

Men hvordan sommeren blir for Turist-Norge i 2020, er umulig å si. Folkehelseinstituttet har anslått at smittetoppen for coronaviruset vil komme mellom mai og august i år og deretter avta på høsten/vinteren.

I KARANTENE: Bjørn Veum Seljevold opplever tap av inntekt om dagen, som følge av at han som konsulent er i karantene etter en utenlandsreise.

Ingen bookinger

Dermed kan det komme nye, tøffe tider for Bjørn Veum Seljevold, som også har en turistforretning som driver med overnatting og booking av campingplasser, blant annet.

– Vanligvis har vi en del reservasjoner inne på dette tidspunktet, men nå får vi ingen, sier han.

– Har du tro på at dette selskapet vil klare seg?

– Jeg håper det, at vi kan holde det gående selv om inntektene uteblir en stund. Vi er ikke der ennå at det er et problem, og forhåpentligvis blir det ikke det såfremt vi får bookinger til sommeren. Uteblir sommerturistene, vil det skade oss sterkt.

Les på E24+

Stortingspolitikerne er endelig i gang med helt nødvendige tiltak. Men du verden så mye som gjenstår.

Lån ikke en løsning

Coronaviruset har for alvor slått inn over den norske økonomien, med store fall på Oslo Børs og permittering av tusenvis av ansatte.

At det også blir konkurser fremover, vil ikke være mulig å unngå, ifølge arbeidsgiverforeningene Virke og NHO. Regjeringens arbeid blir derfor å sørge for så små tap som mulig.

Blant tiltakene som hittil er lagt frem, er en låne- og garantiordning, rettet mot små og mellomstore bedrifter, på opp mot 50 milliarder kroner.

Den ble presentert søndag, men ble aldri til hjelp for Bistro Teisner.

– For det første kom det nok litt for sent for oss, og dessuten er det ikke et lån vi ville trengt. Det ville bare vært å kjøre plogen foran oss. Hadde de kommet med rene kontantoverføringer, ville det vært noe annet, men vi hadde uansett kommet til å tape penger gjennom hele våren og sommeren, dersom helsemyndighetene har rett om hvor lenge dette kan vare. Da blir plogen foran for stor, sier Bjørn Veum Seljevold.

Publisert:
Gå til e24.no