Analysebyrå: Handelsuro og brexit gjør norske selskaper attraktive

Analysebyrå venter flere salg av norske bedrifter eid av private equity-fond, og lister opp 27 selskaper som «oppkjøpskandidater», inkludert pizzakjeden Olivia.

ATTRAKTIVE: Norske selskaper er attraktive for utenlandske investorer. En av årsakene er at mange selskaper opererer i tekniske og komplekse industrier, med attraktive vekstmuligheter utenlands, mener analysebyrået Nordic Knowledge Partners.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Interessen for norske og nordiske selskaper ser ikke ut til å bremse.

Lave renter har gitt investorer og spesialfond (som også omtales som private equity) tilgang på billig finansiering. Med økt uro rundt handelskrig og brexit blir Norge sett på som en relativt trygg havn.

Også gjennom sommerferien har det kommer oppkjøpsnyheter, deriblant frisørkjeden Cutters som ble kjøpt av svenske Procuritas og børsselskapet Mowis oppkjøp av K. Strømmen.

I løpet av første halvår har det totalt blitt gjort 94 oppkjøp av private norske selskaper, viser tall fra det danske analysebyrået Nordic Knowledge Partners (NKP).

Les på E24+

Dette er oppkjøpsselskapet som fikk XXL-aksjen til å hoppe

Det er opp fra rekordhøye 91 oppkjøp i andre halvdel av 2018, og utviklingen er i stor grad drevet av kapitalsterke private equity-fond, ifølge byrået.

NKP tror den sterke utviklingen vil fortsette også i tredje og fjerde kvartal, ifølge en fersk analyse:

«Vi ser ingen indikasjoner på lavere oppkjøpsaktivitet for resten av året. Våre klienter, som regel bankansatte og investorer, rapporter om solid ordreinngang og høye forventninger til Q3 og Q4».

Flere internasjonale investorer

Selv om flertallet av investorer i Norge fremdeles er innenlandske, øker andelen internasjonale investorer.

I første halvdel av 2019 sto internasjonale kjøpere for 44 prosent av de norske transaksjonene.

Det er en økning på 11 prosent fra andre halvår i fjor – som også lå på høye nivåer.

– I tillegg til Tyskland er de nordiske landene veldig attraktive for utenlandske investorer. Trenden er at kontinental-Europa lokker til seg kapital ettersom Storbritannia preges av brexit, og USA av handelskrigen, sier daglig leder i Nordic Knowledge Partners, Andreas Von Buchwald som tidligere jobbet som investeringsleder i private equity-fondet Axcel.

Også leder for det statlige investeringsselskapet Argentum, Joachhim Høegh-Krohn, tror appetitten fra utenlandske investorer vil fortsette å være høy.

– At vi har en økende grad av internasjonale investorer i Norge er en trend som har kommet for å bli. Samtidig blir norske fond også mer internasjonaliserte, og investerer mer og mer i land som Sverige, Tyskland og Storbritannia, sier Høegh-Krohn.

Kjøpte Puzzel

Blant transaksjonene gjennomført av utenlandske investorer i sommer var amerikanske Marlin Equity som kjøpte det norske selskapet Puzzel fra Herkules, og som ifølge Finansavisen ble solgt for nær én milliard kroner.

– Vi så nettopp at den tyske 30-åringen (obligasjon med 30 års løpetid, red.anm.) falt i minus for første gang, og renten ventes og holdes lav lenge. Dette i sammenheng med at pengene fortsatt strømmer inn i private equity, vil det fortsette å være etterspørsel etter M&A-aktivitet, sier von Buchwald.

Bransjeuttrykket M&A står for «mergers and acquisitions», og er et samlebegrep om sammenslåinger og oppkjøp av selskaper.

Von Buchwald mener at norsk næringsliv skiller seg fra nabolandene ved å ha flere selskaper innen tekniske og komplekse industrier med attraktive internasjonale markedsposisjoner, som offshore og fiskeoppdrett.

Svenske investorer har stått for majoriteten av oppkjøpene i Norge de siste seks månedene, og de neste på listen er amerikanske og nederlandske aktører.

Pizza og kloakk

Det er stor variasjon mellom selskapene Nordic Knowledge Partners tror er interessante for investorer.

Selskapet ønsker ikke å avsløre hele listen, men nevner flere selskaper som de regner som «salgskandidater».

Dette er selskaper som har hatt syv prosent omsetningsvekst eller mer de siste tre årene, og som allerede har vært eid av et private equity-fond, eller aktive eierfond, i mer enn tre år.

En av dem er pizzakjeden Olivia, som ble solgt til Herkules i 2015 for 220 millioner kroner. Et annet er Norva24, et vann- og avløpsselskap som ble kjøpt av det svenske fondet Valedo i 2015.

Les også

Norsk private equity-sjef tjente 30 millioner i fjor

Den potensielle transaksjonsverdien av de 27 selskapene som NKP klassifiserer som salgskandidater er på 73 milliarder kroner, basert på et samlet driftsresultat (ebitda) på ni milliarder kroner.

Von Buchwald tror det blir vanskeligst for private equity-fondene å selge selskaper innen sektorene retail (detaljhandel) og konsumentmerkevarer.

– Investorer er svært forsiktige med å investere i retail, ettersom mange mener vi er sent i en økonomisk syklus, mens private equity-fondene som eier disse selskapene ikke har vært villig til å gå ned på pris, og har fremdeles svært høye verdivurderinger av selskapene.

KANDIDAT: Pizzakjeden Olivia er et selskapene Nordic Knowledge Partners tror kan være en salgskandidat basert på selskapets tid i porteføljen til Herkules og inntjening de siste tre årene.

Ikke like påvirket av børsuro

Ny eskalering i handelskrigen har ført børsene nedover i begynnelsen av august.

Argentum-toppen tror det må mer til enn fallet man har sett til nå, for at private equity-markedet kjølner.

– Private equity-markedet er jo ikke like volatilt som børsen, og man må nok se en korreksjon på mellom 10–15 prosent før det påvirker hvordan fondene tenker. Den underliggende operasjonelle driften er langt viktigere enn prising, sier Høegh-Krohn.

Han er spent på hvordan av året vil utvikle seg.

– 2019 har vært et vanskelig år å spå, og det store spørsmålet nå er om usikkerheten i markedet fortsetter, men om det stabiliserer seg vil vi nok se mange transaksjoner utover høsten, sier Høegh-Krohn.

Les også

Verdens rikeste kvinner er arvinger: – Menn investerer i menn, sier norsk arving

Les også

Regjeringens prestisjefond: – Klimaprofitører er et begrep vi kan omfavne

Les også

Kygo håvet inn 243 mill. etter «massiv turnévirksomhet»

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Analysebyrå: Dette er de heteste oppkjøpskandidatene i 2020

  2. Aktive eierfond satset på teknologi i fjor: Tror 2021 blir et godt «exit-år»

  3. Utlendinger sluker norske ferger: – Vemodig at det er slutt

  4. Betalt innhold

    Tror coronakrisen kan gjøre helseteknologi til den neste vinneren

  5. Betalt innhold

    Argentums Joachim Høegh-Krohn: Tror verdiaksjer gjør comeback i 2021