Tosifret inntektsvekst for Fløibanen

Fint vær og en varm sommer i Bergen ga rekordhøye inntekter for Fløibanen.  

OPP LANGS ETT AV DE SYV FJELL: Fløibanen er en stor turistattraksjon i Bergen. Her er utsikten fra en av vognene på veien opp til Fløyfjellet.
Publisert: Publisert:

Årsregnskapet, hentet fra Brønnøysundregisteret, viser en omsetning på 97,8 millioner, noe som er en oppgang på hele 15 prosent fra året før.

Etter kostnader, men før skatt, satt selskapet igjen med hele 41,9 millioner kroner.

I fjor ble det satt ny årsrekord i antall passasjer på turistatraksjonen, med i overkant av to millioner påstigninger.

Det er en økning på ti prosent fra 2017.

Jubileum

Nettopp to millioner påstigninger var en av målsetningene for i fjor, året da banen feiret hundre år med drift med blant annet eget motbakkeløp og feiring i Grieghallen.

– Kombinasjonen av ekte teamarbeid, 100-års jubileum, en vintersesong av de sjeldne og en varm sommer, gjorde at vi nådde målet ved nyttår, skriver Fløibanen-sjef Anita Nybø i årsberetningen.

Vedlikehold og oppgraderinger av restauranten på toppen bidrar imidlertid ikke til å løfte årsresultatet. Datterselskapet Fløirestauranten, som leier ut byggene, fikk et negativt resultat på to millioner kroner etter dette.

Planer om oppgraderinger

Bergens Tidende skriver at stasjonene skal oppgraderes, nye vogner skal kjøpes inn, og om få år skal passasjerkapasiteten øke fra tusen til 1500 i timen. Kostnadene vil ligge på mellom 100 og 200 millioner kroner, skriver avisen.

Planene stopper imidlertid ikke der.

Fløibanen ønsker å anlegge et kunstsnøanlegg for å produsere snø i regnbyen Bergen, samt å bygge en varmestue i Skomakerdiket like ved Fløyfjellet, melder avisen.

Planen er å ta opp lån for å finansiere planene. Egenkapitalen var ved utgangen av året på nærmere hundre millioner kroner.

Kabelbanen ble totalrenovert i 2002. Nye vogner ble kjøpt inn, skinnene erstattet og det kom også på plass et nytt billettsystem.

DEN GANG DA: Slik så Fløibanen ut sommeren 2000. To år senere ble hele banen totalrenovert.

Betaler utbytte

Det er 467 aksjonærer i selskapet, men Bergen kommune er største med over 47 prosent av aksjene.

Like etter følger den rike Rieber-familien fra Bergen, som har skapt en solid formue på blant annet shipping, industrivirksomhet og eiendom.

Aksjonærene kunne motta en hundrelapp per aksje i utbytte for fjoråret. Det betyr at Bergen kommune kan mottar 6,3 millioner kroner fra selskapet i utbytte.

13,5 millioner kroner ble betalt ut til eierne, mens litt over 18,5 millioner ble overført til egenkapitalen.

Publisert:
Gå til e24.no