Trusselen i Persiabukta: Norge i møter med både britene og USA

Forsvarsdepartementet har nå «kommet lenger» i sin vurdering av hvorvidt Norge skal bidra med militær innsats for å trygge skipsfart i Persiabukta mot angrep.

VURDERER MULIG NORSK BIDRAG: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avbildet under et besøk på Rena Leir tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
Publisert:

Den pågående vurderingen følger henvendelser fra både britene og amerikanerne om mulig norsk bistand, i lys av skipsangrepene i Hormuzstredet som blant annet har rammet en oljetanker eid av John Fredriksen-selskapet Frontline.

– Jeg kan bekrefte at det pågår møtevirksomhet og kontakt, både mot Storbritannia og USA. Vi har kommet lenger i vurderingsprosessen, sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til E24 mandag.

De skal blant annet ta stilling til organisering og ledelse av et mulig militært bidrag, og hva slags ressurser Norge eventuelt kan bidra med, opplyser han.

Det er en uke siden forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ble kontaktet av Storbritannia om de fransk-britiske planene for å øke sikkerheten for skipsfarten i Persiabukta.

Det skjedde etter at også USA har henvendt seg til Norge.

Les også

Iran advarer mot europeisk marineoperasjon i Persiabukta

Har fått mer informasjon

Da Forsvarsdepartementet bekreftet den britiske henvendelsen forrige tirsdag, ble det samtidig opplyst at Norge venter på mer informasjon om forsvarsplanene.

– Har dere fått mer informasjon nå?

– Vi gjør fortsatt veldig brede vurderinger. Vi ser på hvorvidt vi har lyst til å støtte initiativene, og i så fall hvordan.

– Kan det være aktuelt for Norge å støtte initiativene fra både USA og Storbritannia?

– Det er naturlig for oss å vurdere henvendelsene samlet. Det er jo samme situasjon vi snakker om, men med to ulike initiativ, sier Gjemble.

– Hva slags ressurser og materiell kan Norge bidra med?

– Vi kommenterer ikke på aktuelle kapasiteter, men det er også blant det som inngår i vurderingen: Hva Norge skal bidra med, i den grad Norge skal bidra.

Les også

Iran advarer mot europeisk marineoperasjon i Persiabukta

Les også

Britene starter eskorte av egne skip gjennom Hormuzstredet

Les også

Ingen snarlig beslutning om norsk deltakelse i Persiabukta

Her kan du lese mer om