Saksøkte DNB etter meglerfeil – gikk på nederlag i retten

Marius Borthen (34) fikk aksept på budet, og kunne juble. Fire minutter senere var leiligheten likevel solgt til en annen. Nå har han tapt erstatningssøksmålet.

DNB ble frifunnet i Oslo tingrett i starten av juli, etter at en budrunde som gikk galt endte i stevning.

Håkon Mosvold Larsen
 • David Bach
 • Karl Wig
Publisert:

Eiendomsmegleren videreformidlet et bud som egentlig skulle være hemmelig, før hun «trakk det tilbake» og bekreftet overfor Borthen at det var hans bud som gjaldt.

Det stemte imidlertid ikke – det var det hemmelige budet som var høyest – og Borthen tapte runden.

Etter den spesielle budrunden om leiligheten på Grünerløkka, som fant sted i august 2019, gikk Borthen til sak mot DNB Eiendom.

Han krevde erstatning for påført tap som følge av meglerens uaktsomme opptreden. Det kunne ikke Oslo tingrett se at han ble påført.

Dagens Næringsliv omtalte dommen mandag.

I dommen, som ble avsagt 2. juli, ble DNB frifunnet, og Borthen må betale saksomkostninger på 80.000 kroner.

– Både Finanstilsynet og Forbrukertilsynet sa at jeg i realiteten ikke hadde noe annet valg enn å gå til tingretten. Når jeg da allikevel får et uheldig utfall er det klart at jeg er meget skuffet over dommen, sier Borthen til E24.

– Her har jeg som forbruker helt uskyldig havnet oppi en sak hvor DNB Eiendom har gjort masse feil og brutt loven flere ganger. De kompenserte selger for feilen, men nektet å ta ansvar for andre berørte parter.

Les på E24+

Disse boligene ble solgt for mer enn to millioner over prisantydning

Flere feil

Forviklingene startet kort tid etter at Borthen la inn sitt bud på 5.050.000 kroner for leiligheten.

Megleren sendte først ut melding om at Borthens bud var høynet til 5.060.000 kroner, hvorpå Borthen selv høynet tilbake til 5.080.000 kroner.

Men så sendte megleren ut en kontrabeskjed:

«Hei! Du fikk en SMS nettopp på et bud på 5.060.000 kroner. Teknisk feil i systemet gjorde at denne varslingen kom ut, men dette budet gjelder ikke så du kan se bort ifra det».

Borthen svarte at hans siste bud på 5.080.000 kroner da heller ikke kunne være gyldig – siden dette kun var en høyning av budet som nå var trukket tilbake.

Megleren bekreftet dette.

Så var man tilbake til start – hvor Borthens opprinnelige bud på 5.050.000 kroner nå sto som det høyeste, ifølge megleren.

«Så jeg står med høyeste bud på 5.050.000 til 12:30?», spurte Borthen.

«Ja», svarte megleren. Borthens bud på 5.080.000 kroner ble da heller ikke inntatt i budjournalen, i og med at det var trukket.

Les også

Vil saksøke DNB Eiendom etter meglertabbe i budrunde

Fikk bekreftet aksept – før det snudde

Klokken 12.30 gikk akseptfristen for Borthens bud ut. Klokken 12.35 aksepterte imidlertid selgeren det hemmelige budet på 5.060.000 kroner. Også her ble det gjort feil av megleren, viser dommen:

«[Megleren] trykket da på uriktig knapp i systemet og sendte kl. 12.35 ut en uriktig bekreftelse i SMS-gruppen om at Borthens bud på 5.050.000 kroner – som hadde utløpt – var akseptert av selgeren», heter det i dommen.

«Bekrefter med dette at følgende bud er akseptert innenfor oppgitt akseptfrist [ ...]: Budbeløp kr 5 050 000,- + omkost», lød tekstmeldingen.

Fire minutter senere var den siste feilen oppdaget, og Borthen fikk en ny SMS av megleren.

«Hei! Fint om du kan ringe meg opp. Forrige bud var et hemmelig bud som jeg dessverre klarte å varsle om, altså budet på 5 060 000. Dette budet ble akseptert av selger, det vil si at han endte opp med leiligheten. Jeg beklager dette på det sterkeste. Flott om du ringer så kan jeg gi deg en forklaring på dette.»

I dommen skriver tingretten at det ikke er omstridt at eiendomsmegleren handlet uaktsomt, og at DNB derfor er erstatningsansvarlig.

De finner imidlertid ikke at Borthen «har gjort sannsynlig at han ville ha blitt eier av leiligheten dersom [megleren] hadde opptrådt korrekt og aktsomt, og han har dermed ikke godtgjort at det anførte tapet skyldes eiendomsmeglerens feil i denne saken.»

Sympati med megler

Borthen sier han er veldig lei av hele saken, selv om han nå har blitt rådet av jurister rundt ham til å anke.

– Videre vil jeg legge til at jeg synes det er forferdelig leit for berørte megler, hun har min fulle sympati. Dette dreier seg i mine øyne om mangel på rutiner og opplæring. At arbeidsgiveransvaret til DNB Eiendom bare har forduftet er veldig trist. Denne saken skulle vært løst dagene etter hendelsen, sier Borthen.

DNB har flere ganger uttalt at de ønsket å komme Borthen i møte med en kompensasjon for «en dårlig kundeopplevelse». Det bestrider han i dag.

– At de flere ganger har uttalt i media at de skal ha forsøkt å komme frem til en god løsning er direkte løgn og noe jeg reagerer sterkt på. Aller første gang de tilbød meg noe konkret var etter lunsj i tingretten, hvor jeg fikk tilbud om 30.000 kroner. Dette var da 1/4 av egne saksomkostninger og selvfølgelig et helt useriøst forslag. Det hadde vært helt på sin plass at de dekket alle mine direkte kostnader relatert til denne saken, sier han.

DNB: – Har forsøkt løsning

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Dalsbø Korsberg i DNB mener imidlertid at de har forsøkt å finne en minnelig løsning. Han understreker at partene var i dialog også før rettssaken, men at avstanden var for stor.

– Vi var villige til å imøtegå ham med en sum i den størrelsesorden han nevner, men avstanden har vært så stor at det ikke var noen grunn til å gå videre. Vi mener det er en riktig sum, og ganske raus sum når den skaden som har skjedd er beklagelig, men forholdsvis liten, sier Korsberg.

Samtidig omtaler han dommen som «god, velbegrunnet» og at den «gir et rettferdig resultat i tråd med erstatningsrettens regler».

– DNB Eiendom har beklaget feilen som oppsto, og har flere ganger forsøkt å finne en god løsning, fremholder han.

– Dommen er ikke rettskraftig enda og det er anledning til å gå videre med saken, så derfor ønsker vi ikke å kommentere øvrige detaljer i saken, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNB Eiendom
 2. DNB
 3. Boligsalg
 4. Bolig
 5. Oslo tingrett
 6. Forbruker

Flere artikler

 1. Kilder til E24: Regjeringsutvalg vil forby hemmelige bud

 2. Tidligere DNB-megler må i fengsel for korrupsjon

 3. Eiendomsmeglere felles for overtramp – nekter å punge ut

 4. Meglersjef vil ha lovendring: – Våre medlemmer er dritt lei hemmelige bud

 5. Betalt innhold

  Det hemmelige budrunde-trikset